לידיעתכם: 4 דרכים לניסוח צוואה חוקית
"חשוב לדעת כי לצוואה במייל או בנייד אין תוקף חוקי", אומרת עורכת דין מומחית בדיני משפחה ומסבירה מה הן האפשרויות העומדות בפני המבקשים לערוך צוואה, למה חשוב לשים לב ומה עושים במקרה של מחלוקת
ארבע דרכים נכונות לערוך צוואה. כתיבת צוואה היא אחת ההחלטות הדרמטיות ביותר בחייו של אדם. לראשונה בחייו הוא נאלץ לעשות חשבון נפש ולהתמודד עם תחושות לא פשוטות הנובעות מהצורך לחלק את רכושו ליורשיו - בעודו בחיים.
על פי חוק הירושה הישראלי, ניתן לעשות צוואה בארבע דרכים שונות: צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה. לתשומת ליבכם, צוואה לא יכולה להעשות באמצעות הודעת אסמס, ווטסאפ או מייל.
לפניכם ארבעת האפשרויות החוקיות, הסבר איך אפשר לבצעם ולמה לשים לב במיוחד.
עוד במדור 60 פלוס:
סולמות וחבלים: להתמודד נכון עם שינויים בגיל מבוגר
מחשבות חיוביות משפיעות על הבריאות
בלי חשבון: החירות האמיתית שמגיעה בגיל 70
1: צוואה בכתב יד
צוואה בכתב יד הינה צוואה שכל כולה בכתב ידו של המצווה ואסור להדפיס אותה. על פי החוק צריך לצרף לצוואה תאריך וחתימה, אולם אם כל הצוואה הינה בכתב ידו של המצווה וחסר תאריך או חסרה חתימה, ביהמ"ש רשאי לקיים את הצוואה חרף הפגמים, אם היה משוכנע מעל לכל ספק כי הצוואה בכתב יד משקפת את רצונו של המצווה.
יש מקרים שבהם המצווה אינו יודע קרוא וכתוב ונותן למישהו אחר לכתוב את הצוואה ומסתפק בחתימה עליה כשהוא לבד בבית. צוואה זו אינה תקפה, אלא אם כן מדובר בצוואה בעדים.
2: צוואה בפני עדים
צוואה בפני עדים נחשבת למקובלת יותר ונעשית בדרך כלל על ידי עורך דין. הצוואה לרוב מודפסת והמצווה חותם עליה בפני שני עדים אשר בפניהם הוא מצהיר כי "זו צוואתי האחרונה".
גם במקרה זה, במידה ויש בצוואה פגמים מסוימים, כגון אם חסרה הצהרה שהמצווה ציווה בפני שני עדים או שחסרה חתימה, ביהמ"ש רשאי לקיים אותה חרף הפגמים אם היה משוכנע שהיא משקפת את רצונו של המצווה.
לצוואה שכזו חייבת להיות מצורפת הצהרת של המצווה בפני שני העדים ש"זוהי צוואתו האחרונה". שני העדים לא חייבים להיות נוכחים יחד באותו מעמד. חשוב לדעת כי ללא הצהרה זו, לצוואה אין כל תוקף משפטי.
3: צוואה בפני איש חוק מוסמך
צוואה בפני רשות נעשית בפני שופט, דיין או נוטריון. במקרה כזה המצווה מגיע לבעל התפקיד, מסביר לו את רצונו ובעל התפקיד עורך את הצוואה והמצווה מצהיר בפניו "זו צוואתי". במקרה כזה למעשה מספיק עד אחד בלבד ואין צורך בשני עדים. החוק הישראלי סומך על בעל התפקיד שיעשה עבודתו נאמנה ועל כן מסתפק בעד אחד.
יש לציין כי היו מקרים שהגיעו לבתי המשפט אשר בהם נוטריונים לא עשו את מלאכתם נאמנה ואישרו צוואות בנסיבות מפוקפקות.
4: צוואה בעל פה
סוג הצוואה האחרון רלבנטי למקרים שבהם אדם נמצא על ערש דווי. במקרה זה המצווה יכול לומר את צוואתו בעל פה לשני עדים ובה הוא מפרט מה הוא רוצה שיקרה עם רכושו לאחר מותו.
צוואה זו היא מיוחדת, משום שגם העדים עצמם עלולים להיות נוגעים בדבר ובית המשפט מאמין להם שהמצווה הצהיר בפניהם את אמיתות רצונו.
חשוב לדעת שצוואה זו פוקעת תוך 30 ימים לאחר שפקעו הנסיבות שהצדיקו את עשייתה והמצווה עדיין בחיים, כלומר אם המנוח היה במצב המצדיק עשיית צוואה כזו אבל האריך ימים מעבר ל 30 ימים ולא עשה צוואה אחרת, בית המשפט עלול לקבוע כי לצוואה זו אין תוקף.
לכן, רצוי במקרה כזה להקפיד שהמצווה יעשה צוואה מסודרת לאחר שציווה בעל פה ככל שמתקרב המועד של 30 ימים לאחר הציווי בעל פה.
במקרה של שתי צוואות
במקרה והמנוח עשה שתי צוואות לפני פטירתו, הכלל הוא שהצוואה האחרונה מבטלת את הקודמת לה, אלא אם ברור מהצוואה האחרונה שהיא רק משלימה את הקודמת.
לשם הדוגמא נניח שבצוואה הראשונה המצווה ציווה את הבית לאשתו ולא אמר דבר על שאר רכושו. לאחר מכן, בצוואה האחרונה המנוח כותב שמבלי לפגוע בצוואה הקשורה לבית, הוא מצווה את שאר רכושו לילדיו. במקרה כזה שתי הצוואות תקפות ומשלימות האחת את השנייה.
אולם אם המנוח עשה רק צוואה לגבי נכס מסוים ולא כלל בה הוראות לגבי נכסים אחרים הרי שהצוואה תהיה תקפה לגבי הורשת אותו נכס שהוזכר בה ואילו חוק הירושה יקבע מי הם היורשים בשאר הנכסים שלא הוזכרו בצוואה.
התנגדות לצוואה על ידי יורשים או אדם אחר
ישנם מקרים רבים בהם, לאחר מותו של המצווה, שאחד מיורשיו או אדם שנושל מהצוואה מרגיש פגוע מהצוואה ורוצה להתנגד לה. החוק מאפשר להגיש התנגדות לצוואה אם המנוח לא היה כשיר לכתוב צוואה.
בית המשפט קבע לא פעם כי רמת הכשירות שנדרשת מהמצווה הינה מינימלית, די במודעות למהות הפעולה של צוואה, מודעות להיקף הרכוש באופן כללי ומודעות לזהות יורשיו. אין צורך שהאדם יהיה בשיא אונו ובמלוא חושיו.
סיבות נוספות לקבלת התנגדות לצוואה יכולות להתרחש אם הוכח כי הנהנה מהצוואה היה מעורב באופן משמעותית בעריכת הצוואה, במקום שבו הנהנה השפיע שלא כדין על המצווה או הטעה אותו, במקום שבו הצוואה מזויפת, במקום שבו הנהנה הורשע בגרימת מותו של המצווה ועוד.
כיצד ניתן להתנגד? לאחר שהוגשה הבקשה לצו קיום צוואה לרשם לענייני ירושה, המתנגדים יכולים להגיש בקשת התנגדות בתוך 14 ימים מיום פרסום הבקשה לצו קיום.
במקרה שישנה התנגדות, התיק עובר אוטומטית לבית המשפט לענייני משפחה שהוא המוסמך לדון ולהכריע בהתנגדות.
כשאין צוואה: בן/ת הזוג והילדים חולקים
אם המנוח הלך לעולמו מבלי לעשות צוואה על עזבונו יחול חוק הירושה. במקרה כזה, בדרך כלל בן הזוג יורש חצי מהעיזבון ואילו ילדיו יורשים את החצי השני.
גם ילדים מאומצים יורשים את המנוח, אולם האימוץ חייב להיות כדין. כדי לדעת כי ילד חורג אינו יורש את אביו החורג, ובכדי להסדיר את הירושה במקרה כזה, בהנחה שהמנוח רוצה להוריש לאותו ילד, חייב המנוח לעשות צוואה ולרשום מפורשות מה הוא מוריש לילדו החורג.
כמובן שאם המנוח היה ערירי לגמרי ואין לו הורים או אחים או הורי הורים או אחיינים או ילדים או אשה, כלומר ללא שארי בשר שיכולים לרשת אותו, אזי המדינה יורשת את רכושו.
הכותבת הינה עורכת דין ממשרד עו"ד ליכט פטרן, מומחית לדיני משפחה
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"