ג'סינדה המחבקת: ר"מ ניו זילנד כובשת לבבות
טבח המסגדים: תמונותיה של ג'סינדה ארדרן עוטה חיג'אב ועוטפת בחום את המוסלמים ריגשו רבים בעולם. כשטראמפ שאל איך יוכל לעזור השיבה: "בהזדהות עם הקהילות המוסלמיות, באהבה". הבוקר הודיעה: "חוקי הנשק ישונו תוך ימים". קבוצת הראגבי "הצלבנים" שוקלת להחליף את השם
כשג'סינדה ארדרן הפכה לראש ממשלת ניו זילנד בגיל 37, האופטימיות שלה ואישיותה הקורנת היו לה לעזר רב. בשנה שעברה, זמן קצר אחרי שנכנסה לתפקיד, הפכה לדמות מעוררת השראה עבור נשים עובדות, כשבעודה ממלאה את התפקיד הרם ביותר בארצה ילדה את בתה, נווה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
עכשיו, בעקבות טבח המסגדים ביום שישי שבו רצח פעיל הימין הקיצוני ברנטון טרנט 50 מתפללים בקרייסטצ'רץ', היא מציגה לארצה מוכת החרדה ולעולם כולו תכונות ויכולות אחרות שלה, כאלה שהיו פחות מוכרות. יותר מכול ניכרות נחישותה להקשיח את חוקי הנשק בניו זילנד והאמפתיה העמוקה שהיא מפגינה כלפי משפחות הקורבנות והקהילה המוסלמית.
ביום שישי אחר הצהריים (שעון ניו זילנד), ליד שולחן פשוט שהונח בחדר ועידות במלון בניו פליימות', עיר באי הצפוני של ניו זילנד, בישרה ארדרן לאומה על הפיגוע ההמוני – אירוע הירי הקשה ביותר בתולדות המדינה. באותה שעה הפרטים היו עדיין מעטים, אבל הזעזוע שניכר בה והרעד בקולה לא הותירו מקום לספק – המצב קשה ביותר.
אירועי ירי המוניים הם דבר נדיר בניו זילנד, ובאותה העת נזקק העם הניו זילנדי למידע נוסף ולמי שירגיע אותו. כשמאוחר יותר התייצבה לדבר בפרלמנט בוולינגטון היא נראתה רגועה יותר ונחושה יותר. היא מסרה פרטים על מספר ההרוגים ועל המחבל האוסטרלי שנעצר, מחבל שהשאיר מניפסט שלפיו בחר לבצע את הטבח דווקא בניו זילנד כדי להראות שגם המקומות הנידחים ביותר בעולם סובלים מ"סכנת ההגירה". "אולי בחרת בנו", השיבה לו ארדרן, "אבל אנחנו דוחים בתוקף אותך ומגנים אותך".
כשנשיא ארה"ב דונלד טראמפ התקשר לארדרן כדי להביע הזדהות ולשאול כיצד יכולה ארה"ב לסייע לארצה השיבה ארדרן שהיא תקבל בברכה הזדהות ואהבה כלפי הקהילות המוסלמיות. יש מי שראו בכך עקיצה של ארדרן לטראמפ, הנתפש כאנטי-מוסלמי.
שיקמה מפלגה מתרסקת
ביום שישי, כשטסה לקרייסטצ'רץ', עטתה ארדרן חיג'אב ונפגשה עם משפחות ההרוגים והפצועים. רבים ראו בהחלטתה לעטות את כיסוי הראש המוסלמי את הסימן המובהק ביותר להזדהותה העמוקה עם הקהילה המוסלמית. במרכז קליטה לפליטים היא אמרה למנהיגי המוסלמים שהמדינה מאוחדת באבלה. "זו לא ניו זילנד", הדגישה. "הדבר היחיד באירוע ובפעולות שראינו ב-36 השעות האחרונות שהוא כן חלק מניו זילנד הוא התמיכה שאתם רואים עכשיו".
ארדרן לא התחמקה מעיסוק בסוגיות פוליטיות קשות שמעלה אירוע הירי, בכלל זה השאלה כיצד הצליח הרוצח להשיג חמישה כלי נשק, ששניים מהם הם כאלה שהשימוש בהם מקובל בצבאות. חוקי הנשק המתירניים של ניו זילנד מאפשרים גישה קלה יותר לכלי הנשק האלה מאשר באוסטרליה, וארדרן מיהרה להכריז שחוקי הנשק ישתנו.
ארדרן דרשה מסוכנויות המודיעין של ניו זילנד להסביר מדוע לא ידעו דבר על הרוצח טרנט – שאף שלח את המניפסט שלו ללשכתה דקות לפני שיצא למסע הרצח. היא גם הבטיחה סיוע כספי לניצולים ולמשפחות שאיבדו את המפרנס היחיד שלהן או מתקשות לעמוד בהוצאות הלוויה.
טבח המסגדים היה האירוע הגדול הראשון שאיתו נאלצה ארדרן להתמודד מאז כניסתה לתפקיד ראש הממשלה לאחר הבחירות הכלליות שנערכו ב-2017, בחירות שהיו סוערות למדי. רק כמה שבועות לפני הבחירות ההן היא התמנתה ליושבת ראש מפלגת הלייבור הליברלית, כששיעור התמיכה במפלגה צנח לשפל של כל הזמנים. ארדרן הביאה מיד לזינוק בפופולריות של המפלגה, ומשכה אל הלייבור קהל מצביעים חדש בעזרת האופטימיות שלה ורוחה הצעירה. מתחת לתדמיתה זו הסתתרה פוליטיקאית קשוחה ומנוסה.
כשארדרן נבחרה לראש הממשלה היא הייתה חברת פרלמנט כבר תשע שנים. היא החלה את דרכה כחברת הפרלמנט הצעירה ביותר של ניו זילנד, ולפני כן הייתה עוזרת של ראש הממשלה הלן קלארק ויועצת לענייני מדיניות של טוני בלייר, מי שהיה אז ראש ממשלת בריטניה.
ארדרן היא פוליטיקאית פרוגרסיבית אך פרגמטית, המעוניינת לחזר אחר עסקים גדולים ולהימנע מסוגיות ליברליות קשות שעלולות להרחיק בוחרים רבים. עד ליום שישי האחרון הייתה משימתה הקשה ביותר לשמור על יציבות הקואליציה השברירית שלה, שבה חברות הלייבור ושתי מפלגות אחרות – מפלגת הירוקים ומפלגת "קודם כל ניו זילנד".
מאז שהתמנתה לראש הממשלה הפכה ארדרן לדמות מפורסמת בעולם כולו, ורבים רואים בה את הניגוד המושלם לעלייתם של מנהיגים פופוליסטיים בארה"ב, באירופה ובאזורים נוספים. עם זאת, הפופולריות שלה בחו"ל מסתירה את הקשיים שאיתם היא מתמודדת בבית: היא כבר עשתה כמה שגיאות פוליטיות, ונקלעה לכמה שערוריות קטנות ולעימותים עם שותפיה לקואליציה.
רובים דרך האינטרנט
הבוקר, בתום ישיבת ממשלה, הודיעה ארדרן כי תכריז בתוך ימים אחדים על חוקים חדשים בתחום הנשק, שלדבריה יהפכו את ניו זילנד למקום בטוח יותר. שעות לפני כן נחשף כי בין דצמבר 2017 למרץ 2018 רכש הרוצח טרנט כדין ארבעה כלי נשק וכן תחמושת דרך האינטרנט מהחנות Gun City. הבעלים של החנות, דייוויד טיפל, הודיע כי הוא תומך בהחלטת ארדרן לערוך רפורמה בחוקי הנשק. ארדרן תומכת בין השאר באיסור על מכירת כלי נשק אוטומטיים.
ראש הממשלה קראה הבוקר לבעלי כלי נשק השוקלים למסור את נשקם לעשות זאת. "הלקח הברור מההיסטוריה ברחבי העולם הוא שעלינו להפוך את הקהילה שלנו לבטוחה יותר, זה הזמן לפעול", אמרה. "אני מאמינה בכל לבי שרוב בעלי הנשק בניו זילנד יהיו שותפים לתחושה שצריך שינוי".
בפרלמנט חנכה היום ארדרן ספר תנחומים לאומי. היא הייתה הראשונה לכתוב בו, והשאירה את המסר: "בשם כל תושבי ניו זילנד, אנו מתאבלים יחד. כולנו יחד. הם זה אנחנו".
בינתיים גובר התסכול בקרב חלק ממשפחות הנרצחים. על פי האיסלאם נהוג לקבור את המת בתוך 24 שעות, אבל הרשויות אינן משחררות את הגופות לקבורה לפני נתיחה שלאחר המוות. "האנשים האלה נהרגו בתפילה, בדרכם לתפילה, ביום הקדוש לנו, יום שישי, בתוך המקומות הקדושים שלנו", אמרה רחאנה עלי מפדרציית הארגונים האיסלאמיים של ניו זילנד. "האמונה הייתה הדבר שבשבילו הם מתו, ולכן האמונה היא עכשיו חלק מתהליך הריפוי של יקיריהם".
מאז הטבח שלחו מנהיגים בקהילה המוסלמית של ניו זילנד מסרים של אהבה, חמלה והערכה לציבור על דברי התמיכה שקיבלו ממנו. מאות בני אדם הגיעו בימים האחרונים לזירות הפיגועים כדי להתפלל, לשיר ולנסות לנחם, ובמהלך סוף השבוע השתתפו עשרות אלפים באירועי זיכרון ברחבי ניו זילנד. אתר שמטרתו לסייע לקורבנות גייס יותר מ-5.5 מיליון דולר ניו זילנדי למענם.
"אנחנו יודעים שאנחנו חיים במדינה שבה מקבלים אותנו בברכה, מדינה שאוהבת אותנו", אמר מוסטפה פארוק, נשיא פדרציית הארגונים האיסלאמיים של ניו זילנד. "זו אחת המדינות היפות והשלוות ביותר בעולם".
בצעד נוסף של הזדהות הודיעה הלילה קבוצת הראגבי הניו זילנדית המכונה "הצלבנים" כי היא שוקלת לשנות את שמה ותתייעץ בנושא עם נציגי הקהילה המוסמלית. תהיות בנוגע לשמה של הקבוצה כבר הועלו בעבר, אבל כעת, בעקבות הטבח שבוצע על ידי גזען המכנה את המוסלמים "פולשים", היא מודה שהיא מבינה את הדאגה.