מועצת זכויות האדם אימצה את הדו"ח נגד ישראל בעניין גבול עזה
23 מדינות במועצת זכויות האדם תמכו בדו"ח שהאשים את ישראל בירי מכוון. רוב המדינות נמנעו או הצביעו נגד. אכזבה בירושלים מתמיכת ספרד והפיליפינים בהחלטה האנטי-ישראלית
מועצת האו"ם לזכויות אדם בז'נבה אימצה את דו"ח ועדת החקירה לאירועים האלימים לאורך הגדר שהאשימה את ישראל בירי מכוון נגד מפגינים. 23 תמכו בהחלטה האנטי-ישראלית, תשע התנגדו, 14 נמנעו. קמרון נעדרה. המדינה האירופית היחידה שתמכה הייתה ספרד, ובישראל הגדירה את התנהגותה כ"בגידה".
שנה על הגדרות - פרויקט מיוחד לסיכום חודשי המחאה האלימה בגבול הרצועה
התומכות בהחלטה האנטי-ישראלית הן אפגניסטן, אנגולה, בחריין, בנגלדש, בורקינה פאסו, צ'ילה, סין, קובה, מצרים, אריתריאה, עיראק, מקסיקו, ניגריה, פקיסטן, פרו, הפיליפינים, קטאר, סעודיה, סנגל, סומליה, דרום אפריקה, ספרד ותוניסיה. נגד ההחלטה הצביעו אוסטריה, אוסטרליה, ברזיל, בולגריה, צ'כיה, פיג'י, הונגריה ואוקראינה. נמנעו ארגנטינה, איי בהאמה, קרואטיה, דנמרק, קונגו, איסלנד, הודו, איטליה, יפן, נפאל, רואנדה, סלובקיה, טוגו, בריטניה ואורוגוואי. לאחר מכן הסבירו בטוגו כי התכוונו להצביע נגד ההחלטה (בעד ישראל). למרות אימוץ ההחלטה, רוב המדינות נמנעו או הצביעו נגד.
משרד החוץ גינה את ההחלטה, וטען כי "מועצת זכויות האדם חזרה שוב על הריטואל האבסורדי והצבוע של כינון ועדת חקירה שמאשימה את ישראל וממצאיה נגד ישראל נקבעים מראש, ואחר כך אימוץ המסקנות". במשרד החוץ האשימו את מועצת זכויות האדם ב"התעלמות מהמציאות בשטח. ישראל מציינת בשביעות רצון את העובדה שתשע מדינות הצביעו נגד ההחלטה המוטה ושרוב מוסרי של מדינות לא תמכו בהחלטה. למעשה, מדובר בהצבעת אי-אמון בדו"ח. ישראל תמשיך לממש את זכותה להגנה עצמית ותגן על אזרחיה נגד טרור ותוקפנות. ישראל לא תשתף פעולה עם המועצה בעניין זה".
בשבועות האחרונים ניהלו בישראל ובשורה של ארגונים יהודיים קמפיין נגד אימוץ מסקנות הוועדה והתמקדו ביצירת רוב איכותי של מדינות שיתנגדו או ימנעו. העובדה שכל מדינות אירופה התנגדו היא הישג חשוב, למעט ספרד שכאמור הצביעה עם מתנגדי ישראל. בישראל זועמים על התנהגותה ומכנים זאת "בגידה". אפשר להעריך ששגריר ספרד יזומן לשיחת נזיפה. ניכרת אכזבה גם מבריטניה שהבטיחה שתתנגד ולבסוף נמנעה. גם דנמרק נמנעה. בישראל מאוכזבים מאוד מהפיליפינים שהצביעו בעד הדו"ח האנטי-ישראלי. ההצבעה הפתיעה על רקע הידידות העמוקה בין נתניהו לידידו הנשיא רודריגו דוטרטה.
"כוחות הביטחון הישראליים הרגו ופגעו במפגינים פלסטינים שלא היוו סיכון מיידי, או שלא לקחו חלק באופן ישיר בפעולות איבה כשנורו", נכתב בדו"ח. "ישראל עשתה שימוש מופרז בכוח קטלני, שהפר את זכותם של מפגינים לחופש ביטוי, אסיפה חופשית והתאגדות", נכתב בדו"ח. "ישראל הפרה גם את זכותם של ילדים כשהשתמשה נגדם בכוח קטלני למרות שלא היוו סכנת חיים. כוחות הבטחון הפרו את הדין ההומניטרי הבינלאומי כשירו בפרמדיקים, עיתונאים וילדים, שמעמדם מוגן".
בדו"ח נטען כי ישראל לא חוקרת מקרים שבהם יש חשד לפשעים נגד הפלסטינים, וכי יש ספק לגבי מוכנות ישראל לבדוק את פעילות ההנהגה שכתבה, אישרה ופיקחה על הוראות הפתיחה באש. הוועדה קראה גם לישראל לפתוח בחקירה לבחינת הממצאים.
הוועדה הכירה בכך שלהפגנות היה קשר לאלימות משמעותית, אבל קבעה כי עדיין לא מדובר בפעולות לוחמה. היא גם דחתה את הטענה הישראלית שמדובר בפעילי טרור, המופעלים על ידי הארגונים בעזה. הדו"ח כמעט ולא מאשים את חמאס, וקובע שכמה חברים במועצה הלאומית העליונה, כולל חמאס, עודדו או הגנו על מפגינים שהשתמשו בעפיפוני ובלוני תבערה שגרמו לפחד ונזק משמעותי בדרום ישראל.