מאות דרוזים הפגינו: "הגולן - אדמה סורית לעד"
אחרי דברי נשיא ארה"ב על הצורך בהכרה אמריקנית בריבונות של ישראל על רמת הגולן, מחו מאות תושבים במג'דל שמס והניפו דגלי סוריה. במקביל: הפגנה דומה בשטח סוריה
הדרוזים ברמת הגולן מוחים נגד הכרזת טראמפ: מאות תושבי רמת הגולן מהכפרים עין קיניה, מג'דל שמס, מסעדה ובוקעתא הפגינו היום (שבת) במג'דל שמס והביעו את התנגדותם להצהרת טראמפ לפיה "הגיע הזמן שארה"ב תכיר בריבונות ישראל על רמת הגולן". באותו הזמן התקיימה הפגנה מקבילה בצד הסורי של הגבול, שבה הובעה תמיכה בדרוזים תושבי הגולן.
"רמת הגולן היא אדמה סורית והיא תישאר ככה לעד", אמר אחד המפגינים במג'דל שמס, שכמו חבריו הניף דגל סוריה. לארה"ב אין סמכות להחליט על הריבונות על השטח הזה, מה עוד שהיא בעצמה הצביעה בעד החלטת האו"ם שקובעת שהריבונות הישראלית על רמת הגולן אינה חוקית".
צעירים שהשתתפו בהפגנה העידו שהקול שנשמע הערב במג'דל שמס מבטא את רוב הדעות בקרב התושבים, אשר מתנגדים למהלך המדובר.
עם זאת, היו כמה שהביעו דווקא את הדעה המנוגדת, ובירכו על ההחלטה. אחד מהם, אמל ספדי, דרוזי בן 43 ממסעדה, אמר ל-ynet: "פרק הזמן מאז הקמת סוריה עד כיבוש רמת הגולן הוא קטן יותר מהזמן שרמת הגולן נמצאת תחת שליטת ישראל .זה קורה מאוחר מאוד, לאחר 52 שנים של שליטת ישראל ברמת הגולן. יש לזה משמעות מאוד גדולה, במיוחד לאור האירועים שקורים בצד השני".
"נכון שיש כאלה שמסרבים לקבל את האזרחות, אבל בסופו של דבר זה לא ככה. אנשים מקבלים תנאים סוציאליים, ביטוח לאומי, רווחה. הם חיים כאזרחים ישראלים לכל דבר ועניין. תסתכל על המציאות, האנשים מעדיפים לחיות פה כמובן, למרות מה שרואים בתקשורת של הנפת דגלי סוריה. מי שעושה את זה - זה נטו פוליטי. אם תעשה סקר בקרב תושבי רמת הגולן הדרוזים, תראה שהרוב לא ירצו לחזור".
אתמול מסר בכיר בממשל האמריקני כי גורמים אמריקניים עובדים על כתיבת מסמך רשמי בעניין ההכרה האמריקנית בריבונות ישראל על רמת הגולן. הוא הוסיף כי ייתכן שהמסמך ייחתם בשבוע הבא על ידי נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, במהלך ביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בוושינגטון.
בתוך כך, משרד החוץ הסורי שלח אמש איגרת למזכ"ל האו"ם ולנשיא מועצת הביטחון בנושא "ההצהרות חסרות האחריות של נשיא ארצות הברית בנוגע לגולן הסורי הכבוש". באיגרת נכתב כי "ממשלת סוריה מגנה בחריפות את דבריו של טראמפ בנוגע למעמדו המשפטי של הגולן שנקבע על ידי האו"ם. כל פעולה שישראל נוקטת בשטחים הכבושים מבוטלים ואין להם השפעה משפטית".
הצהרת טראמפ נענתה בגל של תגובות נגד נוכחות ישראל בגולן. "האיחוד האירופי אינו מכיר בריבונות ישראל ברמת הגולן", נמסר מהאיחוד האירופי. מצרים, ירדן ומדינות המפרץ יצאו אף הן נגד הודעת טראמפ.
דוברת של האיחוד האירופי בבריסל אמרה כי "אין שינוי בעמדת האיחוד. בהתאם לחוק הבינלאומי, איננו מכירים בריבונות ישראל על שטחים שנכבשו על-ידי ישראל מאז יוני 1967, כולל רמת הגולן, ואיננו מחשיבים אותם כחלק משטח ישראל".
הצהרתו של טראמפ הגיעה כמה דקות לפני שראש הממשלה בנימין נתניהו ומזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו נשאו הצהרות במעון ראש הממשלה בירושלים. "אחרי 52 שנים, הגיע הזמן שארה"ב תכיר באופן מלא בריבונות הישראלית על הגולן, שיש לו חשיבות אסטרטגית וביטחונית עבור ישראל ועבור יציבות האזור כולו", צייץ הנשיא האמריקני בטוויטר.
בתגובה לדברי טראמפ צייץ נתניהו: "בתקופה שבה איראן מבקשת להשתמש בשטח סוריה כפלטפורמה להשמדת ישראל, נשיא ארה"ב טראמפ מכיר בריבונות הישראלית ברמת הגולן. תודה לנשיא טראמפ!". נתניהו שוחח עם הנשיא טראמפ, הודה לו על ההחלטה להכיר בגולן ואמר לו: "עשית היסטוריה".
רמת הגולן נכבשה על ידי ישראל ב-1967. 14 שנים לאחר מכן, ב-1981, הודיעה ישראל כי היא מספחת את רמת הגולן, אולם עשתה זאת אז בצעד חד-צדדי, ללא הכרה מצד הקהילה הבינלאומית.