בין גנץ לישראל כץ: תושבי כפר אחים עדיין מתלבטים
המושב ליד קריית מלאכי הצמיח שני כוכבים בפוליטיקה הישראלית: הרמטכ"ל לשעבר שמתמודד בראשות כחול לבן ושר התחבורה שבמקום השלישי ברשימת הליכוד. רוב התושבים מסרבים לחשוף למי יצביעו, אך שופעים מחמאות לשניים: "יש להם תכונות מנהיגות. כולם בנים שלנו וכולם ראויים". וגם: מי היה בהתחלה נמוך, ועם השנים תפס גובה?
הבחירות הקרובות לכנסת מציבות את תושבי כפר אחים בדילמה לא פשוטה. מצד אחד, בן המושב בני גנץ, שאמנם כבר לא גר במקום אך עדיין זוכה לאהדה רבה, מתמודד על ראשות הממשלה ברשימת "כחול לבן". בצד השני, בן המושב ותושב המקום ישראל כץ – שר התחבורה המודיעין וממלא מקום שר החוץ, חבר תנועת הליכוד.
רגע לפני הבחירות יצאנו לבדוק מה יצביעו תושבי המושב שבו גדלו מספר 1 ברשימת כחול לבן ומספר 3 שברשימת הליכוד.
כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
ב-21 בספטמבר 1955 נולד במושב כפר אחים שליד קריית מלאכי ישראל כץ, מי שלימים יהיה ח"כ מטעם הליכוד, שר התחבורה וממלא מקום שר החוץ. פחות מארבע שנים אחריו, ב-9 ביוני 1959 נולד ביישוב בני גנץ, יו"ר רשימת "כחול לבן", שהיה הרמטכ"ל ה-20 של צה"ל.
אם בודקים את תוצאות ההצבעה הקודמות, אפשר לראות שב-2015 וב-2013 קיבלה רשימת הליכוד יותר קולות מכל מפלגה אחרת, אך קודם לכן היא לא זכתה בבכורה. ב-2009 הליכוד נדחק למקום השני, ואילו ב-2006 הידרדרה המפלגה של כץ למקום הרביעי – אחרי קדימה, העבודה והמפד"ל-האיחוד הלאומי.
בבחירות לכנסת ה-20 היו רשומים בכפר אחים 484 בעלי זכות בחירה. 386 מהם, כלומר כמעט 80%, התייצבו בקלפי. רשימת הליכוד קיבלה כ-31% מהקולות, המחנה הציוני כ-26% ויש עתיד כ-17%. גם כולנו זכתה להישג נאה עם 11% מהקולות.
שנתיים קודם לכן, בבחירות לכנסת ה-19, רק 28% מהבוחרים ביישוב הצביעו לליכוד, 24% נתנו את כולם ליש עתיד ו-17% קיבלה העבודה. הבית היהודי קיבל 10%, התנועה 7% וקדימה 5% מקולות הבוחרים. גם אז אחוז ההצבעה התקרב ל-80.
בבחירות 2009, שלאחריהן מונה כץ לשר התחבורה, קיבלה דווקא קדימה יותר קולות מהליכוד. הרשימה בראשות ציפי לבני זכתה לכ-42% מקולות הבוחרים, בעוד הרשימה של נתניהו הסתפקה בכ-24%.
בחזרה ל-2019, ג'יפים ענקיים חוצים את הרחובות השקטים של כפר אחים, ההורים ממהרים לקחת את ילדיהם מהגן ונעלמים מאחורי החומות והגדרות של הווילות המפוארות במושב. שתי אימהות צעירות, שמסרבות להצטלם, מסבירות איך מגיעים לבתים של כץ וגנץ. מסתבר שהם אפילו שכנים.
הצרכנייה הקטנה במושב כמעט ריקה לחלוטין ואחד הקונים, חבר ותיק וכסוף שיער שמסרב להזדהות, "כדי לא לעורר פילוג", מספר שמדי פעם הוא פוגש כאן את גנץ או את כץ.
"אני אומר להם שלום. הם מאוד מנומסים, אני מכיר את ההורים שלהם המון שנים. אם יש לי משהו חשוב להגיד להם על העבודה שלהם אז אני אומר חופשי", הוסיף. "כמו שלאחרונה היו בעיות ברכבת אז אמרתי לכץ, ולפני שגנץ נכנס לפוליטיקה – אמרתי לו שהוא צריך להיכנס לפוליטיקה".
כשאנחנו שואלים אותו למי הוא הולך להצביע בבחירות הקרובות, היועץ לשרים והנוזף ברמטכ"לים מחוויר קלות, נלחץ ומסרב לענות תשובה מדויקת. "אני לא רוצה לפלג את המושב, כולם בנים שלנו וכולם ראויים".
אבל ברחבי המושב ניתן לראות פה ושם שלטים של כחול לבן, כמו גם שלטים של הליכוד. כשמזכירים לתושבים את שני הפוליטיקאים הבכירים שיצאו מהמושב הם מספרים על ילדות מופלאה.
"כץ היה ילד טוב. שיחקנו יחד כדורגל, כדורסל", סיפר אחד התושבים. "גנץ הרבה יותר צעיר מאיתנו, הוא גם עזב את המושב אחרי כיתה ח'".
דליה גובי, שגדלה יחד עם גנץ, סיפרה על המשפחה של הרמטכ"ל לשעבר: "גנץ קודם כל הוא בחור שבא ממשפחה שהלוואי על כל בית ישראל הורים כאלה, זכרונם לברכה. הוא עצמו איש ישר, איש אשכולות".
"גנץ לא היה שובב", הוסיף משה גולדברגר. "כץ היה נמוך ופתאום הוא תפס גובה. גנץ לא היה נמוך בתור ילד, אבל גם הוא תפס אחר כך גובה".
למרות העובדה ששני הבכירים מתמודדים במפלגות שונות ויריבות, המושב לא התחלק למחנות. "היישוב שלנו מעורבב מבחינה פוליטית, כמו כל המדינה", תיארה שוש פרידמן.
"אני לא חושב שיש פה מחנות", אמר תושב אחר. "אבל האוכלוסייה פה התחלפה. פעם זה היה רוב של מפא"י, והיום בגלל כל ההרחבות, באו תושבים אחרים".
ברחובות המושב התושבים לא ששים לספר למי הם הולכים להצביע. "אני אצביע לגנץ. אני מכיר אותו ויודע שהוא בן אדם טוב ושיידאג לנו", אמר אחד התושבים. אחר טען: "אין, זה רק ביבי. אין משהו אחר. יש לך מישהו אחר? אני אצביע בשבילו".
ומשה סיכם: "לשניהם יש תכונות מנהיגות, קצת שונות, אבל לשניהם יש סוג מסוים של יכולת להנהיג. בסוף, בקלפי, אני אצביע לפי מה שהלב יגיד".