מוסלמים מצדיעים לך: ג'סינדה על המגדל בדובאי
ר"מ ניו זילנד, שריגשה רבים כשבאה בחיג'אב לחבק מוסלמים אחרי טבח המסגדים, זוכה לשבחים מקיר לקיר. תמונתה מוקרנת על המגדל הגבוה בעולם, ארדואן: "את דוגמה למנהיגים כולם". המוני נשים בניו זילנד עטו חיג'אב לאות הזדהות: "אין הבדל בין אדם לאדם". המבקרים: "סמל לדיכוי"
בעולם המוסלמי ממשיכים להצדיע לראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן על התנהלותה האצילית בימים שלאחר טבח המסגדים, שבו נרצחו בשבוע שעבר 50 מתפללים מוסלמים. בסוף השבוע הוקרנה בדובאי תמונתה של ארדרן על בורג' חליפה, המגדל הגבוה בעולם. התמונה שהוקרנה, ושבה נראית ארדרן עוטה חיג'אב ומחבקת אישה מוסלמית, התפרסמה בכל רחבי העולם בתחילת השבוע.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
גם ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שבימים האחרונים התעמת עם ניו זילנד ואוסטרליה בשל החלטתו לשדר קטעים מסרטון הטבח בעצרות שלו ובשל הצהרותיו נגד השתתפות אוסטרלים וניו זילנדים בקרב גליפולי לפני יותר מ-100 שנה, החמיא אתמול לארדרן ואמר כי החמלה שהפגינה צריכה לשמש דוגמה לשאר מנהיגי העולם. בנאום שנשא בוועידה של הארגון לשיתוף פעולה איסלאמי הודה ארדואן גם לעם בניו זילנד ולרשויות שם על הרגישות והנחישות שגילו לאחר ההתקפה.
נשים בכל רחבי ניו זילנד הלכו אתמול בעקבותיה של ארדרן ועטו כיסויי ראש לאות הזדהות עם הקהילה המוסלמית. טאיה אשמן, רופאה מאוקלנד, הגתה את הרעיון לקרוא לנשים לכסות את ראשן אחרי ששמעה על אישה שחוששת לצאת בכיסוי ראש משום שהיא מאמינה שיחשדו בה שהיא טרוריסטית ויפגעו בה. "רציתי לומר – 'אנחנו אתכן, אנחנו רוצים שתרגישו בבית איפה שאתם גרים, אנחנו אוהבים אתכם, תומכים בכם ומכבדים אתכם'", סיפרה.
הטבח בניו זילנד – עוד כותרות:
ג'סינדה המחבקת: ר"מ ניו זילנד כובשת לבבות
ניו זילנד תאסור מכירת רובים חצי-אוטומטיים
ארדואן מסתבך עם ניו זילנד ואוסטרליה
האקה לזכרם: ילדי ניו זילנד בריקוד המסורתי
נשים באוקלנד, וולינגטון וקרייסטצ'רץ' פרסמו אתמול תמונות שלהן בכיסוי ראש, ובחלקן נראו גם ילדים כשראשם מכוסה. "למה אני עוטה כיסוי ראש היום? ובכן, בראש ובראשונה משום שאם מישהו אחר מכוון נשק, אני רוצה לעמוד בינו לבין מי שהוא מכוון אליו את הנשק. אני לא רוצה שהוא יוכל לעמוד על ההבדל בין האנשים, כי אין הבדל", אמרה בל סיבלי, תושבת קרייסטצ'רץ'.
גם שוטרת ששמרה על בית עלמין בקרייסטצ'רץ', שבו נקברו שלשום קורבנות הטבח, עטתה חיג'אב, ובידיה נשק אוטומטי. תמונתה הפכה ויראלית ברשת.
בעוד בניו זילנד זוכה קמפיין החיג'אב לתמיכה ולהערכה ממועצת הנשים האיסלאמית של ניו זילנד ומהתאחדות המוסלמים של ניו זילנד, הוא גם סופג ביקורת, הן בניו זילנד עצמה והן מחוצה לה. הפרופסור והעיתונאית לשעבר אסרא נומאני, תושבת וושינגטון הקוראת לרפורמה בעולם המוסלמי, מפצירה בנשים להימנע מעטיית החיג'אב כסמל להרמוניה. "זה סמל לתרבות של טוהר המנוגדת לערכים פמיניסטיים", כתבה בטוויטר. "נשים נכלאות ונהרגות משום שהן מסרבות להיכנע לסגנון האיסלאם שאתם מקדמים".
היום נפתח מסגד א-נור, המסגד שבו נרצחו רוב הקורבנות בטבח, לראשונה מאז המתקפה ביום שישי שעבר. למעמד הפתיחה הגיעו בין השאר הנסיך הירדני חסן בן טלאל ומשפחתו של פעוט בן שלוש שנרצח במסגד. מאות בני אדם הגיעו להניח שם פרחים, אחרי שהמשטרה הסירה את המחסומים ומנהלי המסגד החליטו לפתוח אותו מחדש.
בתוך המסגד כמעט לא נותר זכר למרחץ הדמים שהתחולל בו רק שמונה ימים קודם לכן. צוותים החליפו את החלונות שהמתפללים ניפצו בניסיון לברוח החוצה, והחורים שהותירו קליעי המחבל כוסו ונצבעו. את השטיח, שנספג בדם, לא היה זמן להחליף, ובמקום זאת הוא קופל ונקבר.
עבדאללה איברהים דירייה, דודו של הנרצח הצעיר ביותר בטבח, מוקאעד איברהים בן השלוש, בא היום לבקר במסגד עם אביו של הילד. בכניסה למסגד חיבק הנסיך חסן בן טלאל מירדן, שבא לניו זילנד לחלוק כבוד, גבר שניצב שם, וביקש מהאיש לגלות סבלנות. "הוא בכה מעומק לבו על מישהו שהוא איבד", סיפר הנסיך, "ואמרתי לו, 'זה מה שרצה האל, תהיה סבלני. רק בעזרת סבלנות תוכל לעמוד בזה'".