טראמפ קיבל חולצה של ברזיל: "זוכר את פלה"
נשיא ארה"ב נפגש בבית הלבן עם הנשיא החדש של ברזיל, איש הימין ז'איר בולסונרו, שמצהיר כי הוא מעריץ שלו ומכונה "טראמפ של ברזיל". "שנינו נגד הפייק ניוז", אמר בולסונרו, וטראמפ השיב: "גאה שהוא משתמש במונח הזה". הנשיא האמריקני: אשקול לקדם את צירוף ברזיל לנאט"ו
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ נפגש אמש (יום ג') בבית הלבן עם הנשיא החדש של ברזיל – איש הימין, ויש שיאמרו ימין קיצוני, ז'איר בולסונרו. במסיבת עיתונאים משותפת של השניים הבטיח טראמפ לקדם את שאיפותיה הגלובליות של ברזיל, ואמר כי ייתכן שיקדם את צירופה של ברזיל לנאט"ו.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בולסונרו, קצין צבא לשעבר, נבחר לנשיא ברזיל בסוף 2018 בתום קמפיין רווי יצרים שבו השתמש ברבות מהטקטיקות שהובילו את טראמפ לניצחון בבחירות לנשיאות ב-2016. בולסונרו, שרבים מכנים אותו "טראמפ של ברזיל", התבטא בעבר בשבח הדיקטטורה הצבאית ששלטה בארצו, הבטיח לרכך את חוקי הנשק והשמיע הצהרות קשות נגד להט"בים. בין השאר אמר כי הוא מעדיף בן מת על בן הומו. בולסונרו מצהיר על עצמו כמעריץ גדול של טראמפ ושל אורח החיים האמריקני. הוא גם תומך נלהב של ישראל.
אמש, בבית הלבן, שיבח בולסונרו את טראמפ על האופן שבו שינה את ארה"ב, ואמר כי הוא מקווה לחולל שינוי דומה בברזיל. "בין ברזיל לארה"ב קושרים הערובה לחירות, לכבוד ולמשפחה המסורתית, ויראת האל בוראנו, נגד הזהות המגדרית, התקינות הפוליטית והפייק ניוז", הצהיר. טראמפ הגיב אחר כך: "אני גאה מאוד לשמוע את הנשיא משתמש במונח 'פייק ניוז'".
מיד עם כניסתו לתפקיד חתר בולסונרו לקרב את ברזיל לארה"ב – סטייה חדה מהמדיניות שהובילו קודמיו בתפקיד במהלך יותר מעשור של שלטון השמאל. באותן שנים הידקה ברזיל דווקא את היחסים עם בעלות הברית שלה בדרום אמריקה. במסיבת העיתונאים אמש הביעו טראמפ ובולסונרו התנגדות לסוציאליזם והדגישו את מאמציהם המשותפים להדיח את נשיא ונצואלה ניקולס מדורו.
במהלך הפגישה ביניהם הפגינו טראמפ ובולסונרו חיבה זה לזה. הם העניקו זה לזה חולצות של נבחרות הכדורגל הלאומיות שלהם. על חולצת נבחרת ברזיל שהעניק בולסונרו לטראמפ התנוסס שמו של הנשיא האמריקני, ועל זו של נבחרת ארה"ב הופיע שמו של בולסונרו.
"לברזיל יש שחקנים גדולים, נהדרים", אמר טראמפ לבולסונרו, ואז הזכיר את הכוכב הברזילאי שנחשב בעיני רבים לגדול שחקני הכדורגל בכל הזמנים: "אני עדיין זוכר את פלה וכל כך הרבה שחקנים אחרים. יש לכם היסטוריה נהדרת". בולסונרו השיב לו בהלצה: "אני קצת צעיר יותר, אבל גם אני זוכר את פלה". טראמפ בן 72 ואילו בולסונרו בן 63.
בולסונרו: רוב המהגרים רוצים להזיק
בולסונרו וטראמפ נוטים שניהם לתת מקום בפוליטיקה שלהם לקשרים משפחתיים: שני הנשיאים מעסיקים קרובי משפחה בתור יועצים קרובים. בגן הוורדים בבית הלבן שיבח טראמפ את בנו של בולסונרו, אדוארדו, שהוא חבר קונגרס בברזיל. בשנה שעברה, כשביקר בארה"ב, חבש אדוארדו כובע שעליו הכיתוב "טראמפ 2020" – הבעת תמיכה בבחירה בטראמפ לקדנציה נוספת בבחירות שייערכו בשנה הבאה.
כמנהיגי שתי הכלכלות הגדולות ביותר בחצי הכדור המערבי דנו טראמפ ובולסונרו בשאלה כיצד להגדיל את הסחר והביעו מחויבות להפחתת המכשולים העומדים בפניו. "ברזיל מייצרת תפוקה נהדרת וכך גם אנחנו", אמר טראמפ, "והסחר שלנו מעולם לא היה טוב כפי שהוא צריך להיות". השניים חתמו על הסכמים ראשוניים הנוגעים לשלל תחומים, בכלל זה חקלאות, ייצוא חיטה ובשר חזיר מארה"ב לברזיל והאפשרות לחדש את מכירת הבקר הברזילאי בארה"ב.
מעל השיחות בין טראמפ לבולסונרו ריחפה העובדה שסין, הנמצאת כיום במלחמת סחר עם ארה"ב, עקפה בשנים האחרונות את האמריקנים בכל הקשור לסחר עם ברזיל ולהשקעות בה. בולסונרו, שבמהלך קמפיין הבחירות שלו מתח ביקורת על סין, הכריז שעות אחרי פגישתו עם טראמפ כי יבקר במדינה בחצי השני של השנה הנוכחית. טראמפ הביע אמש גם תמיכה במאמציה של ברזיל להצטרף לארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (ה-OECD).
טראמפ הציע בפגישה לקדם את ברזיל למעמד של "בעלת ברית גדולה של נאט"ו שאינה חברה בארגון". שדרוג שכזה ייתן לברזיל את האפשרות לרכוש ביתר קלות ציוד צבאי וטכנולוגיה צבאית מארה"ב. תמיכה בהפיכת ברזיל לחברה בנאט"ו תהיה כבר צעד דרמטי בהרבה, וטראמפ הודה אמש שכדי לעשות זאת הוא יצטרך "לדבר עם הרבה אנשים".
בשנה שעברה הפכה קולומביה למדינה היחידה באמריקה הלטינית שמצטרפת לברית הצפון אטלנטית כ"שותפה עולמית". המעמד שניתן לה פירושו שהיא לא בהכרח תצטרך להשתתף בפעולות צבאיות של נאט"ו. מומחים אומרים כי בפועל ברזיל אינה עומדת בתנאי הסף להצטרפות לנאט"ו, וכי החברות האירופיות בברית לא יאפשרו לה להצטרף כחברה מלאה.
בריאיון שהעניק שלשום ל"פוקס ניוז" הביע בולסונרו תמיכה במדיניות ההגירה של טראמפ, בכלל זה דרישתו לבנות חומה בגבול עם מקסיקו. "לרוב הגדול של מי שרוצים להגר אין כוונות טובות", אמר בולסונרו בריאיון, "הם לא שואפים לעשות טוב לעם האמריקני". הצהרותיו אלה עוררו סערה בקרב ברזילאים החיים בארה"ב, והוא נאלץ לפרסם התנצלות. "התכוונתי לומר שלחלק קטן מהאנשים שמהגרים אין כוונות טובות וטעיתי. אני מתנצל על כך", אמר.