הוארך מעצרו של גנור: "השורה התחתונה בפרשת הצוללות טרם נאמרה"
בית המשפט האריך בחמישה ימים את מעצרו של מיקי גנור, שחולל דרמה בתיק 3000 כשביקש לשנות את גרסתו וטען ש"לא שיחד איש". בעקבות זאת נחקר ונעצר בחשד לשוחד ושיבוש הליכי משפט. חוקר המשטרה בדיון: "הוא סיפר סיפור חדש והוסיף ראיות מהותיות חדשות". גנור ערער על המעצר
בית משפט השלום בראשון לציון קיבל בצהריים (ד') את בקשת המשטרה והאריך בחמישה ימים את מעצרו של מיקי גנור, עד המדינה בפרשת הצוללות (תיק 3000) - שאמש חולל דרמה בתיק כשביקש לחזור בו מעדותו. המשטרה מסרה בדיון כי גנור נעצר בחשד לעבירות שוחד, הלבנת הון, מסירת הודעה כוזבת ושיבוש הליכי משפט. גנור הגיש ערעור על הארכת המעצר.
נסיגתו של גנור מהסכם עד המדינה: אלו ההשלכות האפשריות
מהחשדות לשוחד עד לתפנית של גנור: תולדות פרשת הצוללותבעקבות בקשתו לחזור בו מעדותו, גנור נחקר אמש באזהרה ביחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית בלהב 433. בחקירתו טען כי "לא שיחדתי איש". גנור נפגש אתמול אף עם ראש היאל"כ, תת-ניצב אלי אסייג והעביר מסר לפרקליטות כי הוא מודע לסיכון שהוא נוטל בהחלטתו.
בתום החקירה נעצר, חש ברע - ופונה לבית החולים אסף הרופא שבראשון לציון. הבוקר שוחרר מבית החולים. חוקרי היאל"כ הם אלו שחתמו עם גנור על הסכם עד המדינה - וכעת ינהלו את החקירה החדשה שנפתחה בעקבות שינוי גרסתו.
בפתח הדיון הבוקר אמר נציג המשטרה, רב-פקד צחי חבקין, כי גנור "סיפר סיפור חדש. למעשה, היחידה החוקרת עכשיו צריכה לחקור חשדות שהחלו להיחקר לפני שנתיים ימים עם ראיות חדשות מהותיות שמוסיף החשוד. לרבות מסירת ידיעות כוזבות". הוא הוסיף כי "גנור סתר פרטים רבים. מדובר בראיות משמעותיות ורבות שנחקרו בשנתיים האחרונות".
רפ"ק חבקין ציין כי "החשוד זומן למשרדי היחידה החוקרת ומסר דברים שונים ממה שמסר בפרשה. בשל דבריו אלה הוחלט לחקור את החשוד שוב באזהרה. היאל"כ תבצע תפקידה נאמנה ולא תירתע מביצוע כל פעולה נדרשת ותפעל להגיע לחקר האמת בפרשה זו".
נשיאת בית משפט השלום בראשון לציון, השופטת עינת רון, קיבלה כאמור את בקשת המשטרה להאריך את המעצר בחמישה ימים: "מצאתי כי פעולות החקירה נדרשות ואף חלופת מעצר לא קיימת".
בהחלטתה ציינה כי "בימים האחרונים פנה החשוד ביוזמתו אל גורמי האכיפה, ביקש להיפגש ומסר כי ברצונו למסור גרסה חדשה. לאחר פנייה זו, פנתה אליו היחידה החוקרת וזימנה אותו לפגישה אתמול שנמשכה בחקירה וכעת בבקשה להאריך את המעצר".
לדבריה, "החשדות שהופנו בעבר נגד החשוד קיימים גם היום. השורה התחתונה בפרשה זו טרם נאמרה על ידי גורמי האכיפה. אם יש בגרסה החדשה בכדי לשנות משהו בהסכם עליו חתם - ימים יגידו". היא הוסיפה שהיא מסכימה עם החוקרים "כי ייתכן שבהעלאת גרסה זו בכדי להביא לבדיקה מוספת ומחודשת בפרשה זו".
אחד משני פרקליטיו של גנור, עו"ד בועז בן צור, טען בדיון כי "מדובר באדם ששוחרר, אין טענה למסוכנות והחקירה לכשעצמה בנוגע למעורבים האחרים הגיעה לסיום".
באוקטובר אשתקד נחשף לראשונה ב-ynet כי גנור שיגר איום כלפי המשטרה ולפיו הוא מתכוון לסגת מהסכם עד המדינה עמו, אם תנאי העסקה שנחתמו מולו לא ישופרו. זאת, לאחר שהתברר כי חתימתו על ההסכם הכניסה אותו למעין "רשימה שחורה" שקשורה למערכת הבנקים בעולם - ובשל כך אינו יכול לעשות שימוש בעשרות מיליוני שקלים שבהם הוא מחזיק בבנקים בקפריסין ובאוסטריה.
אמש - הוא מימש את האיום. עם זאת, לפי שעה במשטרה לא יודעים מדוע גנור, שמסר עד כה כ-50 עדויות במסגרת ההסכם, החליט לשנות את עדותו.
גורמים במערכת אכיפת החוק טוענים שהתיק אינו בסכנה, מכיוון שהעובדות הבסיסיות שמסר גנור לא השתנו - אלא רק טענתו שהכספים היוו שוחד. בנוסף, הקלטות שמסר, תיעוד רב ועדים אחרים יאפשרו לטענת הגורמים הגשת כתב אישום.
לפי הסכם עד המדינה, גנור אמור היה להעיד על פרשת השוחד, ובתמורה העונש שייגזר עליו יהיה שנת מאסר אחת וקנס של עשרה מיליון שקלים. אלא שהוא דרש, כאמור, לפתוח מחדש את ההסכם.
גנור, שהיה נציג חברת טיסנקרופ הגרמנית בישראל, נעצר עם פתיחת החקירה בפרשת הצוללות לפני כשנתיים וחצי בחשד ששיחד עובדי ציבור בכירים, בהם המשנה לראש המטה לביטחון לאומי לשעבר אבריאל בר-יוסף ומפקד חיל הים לשעבר, אלוף במיל' אלי מרום (צ'ייני). בנוסף הוא נחשד שפעל בשותפות עם מקורבי ראש הממשלה, עורכי הדין דוד שמרון ויצחק מולכו, כדי לקדם את עסקת רכישת כלי השיט והצוללות מהחברה הגרמנית.
דרכי פעולתו תועדו בהמלצות המשטרה להעמיד לדין את המעורבים בפרשה: "בתקופה שבה שימש גנור נציג התאגיד - בין 2009 ל-2017 - הושלמה עסקת רכש כלי שיט מהתאגיד בשווי של מאות מיליוני אירו, והתקיימו מגעים לרכישת כלי שיט נוספים בשווי כספי רב עוד יותר. לאורך החקירה עלו חשדות ששורה של עובדי ציבור ונושאי משרה בכירים לקחו או דרשו טובות הנאה מגנור".
בעדותו סיפר גנור כי עו"ד דוד שמרון, פרקליטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, היה אמור לקבל עמלה שנאמדת ב-10 מיליון דולר בקירוב כדי לקדם את ההחלטה לרכישת הצוללות.
לפי עדותו, הוא השתמש בשירותיו של שמרון והסכים לעמלה הגבוהה בשל קשריו של עורך הדין, וההערכה שלו כי הוא יצליח לקדם את העסקה עם הגרמנים. גנור רמז כי שמרון הבטיח לו שישראל תרכוש את הצוללות מגרמניה.