מתנת הבחירות של טראמפ לנתניהו לא תחייב את הקהילה הבינלאומית
ההצהרה של טראמפ על הצורך להכיר בגולן כשטח ישראלי באה במפתיע, שכן ההערכה בירושלים ובוושינגטון הייתה שהוא יעשה זאת בשבוע הבא כשהשניים יפגשו. לצעד יש מסר חשוב מול איראן וסוריה - שארה"ב לצידה של ישראל
"אחרי 52 שנה הגיע הזמן שארה"ב תכיר באופן מלא בריבונות ישראל על רמת הגולן, שהיא בעלת חשיבות אסטרטגית וביטחונית קריטית למדינת ישראל וליציבות האיזורית". כך, בציוץ קצר בחשבון הטוויטר שלו, הכיר הערב (חמישי) נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בריבונות הישראלית ברמת הגולן.
ברוסיה לא התרשמו מהצהרת טראמפ: "לעולם לא נכיר בריבונות ישראל בגולן"
ההצהרה של טראמפ באה במפתיע שכן ההערכה של גורמים ישראליים ואמריקניים הייתה שטראמפ יעניק לנתניהו את "מתנת הבחירות" שלו בפגישתם ביום שני הבא בוושינגטון. מה גרם לאמריקנים להקדים את ההצהרה שלהם? כנראה היחלשותו של נתניהו בסקרים האחרונים. בכל מקרה ההצהרה של טראמפ היא חלק מקמפיין אמריקני לסייע באופן אקטיבי בכל דרך לנתניהו במערכת הבחירות.
זה בא לידי ביטוי בביקורו של מזכיר המדינה מייק פומפאו בישראל בעיתוי כה קרוב לבחירות, דבר שהאמריקאים נזהרים ממנו בדרך כלל במדינות בחו"ל. ההצהרה של טראמפ היא חשובה ללא ספק אך צריך לראות אותה בקונטקסט של הבחירות. חשוב להבין שטראמפ לא אמר שארה"ב מכירה בריבונות ישראל ברמת הגולן אלא "שהגיע הזמן שתכיר בריבונות ישראל" .
הכרה בריבונות היא לא עמדה אישית של מישהו, אפילו נשיא, אלא עמדה מוסמכת ומעוגנת משפטית ופרוטוקולרית מטעם המדינה. כדי שהכרה כזאת תקבל תוקף רשמי צריכה לצאת הודעה של מזכירות המדינה, הבית הלבן או משרד המשפטים, עם כל הניסוחים המשפטיים הרלבנטיים. בהנחה שהודעה כזאת תצא במוקדם או במאוחר, המשמעות היא שארצות הברית של אמריקה מכירה ברמת הגולן כשטח ישראלי. זה אומר שיוכלו להיות שם ביקורים רשמיים של אישים אמריקנים; ניתן יהיה להשקיע שם כספים ולקבל החזרי מס על תרומות בלי חשש להסתבכות; ההסכמים הבילטראליים בין המדינות בכל התחומים יחולו גם על הגולן.
להכרה בריבונות ישראל יש מסר חשוב מול איראן ורוסיה - שארה"ב לצידה של ישראל; יש מסר לאסד שארה"ב לא תלחץ בעתיד על ישראל לרדת מרמת הגולן; ההחלטה של טראמפ היא בראש ובראשונה גיבוי לישראל.
ואולם, האם זה מחייב מדינות אחרות? התשובה היא חד משמעית לא. הקהילה הבינלאומית תמשיך לראות ברמה שטח כבוש. המדינות הערביות יכעסו כי זה תקדים שיכול לפגוע בהן. ארה"ב תיתקל בלחצים דיפלומטיים מכל הכיוונים בגלל התקדים המשפטי, והיא תאבד מיידית את התפקיד (הלא גדול) שעוד נותר לה בקביעת גורלה העתידי של סוריה.
יתכן שגם בעלי הברית הכורדיים יכעסו ויסרבו לשתף פעולה, ובעיראק מעמדה של ארה"ב יהיה בסכנה ממשית. מבחינת ישראל, לא יהיה שינוי ממשי, אם כי יתכן שנספוג הפגנות נגד והצהרות לא נעימות במדינות לא מעטות, כפי שהיה עם העברת השגרירות לירושלים.