כולם "נזכרו" בגיל הרך: הבטחות הבחירות בתחום החינוך
חיזוק מעמד המורה, סגירת אוניברסיטת אריאל ושיטת השוברים שמסקרנת את כולם. לקראת הבחירות בדקנו מה המשנה החינוכית של המפלגות השונות. לצד פערים בנושאי הדתה ומעורבות המדינה בחינוך יש נושא אחד שכולם חתמו עליו - חוק חינוך חינם מגיל אפס
מצעי המפלגות לקראת הבחירות הקרובות לכנסת מעלים, כצפוי, הבדלים תהומיים בכל הנוגע לתפישת עולמן לגבי מערכת החינוך בישראל. הפרטה לצד מגמות של הלאמה, מלחמה בהדתה לצד חיזוק הזהות היהודית וחופש אקדמי לצד התעלמות מהמוסדות להשכלה גבוהה.
עוד בנושא:
מי פרסמה מצע ומי לא מתכוונת לפרסם
לגליזציה של קנאביס: מי בעד ומי נגד
מחירי הדיור, יוקר המחיה ומיסים: ההבטחות הכלכליות של המפלגות
כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
לכל אחת מהמפלגות חזון משלה לגבי החינוך בישראל, אך על דבר אחד כמעט כולן מסכימות - חוק חינוך חינם צריך לחול גם על בני 0 עד 3, והאחריות על הגיל הרך חייבת לעבור למשרד החינוך.
כמו כל כמעט כל תוכנית שמופיעה במצע, גם תוכניות החינוך הגרנדוזיות לא מגובות בפירוט המקורות התקציביים שיאפשרו את הוצאתן לפועל. כך למשל הבטחות כמו "העלאת שכר המורים" או "מרחבי למידה מותאמים למאה ה-21", שעלות יישומן נאמדת במיליארדי דולרים, נותרות בגדר מילים יפות, כשאף אחת מהמפלגות לא פירטה מאיפה תביא את הכסף.
מפלגת הליכוד לא פרסמה מצע ולא שום תוכנית שבכוונתה לבצע לאחר הבחירות בתחום החינוך.
בתגובה לפניית ynet נמסר מהמפלגה: "אין לנו מצע אלא הישגים שיצאו אל הפועל בעשור האחרון, תחת שלטון הליכוד".
"נקדם בהדרגה הפעלה מלאה של חוק יום לימודים ארוך על פי שעות העבודה הרגילות במשק, על מנת לאפשר לשני ההורים לעבוד במשרה מלאה ולהגדיל את הכנסת המשפחה", נכתב במצע המפלגה. חוק יום לימודים ארוך, שמטרתו להרחיב באופן משמעותי את מספר השעות בהן שוהים התלמידים בבתי הספר, עבר בכנסת ביולי 1997, אך מאז יישומו נדחה לא פחות משמונה פעמים בהצבעות בכנסת. הסיבה לעיכוב ביישום החוק היא כמובן תקציבית.
הבטחות נוספות: שיפור מעמד המנהל, הרחבת תכנית החופשות בחופש הגדול ותמרוץ מוסדות לשלב לימודי ליבה.
ההבטחה המרכזית של מפלגת העבודה היא ליישם את המלצת ועדת טרכטנברג מ-2011 על החלק חוק חינוך חינם לבני 0-3. "מערכת החינוך בישראל משאירה את הפעוטות מחוץ למעגל החינוך הממלכתי, והופכת את החינוך בגיל הרך לנטל כלכלי על משפחות רבות", נכתב במצע. "הגיע הזמן שמדינת ישראל תיקח אחריות מלאה על החינוך בגיל הרך, תפעיל ותפקח עליו באמצעות משרד החינוך, ובכך תאפשר גם חינוך איכותי מגיל 0 וגם הזדמנות למשפחות צעירות להצליח".
עלות החלת החוק נאמדת במיליארדי שקלים. מאיפה המקור התקציבי? על פי מצע המפלגה - לא ברור.
הבטחות נוספות: ביטול העסקת מורי קבלן, הקמת מועצה לאומית לחינוך, תקצוב דיפרנציאלי והפסקת פעילותן של עמותות דתיות פרטיות בבתי ספר ממלכתיים.
במפלגה של שר החינוך נפתלי בנט החליטו להתמקד בחופש הבחירה של ההורים. "נמשיך להרחיב את החופש של קהילות להקים בתי ספר חדשים, ואת יכולתם של ההורים לבחור בין בתי-הספר תוך הרחבת אזורי הרישום ופתיחתם בין רשויות ובתוכן", נכתב במצע. זו אמנם לא שיטת השוברים של פייגלין, אך הרציונל כמעט זהה - חופש בחירה להורים.
בימין החדש התייחסו גם לשינוי תוכניות הלימוד: " צעירי ישראל יכירו את מורשת האומה שלנו ואת דמויות המופת בדברי עמנו כגון אברהם, משה, דבורה, דוד, ישעיהו, אסתר, חכמי בית שני, הרמב"ם, אבות הציונות והרצל, דוד בן גוריון. לצדם יכירו ילדינו גם את גיבורי ישראל כמו יהודה המכבי, סוליקה, חנה סנש, עמנואל מורנו ואילן רמון ורבים נוספים", נכתב במצע.
בנוסף, למרות שכהונתו של שר החינוך בנט מזוהה במידה רבה עם המאבק שניהל עם ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה), על רקע הפיכתו של המרכז הבינתחומי בהרצליה לאוניברסיטה הפרטית הראשונה בישראל והקמת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל, קשה שלא לשים לב לכך שבחלק העוסק בחינוך – אין כל התייחסות לאקדמיה.
הבטחות נוספות: חיזוק החינוך הבלתי פורמלי, הגדלת שכר המורים ושילוב מורשת כל העדות בתוכניות הלימודים.
במפלגתה של ח"כ תמר זנדברג רשימה ארוכה ומפורטת של מהלכים והבטחות בתחום החינוך. יש לציין שבניגוד למפלגות אחרות, החלק שנוגע בחינוך נמצא בשלב מאוחר יותר במצע ולא מופיע בראש.
בדומה למפלגות אחרות, גם במרצ מבטיחים להחיל את חוק חינוך חינם על הגיל הרך. בנוסף קוראים במפלגה "לביטול תופעת תשלומי ההורים במערכת החינוך הציבורית".
במצע ניכר החיבור לוותיקי המפלגה שולמית אלוני ויוסי שריד, שהיו שניהם שרי חינוך. אלוני מזוהה עם הכנסת האבולוציה בתוכניות המדעיות ושריד עם הרצון להכניס את יצירותיו של המשורר הפלסטיני מחמוד דרוויש לתוכניות הלימודים.
במרצ מבטיחים "לפעול לתיקון הייצוג החסר והמוטה של ההיסטוריה והתרבות של מזרחים, יוצאי ברית המועצות, יוצאי אתיופיה, ופלסטינים אזרחי ישראל בתכניות הלימודים בספרות, בהיסטוריה, באזרחות ובתחומים נוספים". בנוסף, המפלגה תפעל למען "הנחלת ערכי השוויון המגדרי בתכניות הלימוד החל מהגיל הרך ועד השכבות הבוגרות" ו"הקפדה על דימוי הנשים בספרי הלימוד".
הבטחות נוספות: קידום חינוך סביבתי, שילוב כיתות דו לשוניות בבתי הספר, סבסוד מחצית משכר הלימוד של הסטודנטים להוראה והוצאת בנות השירות הלאומי מבתי הספר.
חלק ניכר מהמצע של מפלגת כולנו, שעדיין לא פורסם, מוקדש לגיל הרך. ב"כולנו" מבטיחים הוזלה משמעותית במחירי המעונות לבני 0-3, העברת הסמכות והפיקוח על קבוצת הגיל הזאת למשרד החינוך וחיזוק מעמד הסייעות והגננות בגיל הרך. במפלגה מבטיחים דם "יצירת קמפוסים לגיל הרך שמרכזים את כל השירותים להורים לילדים מהלידה ועד לגיל 6". מאיפה הכסף? גם כאן אין פירוט.
בנוסף, במפלגה יש גם הבטחה יצירתית ומקורית במיוחד, שהתלמידים כנראה ישמחו לגלות - "צמצום עד 50% מבחינות הבגרות". במצע מצוין כי "תוכנית הלימודים תועשר בהובלת הנהלת בית הספר בחומרים שמכינים את הנוער לעולם המחקר, מערכות יחסים, ערבות הדדית, עבודת צוות ועמלנות".
הבטחות נוספות: במקום בגרויות בכיתה י"ב – שנת אחריות (כיוון שהבחינות האחרונות תיערכנה ב-י"א), הגדלת תקציבי ארגוני הנוער ויצירת תוכניות ל-"הדרכת הורים".
במפלגת זהות הודיעו שלאחר הבחירות יבקשו את תיק החינוך. במפלגה ביקשו להעלות לסדר היום את שיטות השוברים בחינוך, ובמידה רבה הצליחו. "כל הורה יקבל ממשרד החינוך שובר בעל ערך כספי שאותו יוכל לממש בכל בית ספר שבו יחפוץ, וכך לממן את לימודי ילדיו. בתי הספר יוכלו לקבל תקציב ממשרד החינוך רק באמצעות פדיון השוברים שיקבלו. כך בית ספר שירצה למשוך אליו תלמידים יצטרך לשכנע את ההורים שדווקא הוא זה שיציע לילדיהם את החינוך הטוב ביותר מבין החלופות הקיימות".
"זהות מאמינה שהחזרת האחריות והשליטה של ההורים על חינוך ילדיהם תשפר מאוד את רמת החינוך לעומת מצבו כיום, תשפר את ההישגים ותאפשר לכל הורה לחנך את ילדו בהתאם ליכולותיו ונטיותיו של הילד, וכמובן בהתאם להשקפת עולמם של ההורים", נכתב במצע. "בשיטה זו המשרד לא יכתיב לבתי הספר את תוכני הלימוד ואת דרך הניהול אלא יפתח את השוק לתחרות. המנהל יוכל באמת לנהל את בית הספר ולא להיות תלוי באינספור מנגנונים מסורבלים".
הבטחות נוספות: צמצום לימודי הליבה, קיצור החופש הגדול, תחילת שנת הלימודים לאחר חגי תשרי והרחבת החינוך הביתי.
בישראל ביתנו הסתפקו בתיאורים כלליים על מצב מערכת החינוך. "מערכת החינוך קידשה את הבינוניות וניסתה לדחוף את התלמידים אל עבר הממוצע ללא קשר ליכולותיהם האמיתיות", נכתב בחזון המפלגה שמוצג באתר האינטרנט שלה. "אמנם קיים ניסיון שילוב שמקדם את החלשים, אך על הדרך נפגע מקומה של המצוינות".
במפלגה מציעים לתמרץ מורים למדעים מדויקים אשר "ישנו את פני ההוראה בישראל". בנוסף הם ציינו כי "יש ליצור תוכנית חירום חינוכית להתאמת מערכת החינוך לדרישות המאה ה-21, שתעמיד דור חדש של תלמידים מצוינים, אקדמאיים מובילים, חוקרים פורצי דרך וחתני פרס נובל".
הבטחה נוספת: גם בישראל ביתנו מתחייבים לקדם את חוק חינוך חינם ולהחילו החל מגיל שלושה חודשים.
לרשימה המשותפת עדיין אין מצע אחיד, אך חד"ש כבר פרסמו מצע משלהם. בכל הנוגע לחינוך, המפלגה דוגלת במידה הרבה ביותר של מעורבות וסבסוד מצד המדינה, יותר מכל שאר המפלגות. במצע המפלגה נכתב כי תפעל למען "הבטחת חינוך חינם, הלכה למעשה, בכל המסגרות החינוכיות-לימודיות ממעונות היום ועד לאוניברסיטה" ובתוך כך תביא לביטול שכר הלימוד באוניברסיטאות.
עוד נכתב שהמפלגה תפעל להקמת מפעלי תזונה לתלמידים בתשלום סמלי בבתי הספר. בחד"ש מתייחסים גם לאקדמיה ומציינים כי אחת ממטרותיהם היא התנגדות ל"פגיעה בחופש הביטוי וההתארגנות הפוליטית שלהם" ו" העלאת תקציבי הממשלה המיועדים להשכלה הגבוהה". גם במקרה הזה, לא ברור מאיפה יבוא הכסף.
במצע יש גם דגש משמעותי על החינוך במגזר הערבי, ובין היתר נכתב כי המפלגה תפעל למען הכרה בהתארגנויות של סטודנטים וסטודנטיות ערבים בקמפוסים ולצמצום הפערים בין מערכת החינוך הערבית לעברית.
הבטחות נוספות: הקטנת מספר התלמידים לכיתה ל-25, הקמת אוניברסיטה ערבית בנצרת ו-"בלימת תהליכי המסחור במערכת החינוך".
ממפלגת תע"ל, של ח"כ אחמד טיבי, לא נמסר מה מצע המפלגה או תוכניותיה בתחום החינוך.
לרשימת ב"לד-רע"ם אין עדיין מצע אחיד, אך בתגובה לפניית ynet חשפה מפלגת בל"ד את עמדותיה בתחום החינוך. חזון המפלגה מתמקד במגזר הערבי, לצד התייחסות לסוגיות לאומיות ופוליטיות שמשפיעות על מערכת החינוך. בל"ד קוראת ל"שלילת ההכרה באוניברסיטת אריאל ופירוקה".
במקביל הציעה המפלגה להקים אוניברסיטה ערבית. זו אינה ההבטחה היחידה בתחום החינוך שמצביע על שאיפה להיבדלות מהחברה הישראלית, שכן בתוכנית המפלגה מצוין כי היא תשאף ל"ניהול עצמי ואוטונומי של החינוך והתרבות הערבית".
הבטחות נוספות: הרחבת מספר הסטודנטים לרפואה, הכנסת הנכבה לתוכניות הלימודים בהיסטוריה ו"עקירת המיליטריזם ממערכת החינוך".
במצע מפלגתה של ח"כ אורלי לוי-אבקסיס יש התייחסות מפורטת לנושא החינוך, אך כמו במרצ, היא מגיעה רק אחרי שורה ארוכה של נושאים אחרים. בדומה למפלגות אחרות, גם גשר שמה דגש על הגיל הרך ומבטיחה לפעול למען החלת חוק חינוך חינם על בני 0-3.
בנוסף יש במצע התייחסות נרחבת לחינוך המיוחד. בין היתר מצוין כי המפלגה תפעל למען "שיפור תנאיהן של הסייעות בגנים ובבתי הספר, המלווים בהסעות של ילדי החינוך המיוחד ועובדי מנהלה בבתי הספר - כי הם חלק חשוב מהמערך החינוכי שעוטף את הילדים שלנו".
במפלגה מבטיחים גם לפעול לשילוב מלא של ילדים עם צרכים מיוחדים במערכת החינוך, זאת ברקע ההתנגדות לתיקון החוק לחינוך מיוחד. כמו כן, מציעים במפלגה להחיל חינוך מגדרי שמטרתו, בין היתר, מניעת אלימות כלפי נשים כבר מגיל הגן.
הבטחות נוספות: ביטול בחינות המיצ"ב, מעבר לשיטות הערכה מודרניות והקמת "אוניברסיטה מקוונת".
מאיחוד מפלגות הימין נמסר בתגובה לפניית ynet כי המצע "עדיין בכתיבה" ולא נמסרו פרטים אודות התוכניות של הרשימה בתחום החינוך.
מש"ס ומיהדות התורה לא נמסרו פרטים אודות מצע המפלגה או תוכניותיהן בתחום החינוך.