העליון יכריע בפסילות המועמדים לכנסת
בית המשפט העליון יקבע אם לפסול את מועמדותו של מיכאל בן ארי, בשל התבטאויותיו נגד הציבור הערבי. ב"עוצמה יהודית" ביקשו מסמוטריץ' כפיצוי במקרה כזה את מינויו של ברוך מרזל לשר. העליון יכריע גם בעניין הרשימות הערביות והמועמד ד"ר עופר כסיף
בית המשפט העליון יכריע היום (א') בערעורים בפסילת מועמד איחוד מפלגות הימין, ד"ר מיכאל בן ארי, שלפי עמדת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט יש לפסול אותו מהתמודדות לכנסת בשל התבטאויותיו נגד הציבור הערבי. בית המשפט יכריע גם בערעורים לפסילת חבר מפלגת חד"ש-תע"ל, ד"ר עופר כסיף ובפסילת רשימת מפלגתו, כמו גם בפסילת התמודדות רשימת המפלגה הערבית השנייה, בל"ד-רע"ם.
כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
ביום חמישי האחרון דן העליון בהרכב של תשעה שופטים בפסילת חבר מפלגת עוצמה יהודית, ד"ר מיכאל בן ארי, שהתמודדותו אושרה על ידי ועדת הבחירות המרכזית. בדיון, תהה השופט יצחק עמית: "האידיאולוגיה של ד"ר בן ארי זה שמי שמזדהה עם התנועה הלאומית הערבית הם אויבים, ולפחות 99 אחוזים מערביי ישראל מזדהים עם התנועה. האם הוא נגד כל האוכלוסייה הערבית?".
עורך דינו של בן ארי ניסה להסביר כי "לד"ר בן ארי אין התנגדות לאדם שמזדהה עם מדינת ישראל כמדינת העם היהודי". השופט יצחק עמית הקשה: "אז 99 אחוזים מהערבים הם אויבים? כי זו הלוגיקה".
עו"ד יצחק בם, פרקליטו של בן ארי, הגיב: "מי שלא נאמן למדינת ישראל, לא צריך להיות אזרח בה". השופט ניל הנדל אמר: "מה זו נאמנות? מי שלא עובר על החוק גם לא נאמן?".
בן ארי עצמו ביקש לשאת דברים בפני השופטים ואמר: "אני משוכנע שיש רבים שנאמנים ואני נותן בהם אמון במי שנאמן במדינה ויש להם את מלוא הזכויות. מעולם לא ביקשתי לשלול את זכויותיו של איש אפילו על רקע הזדהויותיו עם הנאמנות הערבית".
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הודיע כי הוא תומך בפסילת בן ארי אך מתיר את התמודדות מועמד המפלגה השני, איתמר בן גביר. "אין מדובר במקרה גבולי", כתב היועמ"ש. "מדובר במקרה המצוי עמוק בתחום המצדיק ומצריך את פסילת המועמד לפי החוק. זאת, גם לפי המבחנים המחמירים לכך שנקבעו בפסיקה".
עוד נכתב כי "מניתוח התבטאויות בן ארי, רובן ככולן, עולה כי הן מתייחסות לציבור הערבי בכללותו ולא רק לכאלה אשר היו מעורבים בפעילות טרור. לעמדת היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה, ראיות אלו חמורות וקיצוניות מבחינת עוצמתן".
ח"כ בצלאל סמוטריץ' אמר לפני הכרעת השופטים: "אני מבקש להזכיר להם שלא הם יקבעו. לא בביטחון, לא בהתיישבות ביהודה ושומרון, לא במסתננים וגם לא בשאלה את מי הציבור יוכל לבחור".
בתוך כך, נפגש מועמד עוצמה יהודית לכנסת, עו"ד איתמר בן גביר עם סמוטריץ' וביקש ממנו "חבילת פיצויים" אם תיפסל מועמדותו של בן ארי. בין הדברים שביקש בן גביר, היה מינויו של ברוך מרזל לשר בממשלה, למרות שלא מתמודד ברשימת המפלגה לכנסת, והתפטרות המועמדים שמוצבים לפניו ברשימת איחוד מפלגות הימין.
ביום רביעי האחרון דן בית המשפט העליון גם בעתירתו של מיכאל בן ארי לפסילת מועמד מפלגת חד"ש-תע"ל, ד"ר עופר כסיף ובפסילת רשימת המפלגה כולה. כמו כן, דן בפסילת רשימת בל"ד-רע"ם. לפי עמדת היועץ המשפטי לממשלה, אין מקום לפסילת מועמדות כסיף.
"היועמ"ש ופרקליט המדינה מסתייגים בחריפות מחלקן של ההתבטאויות המיוחסות לד"ר כסיף, ובכלל זה מהאמירות המתייחסות לחיילי צה"ל בריאיון לעיתון 'הארץ', מההתבטאויות הנוגעות לנאציזם ולהשוואה לגרמניה הנאצית, ועוד. ואולם, זו אינה השאלה העומדת על הפרק במסגרת ההליך", נכתב בתגובה. "אין עילה למנוע מד"ר כסיף להתמודד בבחירות, שכן לא הצטברה 'מסה ראייתית קריטית' המתחייבת לשם פסילתו".
15 נציגים הצביעו בעד פסילתו של כסיף ו-10 התנגדו לפסילה בוועדת הבחירות המרכזית. במקביל, ועדת הבחירות דחתה את הבקשה למנוע את ההשתתפות של כל רשימת חד"ש-תע"ל בבחירות, אולם קיבלה את הבקשה למנוע את השתתפות רשימת רע"ם-בל"ד בבחירות עם 17 שהצביעו בעד הפסילה ו-10 שהצביעו נגדה.