שתף קטע נבחר

מדריך: כך תשמרו על הסמארטפון מפני פריצה

בני גנץ נפל ככל הנראה קורבן למתקפה יקרה ומורכבת, אבל גם לטלפון שלכם אפשר לפרוץ - ובדרכים הרבה פחות מתוחכמות. הנה 5 טיפים שישמרו עליכם

הידיעה על אודות הפריצה למכשיר הטלפון הסלולרי של המועמד מטעם רשימת כחול-לבן לראשות הממשלה, בני גנץ, העסיקה אותנו במהלך סוף השבוע האחרון: ההדלפה על הפריצה, החשדות נגד איראן והפנייה של גנץ ליועץ המשפטי לממשלה, בדרישה לבחון באופן מיידי מי האחראי על ההדלפה. בין הכותרות נשארנו עסוקים בשתי שאלות מרכזיות - איזה סוג של מידע נמצא במכשיר הטלפון של הרמטכ"ל לשעבר, וחשוב מזה - האם פריצה כזו יכולה לקרות גם לנו?

 

האקר אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
לא מוכרחים להיות בני גנץ כדי שיפרצו לכם לטלפון(צילום: shutterstock)

 

על השאלה הראשונה עוד אין בכוחנו להשיב, אבל על השנייה בהחלט כן. התשובה הברורה היא, שלמרות שעוד אין פרטים בנוגע לדרך המסויימת שבה נפרץ הטלפון הסלולרי של גנץ - ברור שמדובר בפריצה יקרה ומתוחכמת, מהסוג שמיועד למטרות פוליטיות ושמוזמן על ידי גורמים בעלי כוח ומשאבים. לכן, סביר להניח שלא תמצאו את עצמכם קורבנות של תקיפה מהסוג הזה. ובכל זאת, הטלפונים החכמים שברשותנו הם אכן מטרות - בדרך כלל להתקפות פישינג (דיוג), נסיונות לגניבת מידע ודרישות כופר. איך בכל זאת שומרים על הטלפון החכם? הנה חמישה טיפים להגנה היקפית, שכל אחד יכול ליישם גם בלי תואר במדעי המחשב.

 

הישארו מעודכנים

כמו במחשב האישי - כך גם בטלפון הסלולרי: הצעד הראשון להבטחת הגנה מפני תקיפות הוא לוודא שאתם מאפשרים עדכוני מערכת ולא מחכים איתם לנצח. הנטייה הטבעית שלנו היא לדחות את העדכונים הללו, מאחר והם עשויים לכלול שינויים באיך שאתם רגילים לעבוד עם הטלפון. אבל עדכונים למערכת ההפעלה של המכשיר כוללים לעיתים קרובות טלאי אבטחה ממוקדים שכבר אותרו וטופלו, ולכן חיוני שהמערכת שלכם תהיה עדכנית ככל האפשר - כך שהיא תדע להתמודד עם איומים שונים.

 

לא מקליקים על קישורים

מתקפות פישינג מצליחות להיות יעילות בגלל הפשטות שלהן, והודות לחוסר מודעות של המשתמשים. רק בשנה האחרונה חווינו גלים כאלה של מתקפות - באמצעות קישורים שמועברים בוואטסאפ, בדואר האלקטרוני או במסרונים, ומתחזים למוסדות רשמיים כמו בנקים, לאתרי סחר אלקטרוני או למבצעים מפתים במיוחד. ראינו גם גל של מתקפות פישינג שמבוססות על נסיונות סחיטה בעקבות פריצה שבכלל לא הייתה. הדרך הבטוחה להימנע מליפול לפח במקרים כאלה, היא פשוט לא להקליק על קישורים לא מוכרים. הבנק שלכם כנראה לא ייצור קשר באמצעות מסרון, ודאי שלא יבקש מכם להזין פרטים רגישים, חברות התעופה לא מציעות כרטיסים בחינם ורשתות קמעונאות לא מציעות הנחות של מאות ואלפי שקלים.

 

פישינג (צילום מסך)
ניסיון פישינג שמביא תוצאות(צילום מסך)

 

תנו הרשאות בצורה מושכלת

יישומונים מורידים רק בחנויות האפליקציות הרשמיות - וגם אז לא מדובר בערובה מוחלטת מפני תוכנות זדוניות. אם אפליקציה שהורדתם מבקשת הרשאות תמוהות - חשבו פעמיים אם אתם באמת זקוקים לה, ואם לא - פשוט אל תתקינו. אבל גם זה לא מספיק: מומלץ, מדי פעם, לעבור על תפריטי הפרטיות וההרשאות במכשיר הסלולרי. גם אפליקציות שכבר הורדתם בעבר והיו תקינות, עשויות לקבל עדכונים שיהפכו אותן לזדוניות ומסוכנות למידע שלכם. נכנסים לתפריט ההגדרות בטלפון החכם, עוברים על רשימת ההרשאות שיש לכל אפליקציה ומוודאים שההרשאות הגיוניות. אם מותקנת לכם על המכשיר אפליקציה שאתם לא נוגעים בה - רצוי פשוט למחוק אותה.

 

השתמשו במנגנוני נעילה

טלפונים חכמים מציעים שורה של מנגנוני נעילה היום: החל מקוד ספרתי פשוט, דרך נעילה באמצעות תבנית, וגם סורקי טביעת אצבע וסורקי פנים. המנגנונים האלה הופכים יעילים כשהטלפון שלכם מגיע לידיים הלא נכונות - נגנב או אבד, והם אמורים להבטיח שהמידע שלכם יישמר על המכשיר גם במקרים כאלה. חשוב לזכור שגם שיטות הנעילה הכי מתוחכמות הן אף פעם לא באמת מושלמות - אבל הן בהחלט טובות יותר מלהשאיר את המכשיר פתוח לגמרי וחופשי לשימוש.

 

פישינג  (אילוסטרציה: Shutterstock)
השתמשו במנגנוני נעילה(אילוסטרציה: Shutterstock)

 

התקינו אפליקציה לשמירה על המכשיר

הצעד הבא אחרי שווידאתם שעשיתם כל שביכולתכם כדי להגן על הטלפון הסלולרי, הוא לאפשר לאפליקציות ייעודיות להציע לכם שכבה נוספת של הגנה. תוכלו להתקין למשל את ה-Mobile Security של חברת McAfee הידועה, ולסמוך על כך שהאפליקציה תגן על המכשיר מפני וירוסים, אפליקציות זדוניות או קישורים חשודים, וגם תתריע כשאתם עומדים להזין פרטים רגישים במקומות הלא נכונים.

 

אנדרואיד

 

iOS 

 

מלבד הטיפים הבסיסיים האלה, חשוב להישאר מיודעים: בכל גל כזה של מתקפות פישינג יש חשיבות גדולה למודעות ציבורית לתופעה. המתקפות אמנם נשארות זהות בבסיס, אבל השיטות הופכות מתוחכמות יותר ויותר, ולכן כדאי לדעת כשפתאום כולם מסביבכם מקבלים הודעת וואטסאפ חשודה שמזמינה ללחוץ על קישור חשוד. בנוסף, הישתדלו להימנע משימוש ברשתות Wi-Fi פתוחות וציבוריות - או הגבילו את השימוש בהן לצרכים בסיסיים שלא מערבים מידע רגיש.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים