שתף קטע נבחר

 

הלך לעולמו מפכ"ל המשטרה לשעבר יהודה וילק

וילק, שכיהן ב-18 השנים האחרונות כמנכ"ל החברה המפעילה את כביש 6, לקה בליבו במהלך העבודה במשרדו. הוא פיקד על המשטרה בשנים 2001-1998 - ואת כהונתו חתמו אירועי אוקטובר 2000

יהודה וילק (צילום: צביקה טישלר)
יהודה וילק(צילום: צביקה טישלר)

מפכ"ל משטרת ישראל לשעבר ומנכ"ל חברת "דרך ארץ" המפעילה את כביש 6, יהודה וילק, הלך היום (ראשון) לעולמו בגיל 70. הוא לקה בליבו במהלך העבודה במשרדי כביש 6. צוות מד"א שהוזעק למקום נאלץ לקבוע את מותו.

 

וילק כיהן כמפכ"ל המשטרה ה-13, בשנים 2001-1998. הוא הותיר אחריו אישה ושלושה ילדים. בצבא שירת וילק בסיירת השריון והשתחרר בדרגת סגן. בשנת 1971 התגייס למשטרה, כחלק מפרויקט ניסיוני במסגרתו גויסו סטודנטים למשפטים לתפקידי חקירות, במקביל ללימודיהם. במהלך חמש השנים הראשונות לשירותו שירת וילק במטה מחוז תל אביב במגוון של תפקידים, ובהם חוקר במדור חקירת הונאות וסגן ראש מחלק החקירות המחוזי.

 

ב-1976 הוסמך כקצין משטרה בדרגת מפקח-משנה, והתקדם עם השנים במעלה הדרג הפיקודי במשטרה, עד שבשנת 1983 מונה למפקד תחנת כפר סבא. בתפקיד זה שירת עד דצמבר 1984. עם סיום תפקידו בכפר סבא, מונה וילק לפקד על תחנת פתח תקווה. בנובמבר 1985 מונה וילק למפקד מרחב איילון וקודם לדרגת ניצב-משנה.

מימין יהודה וילק ניצב יעקב רז ניצב  (צילום: שאול גולן)
וילק, 1993(צילום: שאול גולן)

יהודה וילק (צילום: צביקה טישלר)
וילק, 1988(צילום: צביקה טישלר)

בפברואר 1989 וילק מונה למפקד היחידה המרכזית (ימ"ר) של מחוז תל אביב, תפקיד שבו כיהן כחצי שנה. בשל פטירתו של מפקד מרחב ירושלים דאז, ניצב יוסף יהודאי ז"ל, נוצר צורך באיוש תפקיד מפקד מרחב ירקון, ווילק מונה לתפקיד זה באוגוסט 1989. בינואר 1993 הועלה וילק לדרגת ניצב ומונה למפקד המחוז הדרומי.

 

חילופים פתאומיים בצמרת פיקוד המשטרה, עם מינויו של רפי פלד למפכ"ל, גרמו למעברו של וילק לפיקוד על מחוז ירושלים, פחות מחודשיים לאחר מינויו במחוז הדרומי. במאי 1994 סיים וילק את תפקידו כמפקד מחוז ירושלים ופרש מהמשטרה. לאחר שחרורו כיהן כמנכ"ל חברת "אבנר", תאגיד לביטוח נפגעי תאונות דרכים.

 

לקראת סוף הקדנציה של אסף חפץ כמפכ"ל, פנה אביגדור קהלני, אז השר לביטחון פנים, אל וילק והציע לו לשוב למשטרה לשמש בתפקיד המפכ"ל. ב-1 בינואר 1998 מונה יהודה וילק למפכ"ל ה-13 של משטרת ישראל.

 

וילק יזם שורה של שינויים במבנה המשטרה ובכללם איחוד המשמר האזרחי והיש"ק לאגף לקהילה ומשמר אזרחי, הקמת יחידת אתג"ר להתמודדות עם תופעת גניבות הרכב, הפעלת פלוגות מג"ב נגד פשיעה ועוד. הוא סיים את כהונתו ב-31 בדצמבר 2000 ופרש, בפעם השנייה, משורות משטרת ישראל. בשנת 2001 מונה וילק למנכ"ל "דרך ארץ", המפעילה את כביש 6 וכן פרויקטים נוספים בתחום התעבורה.

 

מינוי וילק למפכ
הכותרות ב"ידיעות אחרונות" על מינויו של וילק למפכ"ל, 1998(צילום: מתוך ארכיון ידיעות אחרונות)

יהודה וילק (צילום: דוד רובינגר)
(צילום: דוד רובינגר)
 

האירוע המרכזי והזכור ביותר מתקופת כהונתו של וילק כמפכ"ל היה בסופה, עם פרוץ מהומות אוקטובר 2000, גל ההפגנות האלים שהחל זמן קצר לאחר תחילת האינתיפאדה השנייה, ונמשך כשבוע. במהלכו נהרגו 12 אזרחים ערבים, תושב השטחים ואזרח יהודי אחד.

 

ועדת אור, ועדת החקירה הממלכתית שהוקמה לחקר האירועים, פסלה את וילק מלמלא בעתיד תפקידים בכירים בתחום ביטחון הפנים, כמו גם בכירים אחרים במשטרה. הוועדה קבעה, בין היתר, כי וילק לא הורה על היערכות מתאימה עם פרוץ האירועים, ואפשר שימוש בכדורים מצופי גומי למרות שידע שהם עלולים לגרום לתוצאות קטלניות.

 

וילק חזר לכותרות בשנת 2015, אז קרא יחד עם שורה של בכירים לשעבר במשטרה לשר לביטחון הפנים גלעד ארדן שלא למנות את גל הירש למפכ"ל. שנתיים לאחר מכן הוא ובכירים נוספים לשעבר הביעו תמיכה פומבית במפכ"ל דאז רוני אלשיך, ברקע המתקפות נגדו בעקבות חקירות ראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד רובינגר
יהודה וילק
צילום: דוד רובינגר
מומלצים