דו"ח הגזענות: משגיחי כשרות השפילו אתיופים, בדואים הופרדו מיהודים בבריכה
230 תלונות על גזענות ואפליה התקבלו בשנה החולפת ביחידה הממשלתית שהוקמה בעקבות מחאת יוצאי אתיופיה, פי 3 מהשנה לפני כן. בין התלונות: השפלה של עובדים ממוצא אתיופי על ידי משגיחי כשרות, והפרדה בין יהודים ובדואים בבריכה בנגב
במהלך שנת 2018 התקבלו ביחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות 230 תלונות מהציבור הנוגעות לגזענות או אפליה, פי שלושה ממספר התלונות שהתקבלו בשנה שלפניה. כך עולה מדו"ח הפעילות השנתי שהגישה אתמול (ג') היחידה לשרת המשפטים, איילת שקד.
מהדו"ח עולה כי מרבית התלונות ב-2018 עסקו בהתבטאויות ובפרסומים גזעניים ואפליה בקבלת שירות ובתעסוקה. על פי הדו"ח, 36% מהפניות עסקו בהתבטאויות או פרסומים גזעניים, 26% עסקו באפליה בקבלת שירות, 19% באפליה בתעסוקה, 10% במשטרה ו-5% בתחום החינוך. עוד עולה כי כ-40% מהפניות התקבלו מיוצאי אתיופיה, כ-32% מאזרחים ערבים והשאר מאוכלוסיות שונות בחברה הישראלית - 4% מחרדים, 3% ממזרחים ו-2% מעולים ממדינות חבר העמים לשעבר.
חיסוני שחפת לתינוקות ממוצא אתיופי - גם אם ההורים נולדו בישראל
בין הפניות שהתקבלו בתחום הבריאות הייתה פנייה של הורים לתינוקות ממוצא אתיופי שהתלוננו כי הם נדרשים לחסן את ילדיהם נגד שחפת גם אם ההורים בעצמם נולדו בישראל. היחידה פנתה לממונה למניעת גזענות במשרד הבריאות ולאחר בדיקה נמסר כי הוקם צוות לטיפול בנושא ונבחנת הוצאת חוזר שיורה על התנהלות שונה.
בתחום התעסוקה התקבלה תלונה על כך שמפקח במשרד העבודה והרווחה החליט שלא לקבל מינוי של איש מקצוע ממוצא אתיופי לניהול הוסטל בפיקוח המשרד, בניגוד להמלצת הצוות המקצועי במוסד שבחר בו פה אחד במסגרת ועדת בחירה. בעקבות פניית היחידה, בוטלה עמדת המפקח והעובד מונה למנהל ההוסטל, וכיום מכהן בתפקידו בהצלחה.
בתחום החינוך - בעקבות פרסום של האוניברסיטה העברית על יום עיון תחת הכותרת "מאתיופיה למגדל השן", נעשתה פנייה למארגני האירוע כדי להסביר על הבעייתיות בנוסח ההזמנה ובאופן הייצוג של סטודנטים יוצאי אתיופיה, שהכותרת פגעה בהם. בתגובה לפנייה האוניברסיטה ביטלה את יום העיון.
תלונה שהתקבלה בתחום האפליה בקבלת שירות עסקה בהפרדה בין יהודים לבדואים בבריכת השחייה ביישוב מבועים שבנגב. בעקבות פניית היחידה נמסר כי מפעיל הבריכה זומן לשימוע והתחייב להפסיק את האפליה.
בתחום הדת - במהלך השנה האחרונה התקבלו ביחידה פניות מעובדים ממוצא אתיופי שטענו כי נפגעו מאפליה ואף הושפלו על ידי משגיחי כשרות במקומות עבודתם על רקע מוצאם. מהיחידה למאבק בגזענות נמסר כי אנשיה פנו למועצת הרבנות הראשית בדרישה לשנות את פסק ההלכה שלה המטיל ספק ביהדותם של יוצאי אתיופיה והם מקיימים מולה שיח בנושא.
ירידה בכמות המעצרים של קטינים יוצאי אתיופיה
דו"ח היחידה, שהוקמה כחלק מהמלצות הצוות למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה בראשות מנכ"לית משרד המשפטים, עו"ד אמי פלמור, כולל לראשונה נתוני מעקב שהתקבלו מהמשטרה המצביעים על מגמת ירידה עקבית בהיקפי השיטור כלפי קטינים יוצאי אתיופיה בשלוש השנים האחרונות. עם זאת, עדיין שיעור הקטינים יוצאי אתיופיה המעורבים בפלילים הינו גבוה ביחס לשיעורם מכלל האוכלוסייה. לגבי בגירים יוצאי אתיופיה הנתונים מעורבים וכוללים ירידה בחלק מהמדדים ועלייה בחלק מהם.
מהנתונים עולה כי בשנים 2015-2018 נרשמה ירידה משמעותית של כ-22% במספר התיקים שנפתחו נגד קטינים יוצאי אתיופיה ובתחום המעצרים נרשמה אפילו ירידה גדולה יותר, בשיעור של כ-50%. בתקופה האמורה נרשמה ירידה של 29.5% במעצרים בקרב קטינים מכלל האוכלוסייה.
הירידה במספר המעצרים מתבטאת גם בשיעור הקטינים יוצאי אתיופיה שהיו עצורים בשנה החולפת מתוך כלל הקטינים העצורים ב-2018, שעומד על 5.4%, לעומת שיעור של 7.7% בשנת 2015. ירידה של 8.3% נרשמה אף במספר כתבי האישום שהוגשו נגד קטינים יוצאי אתיופיה.
גם בתחום עבירות של הפרעה ותקיפת שוטר במילוי תפקידו ניתן לראות ירידה משמעותית של 31% במספר התיקים שנפתחו נגד קטינים יוצאי אתיופיה. זאת לעומת עלייה של 3.1% במספר התיקים בעבירות אלה שנפתחו לקטינים מכלל האוכלוסייה בתקופה זו.
שרת המשפטים, איילת שקד, אמרה בעקבות הדו"ח כי "יוצאי אתיופיה חוו תופעות של גזענות ואפליה מאז הגעתם לישראל. היום הציבור הרחב כבר יודע כי באפשרותו לפנות ולהגיש תלונות על אירועי גזענות".
מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, הוסיפה כי "המאבק בגזענות הוא יום-יומי, סיזיפי, בזירות שונות. חשוב לעורר דיון בנתוני השיטור, על מנת להציף את הצורך להתמודד עם עבריינות נוער לא רק בזירה המשטרתית, אלא גם בתחומי החינוך והרווחה, על מנת שגם גורמים אלה יישאו באחריות לשיפור שיעורם הגבוה של קטינים יוצאי אתיופיה בנתוני המשטרה".