לטוס ללדת בפלורידה בשביל דרכון
עתיד לילד וגרין קארד בשבילי: מאות נשים מרוסיה שאין להן שום קשר לארה"ב מגיעות בכל שנה לאמריקה כדי ללדת שם ולהשיג לילד אזרחות. הן מודות בזה כבר בבקשה לוויזה, ולרשויות לא ממש אכפת
בכל שנה טסות מאות נשים הרות מרוסיה לארצות הברית כדי ללדת שם, וכך להשיג לילד שלהן את כל הפריבילגיות המגיעות לאזרח אמריקני. הן משלמות מ-20 אלף עד 50 אלף דולר למתווכים כדי שידאגו להן למסמכי נסיעה, למגורים ולבית חולים, לעתים קרובות בפלורידה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
עלות המבצע אולי גבוהה, אבל הילדים שלהן יזכו בתמורה לאפשרויות ולחופש תנועה בעולם שרוסים אינם נהנים מהם בדרך כלל. גם ההורים עשויים לקצור מכך רווח ביום מן הימים.
האקלים המאוד לא-רוסי בדרום פלורידה והטיפול המצוין שהנשים זוכות לו במחלקת היולדות – בניגוד למרפאות המדכאות שמחכות להן בבית – יכולים להקל את הכאב הכספי ולהפוך את האירוע כולו למשהו שנראה יותר כמו חופשה שהתארכה.
הרוסיות הן חלק מגל של "תיירוֹת לידה" הכולל גם נשים רבות מסין ומניגריה. כל זאת כשברקע ההצהרות שהשמיע בשנה שעברה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נגד הפִּסקה בחוקה האמריקנית הנותנת את הזכות לאזרחות אוטומטית למי שנולד בארה"ב. טראמפ הבטיח לבטל את הסעיף הזה, אם כי משפטנים חלוקים בנוגע לשאלה אם הוא באמת יכול לעשות זאת.
בעבר נרשמו מקרים שבהם עצרו הרשויות בארה"ב מפעילים של סוכנויות ל"תיירוּת לידה" בגין הונאות ויזה והעלמת מס, אבל בשורה התחתונה הגעה לארה"ב כדי ללדת בה היא מעשה חוקי. רוסיות ששוחחו עם סוכנות הידיעות AP סיפרו כי כשהגישו בקשה לוויזה לארה"ב התוודו על כוונותיהן ואפילו הציגו הסכמים חתומים עם רופאים ועם בתי חולים.
חם ונעים במוסקבה הקטנה
אין נתונים ברורים על מספר הנשים הזרות הנוסעות לארה"ב במיוחד בשביל ללדת. המרכז לחקר ההגירה – ארגון המקדם הקשחה של חוקי ההגירה – מעריך שבשנת 2012 ילדו בארה"ב כ-36 אלף נשים שנולדו במדינות אחרות ואז עזבו את אדמתה.
חלקן של הרוסיות בשוק הזה הוא ללא ספק גדול. אנטון יצ'מנב מחברת Miami Care המארגנת נסיעות כאלה סיפר ל-AP שבשירותים שלו משתמשות כ-150 משפחות רוסיות בשנה ושיש כ-30 חברות כאלה רק באזור שלו. אזור דרום פלורידה פופולרי במיוחד בקרב רוסיות לא רק בשל מזג האוויר הטרופי המאפיין אותו אלא גם בשל העובדה שיש בו קהילה גדולה של דוברי רוסית. סאני איילס ביץ', עיר מצפון למיאמי, אף מכונה "מוסקבה הקטנה".
"עם 30 אלף דולר לא נוכל לקנות דירה לילדה שלנו או לעשות שום דבר", אומרת אולגה זמליאנאיה, שילדה בדצמבר את בתה ונשארת בדרום פלורידה עד שהילדה תקבל דרכון אמריקני, "אבל נוכל לתת לה חופש. זה ממש מגניב".
דרכון אמריקני מספק יתרונות רבים. כשהילד מגיע לגיל 21, הוא יכול לבקש גרין קארד להורים שלו. דרכונים אמריקניים גם מאפשרים למחזיק בהם כניסה ליותר מדינות מאשר דרכונים רוסיים: אמריקנים יכולים לערוך ביקורים קצרים ביותר מ-180 מדינות מבלי לבקש ויזה, ואילו רוסים – רק בכ-80.
נסיעה לארה"ב עם דרכון רוסי דורשת במקרים רבים תהליך ארוך ומפרך של ראיונות בדרך לקבלת ויזה, ורק לקביעת פגישה לצורך ריאיון נדרשים לעתים חודשים. יש רוסים שחוששים כי האפשרות להגיע לארה"ב תצטמצם על רקע החרפת המתיחות בין מוסקבה למערב, או שרוסיה אפילו תחזור לאכוף חוקים כמו בימי ברית המועצות המקשים על הרוסים לצאת מהמדינה.
"אנשים רואים שהסכסוך מעמיק והם רוצים לנקוט אמצעי זהירות כי המדינה עלולה לסגור את הגבולות שלה", אומר איליה ז'גולב, עיתונאי מהאתר הרוסי "מדוזה" שפועל מלטביה ונוהג למתוח ביקורת חריפה על הקרמלין. "אם זה יקרה, לפחות יהיה לילד דרכון של מדינה אחרת והוא יוכל לעזוב". בשנה שעברה מכר ז'גולב שתי מכוניות כדי לממן מסע לקליפורניה עבורו ועבור אשתו, כדי שתוכל ללדת שם את בנם.
לא יולדת, אמאל'ה
טראמפ יצא נגד הזכות האוטומטית לאזרחות אמריקנית לפני בחירות אמצע הכהונה שנערכו בשנה שעברה, בשעה שניסה להדגיש בפני מצביעיו את שאיפתו למדיניות הגירה נוקשית ביותר. בדרך כלל נוהג טראמפ למקד את ביקורתו בעניין ההגירה דווקא בנושא הגבול בין ארה"ב למקסיקו, אבל בסתיו האחרון הוא הודיע לפתע שהוא שוקל להוציא צו נשיאותי המונע את הזכות לאזרחות מתינוקות הנולדים בארה"ב למי שאינם אזרחים אמריקנים. עד כה הוא לא הוציא שום צו שכזה, ומשפטנים מפקפקים ביכולתו לבטל את הזכות הזו, המעוגנת בחוקה.
חבר הפרלמנט הרוסי ולדימיר ז'ירינובסקי אומר שרוסיה אינה יכולה לאסור על נשים ללדת בחו"ל, ושרוסיות רבות נוסעות ללדת גם בגרמניה ובישראל. "טראמפ צודק, כי החוק הזה מנוצל כתחבולה", הוא אומר עם זאת. "אנשים שאין להם שום קשר לארה"ב מנצלים אותו כדי להפוך לאזרחים".
תושבים בפלורידה אינם מביעים חוסר נחת מגל האימהות-לעתיד הרוסיות הפוקד את המדינה. יצ'מנב, מנהל הסוכנות, מאמין שבואן של הנשים הרוסיות טוב לפלורידה משום שהוא מביא איתו הכנסה כספית גדולה.
האם הטרייה זמליאנאיה אומרת שאפילו שני הלילות שלה בבית החולים היו כמו לינה במלון טוב. היא מספרת שהופתעה כשהאחות האמריקנית הגישה לה תפריט לבחור מתוכו את ארוחותיה, שלא כמו במרפאות ברוסיה, שם האפשרויות מעטות: "כשהיא אמרה שיש להם עוגת שוקולד לקינוח הבנתי שאני בגן עדן". היא נהנתה גם מכך שהאחיות האמריקניות התייחסו למטופלות בשם "אימאל'ה" ולא כאל "יולדת", כנהוג במרפאות ברוסיה.
זמליאנאיה מספרת שבמהלך שהותה בארה"ב הצליחה אפילו לעבוד מרחוק, וכך עשו גם בעליהן של נשים אחרות, והדבר אפשר להם להמשיך לקבל שכר.
יצ'מנב מספר שלרוב המשפחות המקבלות שירות מהסוכנות שלו יש הכנסה חודשית של כ-300 אלף רובל (כ-4,500 דולר) – שכר בינוני במונחים אמריקניים אבל כמעט פי עשרה מהשכר הממוצע ברוסיה. הוא מעריך שתיירוּת היולדות הרוסיות רק תגדל. השוק הזה נקלע למשבר ב-2015, כשהרובל איבד כמחצית מערכו, אבל לדבריו עכשיו הרוסיות באות במספרים טובים, כמו ב-2014-2013.