שתף קטע נבחר

שינוי הנחיות: בריאים? אל תקחו אספירין כל יום - זה לא מאריך חיים

האיגוד האמריקני לקרדיולוגיה משנה את ההמלצות ומנחה אנשים בריאים ללא גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם שלא ליטול אספירין מדי יום. זאת בעקבות שני מחקרים גדולים שהראו שהאספירין לא רק שאינו מאריך חיים אצלם, אלא מגביר את הסכנה לדימום. האיגוד הישראלי צפוי לעדכן את ההנחיות גם בארץ

בריאים ונוטלים אספירין מידי יום? כנראה שבקרוב תתבקשו להפסיק: האיגוד האמריקני לקרדיולוגיה משנה את המלצותיו וקובע כי נטילת אספירין מדי יום אצל אנשים בריאים ללא גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם אינה מאריכה חיים, וטומנת בחובה סכנת דימום.

 

 

אספירין כונתה "תרופת הפלא של המאה העשרים", זאת לאחר שהתגלה שבנוסף לאפקט מוריד החום ומשככך הכאבים, היא מפחיתה תהליכים דלקתיים, מדללת את הדם ומפחיתה לכאורה את הסיכון לחסימת עורקים, אלא שמחקרים חדשים שפורסמו השנה, הראו שהיא מגינה על הגוף פחות ממה שחשבו.

 

מחקר אחד שהוצג באוגוסט האחרון, בו השתתפו 12,546 מבוגרים שהיו בסיכון נמוך עד בינוני ללקות בהתקף לב או שבץ מוחי, גילה כי בניגוד למה שחשבו עד כה, לאספירין אין אפקט מגן מפני מחלות סרטן, וכי ההגנה ממחלות לב וכלי דם הגיעה לא מהאספירין אלא מהתרופות האחרות.

 

חשוב יותר לשמור על אורח חיים בריא

בהודעה של איגוד הלב האמריקני, נקבע כי אין לרשום אספירין במינון נמוך של 75 עד 100 מ"ג למניעת מחלות לב וכלי דם, וכי נטילת האספירין טומנת סכנת דימום לאלה הנוטלים אותה. "על הרופאים להיזהר ברישום האספירין לאנשים שאינם בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם" קובעות ההנחיות, "חשוב יותר להמליץ למטופלים לשמור על אורח חיים בריא, הורדת כולסטרול והפחתת יתר לחץ דם מאשר נטילת אספירין".

 

"ההנחיות החדשות מתייחסות למניעה ראשונית, כלומר לאנשים שאין להם מחלת לב וכלי דם", מסייג פרופ' דורון זגר, מנהל המערך הקרדיולוגי בסורוקה והנשיא הנבחר של האיגוד הקרדיולוגי בישראל. "חולי לב וכלי דם המקבלים אספירין צריכים להמשיך בטיפול, ואסור בשום פנים ואופן להפסיק את הטיפול על דעת עצמם".

 

להפסיק טיפול רק אחרי התייעצות עם הרופא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להפסיק טיפול רק אחרי התייעצות עם הרופא(צילום: shutterstock)

לדברי הפרופ' זגר, השינוי בהנחיות נובע ככל הנראה מהירידה בתחלואת מחלות הלב וכלי הדם בשנים האחרונות, בזכות המלחמה בעישון, הטיפול בלחץ הדם, והטיפול האגרסיבי בכולסטרול באמצעות תרופות הסטטינים: "הפחתנו משמעותית את התחלואה והתמותה מהתקפי לב ושבץ מוחי בזכות הרפואה המונעת והטיפולים התרופתיים, כך שבהשוואה לשנות השבעים, האספירין כיום כנראה כבר פחות משמעותי" מסביר זגר.

 

האם כעת אנשים צריכים להפסיק ליטול אספירין על דעת עצמם? פרופ' זגר: "חשוב להדגיש שוב, שאנשים בעלי רקע של מחלות לב וכלי דם חייבים להמשיך בטיפול. אנשים בריאים ללא גורמי סיכון לבביים שקיבלו אספירין צריכים לחזור לרופא המשפחה ולהיוועץ עמו לגבי הפסקת הטיפול. באופן כללי, אנחנו מזה כשנה נוהגים שלא לרשום יותר אספירין למטופלים בריאים ללא גורמי סיכון".

 

מהורדת חום וכאבים עד מניעת מחלות לב

כבר בשנת 400 לפני הספירה הרופא היווני היפוקרטס, אבי הרפואה, רשם למטופליו תרופה להקלת כאב וחום שנרקחה מעלי עץ ערבה, שעשיר בחומר סליצין. באוגוסט 1897 הצליח הכימאי הגרמני פליקס הופמן לסנתז חומר שהורכב מאותו סליצין, והצליח לשכנע את חברת באייר לשווק אותו. ב־1915 אושר האספירין לשיווק גם ללא מרשם רופא.

 

אספירין שייך לקבוצת התרופות נוגדות הדלקת שאינן סטרואידים (NSADS). הוא מורכב מחומצה אצטיל־סליצילית, שמתערבת במנגנונים שונים הקשורים ביצירת דלקת ובקרישיות הדם. הוא משמש לשיכוך כאבים, הורדת חום, הקלת תסמיני דלקות פרקים ומניעת היווצרות קרישי דם. האספירין נמכר כמרכיב בתרופות שונות ותחת מותגים רבים שמכילים את החומר המקורי.

 

האספירין מעכב שני אנזימים: האחד נקרא Cox-1 והוא אחראי על ייצור הריר (ששמו מוצין) שמגן על דופן הקיבה. השני נקרא Cox-2 והוא מווסת חומר כימי ששמו פרוסטגלנדין, שמווסת את חום הגוף, תחושת כאב ודלקת.

 

בשנים האחרונות נמצא שהאפקט המגן של האספירין מתבטא בשני מישורים: הוא לא רק מסייע לדילול הדם, אלא גם מפחית את התהליך הדלקתי שנוצר בכלי הדם ותורם לחסימות בהם, מה שעלול לגרום להתקף לב ולשבץ מוחי.

 

אחת מתופעות הלוואי העיקריות של משפחת התרופות נוגדות הדלקת שאינן סטרואידים היא נטייתן לגרות את הקיבה ולגרום לכיב ולדימום, משום שהן מעכבות, כאמור את האנזים Cox-1 האחראי על ייצור הריר שמגן על הקיבה. מסיבה זו מומלץ ליטול אספירין אחרי האוכל (על קיבה מלאה). אספירין עלול גם לגרום למחלת ריי הנדירה, שגורמת לפגיעה מוחית ולפגיעה בכבד. מסיבה זו אסור לתת אספירין לילדים מתחת לגיל 12.

 

כיום רושמים הרופאים אספירין לרוב החולים שנמצאים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם: אלה שסובלים מיתר לחץ דם, סוכרת, השמנה, רמות גבוהות של כולסטרול, עישון או היסטוריה משפחתית של המחלות האלה.

 

מחקרים רבים מצאו שאספירין מאריך תוחלת חיים ומונע תמותה. כמה מחקרים בעבר, שכאמור הופרכו כעת, מצאו שהאספירין מגן מפני מוות ממחלות לב וסרטן בעשרות אחוזים, גם שנים אחרי תחילת הטיפול.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האספירין מסייע בדילול הדם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים