האש תביא מזל? חגיגות השנה החדשה באיראן
האיראנים סיכמו שנה קשה והדליקו מדורות בפסטיבל האש לקראת השנה הפרסית החדשה: "אנחנו חוגגים ושוכחים מהצרות, לפחות ללילה אחד". שר החוץ זריף: "בשנה החדשה נחזק את הקשרים עם כל מי שמאס בארה"ב"
האיראנים יצאו שלשום (ג') לחגוג ברחובות והדליקו מדורות לקראת חגיגות הפרסית החדשה, הנורוז, שתחל היום.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
פסטיבל האש ("צ'הארשנבה סורי") הוא מסורת פרסית עתיקה בת כ-4,000 שנה, שמקורה בדת הזורואסטרית. במהלך חגיגות ראש השנה הפרסי האיראנים מדליקים מדורות, רוקדים ושרים סביבן בשל הקדושה הרבה שמייחסת המסורת הפרסית לאש.
החוגגים קופצים מעל המדורות וקוראים – "הצהוב שלי שלך, האדום שלך שלי". "הצהוב" מסמל חולי וצרות, "האדום" אנרגיה ובריאות. כמו כן מדליקים החוגגים בפסטיבל האש זיקוקים ומפריחים לשמיים פנסי משאלות.
החג מעניק לאיראנים הזדמנות לרקוד ולשיר בציבור – דבר שהרשויות בדרך כלל אוסרות, במיוחד על נשים. לקראת פסטיבל האש מזהירה המשטרה את האיראנים וקוראת להם להתרחק מרחובות ראשיים ומהכיכרות, אך במקביל מעלימה עין מהחגיגות בתוך השכונות.
פסטיבל האש הוא אחד משני חגים עתיקים שעדיין מצויינים כל שנה ברפובליקה האסלאמית. החג השני הוא סיזדה בדר, היום האחרון של חגיגות השנה החדשה. ביום הזה יוצאים האיראנים לפיקניקים בחיק הטבע, מתוך אמונה שמי שנשאר בבית ביום ה-13 של חג הנורוז יסבול ממזל רע.
השמרנים באיראן לא רואים בעין יפה את החגיגות בפסטיבל האש ובסיזדה בדר, ורואים בהן מנהגים פגאנים מהתקופה הפרה-איסלאמית. בתקופת המונרכיה באיראן עודד השלטון את הקשר למסורת הפרה-איסלאמית, והציג את איראן כממשיכת דרכה של הציוויליזציה הפרסית מימי קדם. המגמה הזאת נפסקה במהפכה האיסלאמית של 1979.
השנה החדשה באיראן מגיעה בתקופה של משבר כלכלי גדול, מאז החלטתו של דונלד טראמפ לפרוש מהסכם הגרעין עם איראן – ולהחזיר את הסנקציות נגד טהרן. עוד קודם התחיל המטבע האיראני לצלול, המחירים הרקיעו שחקים ואיראנים רבים איבדו את החסכונות שלהם. באיראן מקווים שהשנה החדשה תהיה מעט טובה יותר.
"האיראנים אוהבים לחגוג, והם צריכים את זה, דווקא עכשיו כשכולנו מתמודדים מול בעיות כלכליות", אמרה ארזו, שהדליקה עם בעלה ובתה מדורה קטנה בטהרן. "זאת הדרך שלנו לשכוח את הצרות האלה לפחות ללילה אחד".
סוכנות פארס דיווחה כי 155 איראנים נפגעו במהלך החגיגות, בעיקר מזיקוקים. לפי שירותי החירום בבתי החולים חלק מהפציעות היו קשות - 22 איש נאלצו לעבור קטיעת גפיים כתוצאה מפסטיבל האש ו-48 סבלו מפגיעה בעיניים.
לקראת השנה החדשה אמר שר החוץ מוחמד ג'וואד זריף שבשנה החדשה איראן תחזק את הקשרים עם מדינות ש"מאסו בבריונות, האמריקנית". זריף אמר שהסנקציות נגד טהרן "לא חוקיות, לא אנושיות וחסרות תקדים", ושטהרן תתגבר על "טקטיקות מימי הביניים" של וושינגטון.
"אנחנו סומכים אך ורק על העם שלנו שיתגבר על כל האתגרים", כתב זריף בטוויטר, והוסיף שבמקביל איראן מעוניינת ביחסים עם מדינות רבות שהבריונות של ארה"ב "מחליאה ומתישה אותן".