ארדואן: להילחם באיסלאמופוביה כפי שנלחמו באנטישמיות אחרי השואה
שבוע אחרי הטבח במסגדים בקרייסטצ'רץ' אמר נשיא טורקיה כי "האנושות חייבת להילחם בנחישות בשנאה הגוברת לאיסלאם". ארדואן הודה לראש ממשלת ניו זילנד על תגובתה למתקפה: "דוגמה למנהיגי העולם"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בנאום שנשא במפגש של הארגון לשיתוף פעולה איסלאמי באיסטנבול התייחס ארדואן לטבח במסגדים בניו זילנד לפני שבוע שבו נרצחו 50 בני אדם. ארדואן אמר כי "האנושות חייבת להילחם בנחישות בשנאה הגוברת לאיסלאם באותה דרך שבה נלחמו באנטישמיות אחרי אסון השואה".
ארדואן הוסיף כי תגובתה של ראש ממשלת ניו זילנד, ג'סינדה ארדרן, לטבח והאמפתיה שהציגה, צריכות "לשמש דוגמה למנהיגי העולם". הוא הודה לתושבים ולרשויות בניו זילנד על רגישותם ועל הגינוי התקיף לפיגוע.
מאז סוף השבוע שעבר משתמש ארדואן בסרטונים מהפיגוע בקרייסטצ'רץ' כדי להדגיש את האיסלאמופוביה בעולם. ניו זילנד, אוסטרליה והאופוזיציה הטורקית מתחו עליו ביקורת קשה. לדברי ארדואן הוא משדר את הקטעים כדי להילחם בשנאה ובדעות הקדומות נגד האיסלאם, שלטענתו הולכות וגוברות.
היום השתתפו כ-5,000 איש בתפילת יום השישי בפארק שמול מסגד א-נור בקרייסטצ'רץ', שבו נהרגו יותר מ-40 מתפללים לפני שבוע. לתפילה הגיעה גם ראש הממשלה ארדרן, כשהיא עוטה חיג'אב. "ניו זילנד אבלה יחד איתכם, אנחנו עם אחד", אמרה ארדרן.
אחרי התפילה עמדו הנוכחים שתי דקות דומיה לזכר ההרוגים. האימאם של מסגד א-נור, גמאל פודה, הודה לאזרחים הניו זילנדים על תמיכתם. "המחבל רצה לקרוע את האומה שלנו עם האידיאולוגיה הרשעית שלו. אך הראינו שניו זילנד לא תישבר", אמר פודה. "אנו שבורי לב אך לא שבורים. אנחנו בחיים, ואנחנו ביחד. אנו נחושים שלא לתת לאף אחד לפלג בינינו".
היום נערכה גם הלוויה המונית ל-26 מהנרצחים בטבח. קבורתם התאפשרה אחרי שאתמול הסתיימה מלאכת זיהוי כל הקורבנות. אלפים הגיעו לבית העלמין המוסלמי בקרייסטצ'רץ' כדי לחלוק כבוד אחרון למתים, וקרובי משפחה של ההרוגים הגיעו מרחבי העולם.
אתמול הודיעה ארדרן כי רובים חצי-אוטומטיים ורובי סער יאסרו למכירה תחת חוקי הנשק החדשים במדינה. "כל נשק חצי-אוטומטי מהסוג ששימש את המחבל בפיגוע יאסר לשימוש", אמרה ארדרן במסיבת עיתונאים בבירה ולינגטון. היא הוסיפה כי היא מקווה שהחוק ייכנס לתוקף עד 11 באפריל, וקראה לכל מי שמחזיק בנשק מסוג זה ומעוניין למסור אותו, "לעשות זאת כבר עכשיו".
"החקיקה תקודם בדחיפות", היא אמרה. ארדרן הוסיפה כי הממשלה מגבשת תוכנית לרכישת כלי נשק בהיקף גדול, כדי לעודד בעלי כלי נשק אסורים למסור אותם. היא לא אמרה מה יהיה עונשו של מי שיפר את החוק.
השבוע הודיעה הממשלה כי היא מסכימה "עקרונית" לתקן את חוקי הנשק. המחבל האוסטרלי ברנטון טרנט רכש כדין בין דצמבר 2017 למרץ 2018 ארבעה כלי נשק וכן תחמושת דרך האינטרנט מהחנות Gun City.
השבוע אף התחייבה ארדרן בפרלמנט שלעולם לא תבטא את שמו של המחבל האוסטרלי כדי למנוע ממנו את "הפרסום שהשתוקק לו. זו הסיבה שלעולם לא תשמעו אותי אומרת את שמו. הוא מחבל. הוא פושע. אבל כשאדבר עליו, הוא יהיה חסר שם", אמרה ארדרן בפרלמנט.
את דבריה בפרלמנט היא פתחה בברכה בערבית: "סלאם עליכום". היא הוסיפה כי "אני מפצירה בכם: אמרו את שמות אלו שאבדו במקום את שמו של זה שלקח את חייהם".