בצל הוויכוח על ישראל: דמוקרטים ייעדרו מוועידת איפא"ק
מועמדים בולטים בפריימריז לנשיאות, בהם בטו אורורק, אליזבת וורן וברני סנדרס, הודיעו שלא יגיעו לכינוס השדולה למען ישראל בשבוע הבא. ברקע: קריאת ארגון MoveOn להחרים את האירוע בגלל "רטוריקה אנטי-מוסלמית ואנטי-ערבית" ופעילות השדולה נגד ההסכם עם איראן
כמה מהמועמדים בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות ארצות הברית הודיעו הערב (יום ה') כי לא ישתתפו בוועידה השנתית של איפא"ק, השדולה למען ישראל בארה"ב, שתיערך בשבוע הבא בוושינגטון.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הסנאטורית אליזבת וורן ממסצ'וסטס, הסנאטור ברני סנדרס מוורמונט, חבר בית הנבחרים לשעבר בטו אורורק והסנאטורית קמאלה האריס מקליפורניה, שכולם הכריזו כי יתמודדו בפריימריז הדמוקרטיים לקראת הבחירות לנשיאות שייערכו בשנה הבאה, החליטו שלא להשתתף בוועידה. גם מנכ"ל סטארבקס לשעבר הווארד שולץ, השוקל לרוץ לנשיאות כמועמד עצמאי, יימנע מהגעה לכנס.
היעדרותם של המועמדים הדמוקרטים האלה מעניינת במיוחד על רקע פעילותו של ארגון MoveOn, שקרא למועמדים הדמוקרטים לנשיאות שלא להגיע לוועידה השנה, בטענה שאיפא"ק פעלה להכשלת הסכם הגרעין עם איראן שלמען גיבושו פעל רבות הנשיא לשעבר ברק אובמה, ובטענה שהשדולה משתמשת ברטוריקה "אנטי-מוסלמית ואנטי-ערבית". לדברי MoveOn, על-ידי החרמת הוועידה יוכלו המועמדים הדמוקרטים להראות שהם פרוגרסיביים אמיתיים.
מנגד, העובדה שאותם מועמדים לא יגיעו לוועידה נותנת לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הזדמנות להדגיש את קשריו עם ממשלת ישראל. ממש במקביל להודעת אותם מועמדים דמוקרטים כי לא יגיעו לוועידת איפא"ק, הכריז הערב טראמפ בצעד היסטורי כי הגיע הזמן שארה"ב תכיר בריבונות ישראל על רמת הגולן.
הסדק המתרחב
איפא"ק סירבה הערב להגיב על היעדרותם של המועמדים לנשיאות, אך ציינה כי כמה מהמועמדים הדמוקרטיים בפריימריז הנוכחיים כבר השתתפו בוועידה בעבר. בין המועמדים שנאמו בוועידה בעבר אפשר למנות את האריס, הסנאטורית קירסטן גיליברנד מניו יורק, הסנאטור קורי בוקר מניו ג'רזי והסנאטורית איימי קלובשר.
יועצו הבכיר של ברני סנדרס ג'וש אורטון אישר כי סנדרס ייעדר מהוועידה, ואמר כי סנדרס, יהודי שמתח בעבר ביקורת נוקבת על מדיניות ישראל, "מודאג מאוד מהבמה שאיפא"ק נותנת למנהיגים שהביעו עמדות קיצוניות ושמתנגדים לפתרון שתי המדינות".
חילוקי הדעות העמוקים בשורות המפלגה הדמוקרטית בנוגע ליחסים בין ארה"ב לישראל ניכרו היטב בחודש שעבר, כשחברת הקונגרס החדשה אילהאן עומאר, שהיא חברת הקונגרס המוסלמית הראשונה בתולדות ארה"ב, טענה שלוביסטים באיפא"ק משלמים לחברי קונגרס כדי שיתמכו בישראל. דבריה גררו ביקורת קשה משתי המפלגות, וגם יו"ר בית הנבחרים, הדמוקרטית ננסי פלוסי, נזפה בה בגין ההצהרות, שהדיפו ניחוח אנטישמי. עומאר התנצלה בסופו של דבר על דבריה.
דברי עומאר מאז השבעתה לקונגרס בינואר מדגישים את הסדק ההולך ומתרחב במפלגה הדמוקרטית בין אנשי הממסד הישן שלה, הקרובים יותר למחנה המרכז, לבין המחנה השמאלי הרדיקלי ההולך ומתחזק בתוכה. שלוש מהכוכבות העולות של המחנה הזה הן עומאר, רשידה טליב שהיא חברת הקונגרס הפלסטינית הראשונה בהיסטוריה, וחברת בית הנבחרים מניו יורק אלכסנדרייה אוקסיו קורטז, גם היא מבקרת חריפה של ישראל. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ האשים לפני שבועיים את המפלגה הדמוקרטית כי היא הפכה למפלגה אנטי-יהודית ואנטי-ישראלית.