דרמה לילית בבריטניה: "תרזה מיי בדרך החוצה"
דיווח דרמטי ב"טיימס" הלונדוני: 11 שרים בממשלתה של תרזה מיי דורשים את התפטרותה. אחד מהם צוטט אומר: "הסוף קרוב. בעוד 10 ימים היא לא תהיה כאן"
העורך הפוליטי של "הטיימס" הלונדוני דיווח אמש (שבת) כי 11 שרים בקבינט של ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי פתחו בהליך משותף להדחתה מהתפקיד – ורוצים בהתפטרותה. העורך, טים שיפמן, מסר כי ה"הפיכה מבית" יצאה הלילה לדרך, וכי שר בקבינט אמר: "הסוף קרוב. בעוד 10 ימים היא כבר לא תהיה כאן".
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לפי שיפמן, סגנה של מיי דיוויד לידינגטון הוא אחד המועמדים לשמש ראש ממשלה זמני במקומה, אולם גם אחרים מועמדים לתפקיד, בהם השר לאיכות הסביבה מייקל גוב ושר החוץ ג'רמי האנט.
הדיווח על כוונת שריה של מיי לאלץ אותה להתפטר בא בסופו של שבוע שבו מתקשים הבריטים יותר מאי פעם לראות מוצא מהמבוי הסתום שאליו הגיעו השיחות עם האיחוד האירופי על הברקזיט, הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי.
אחרי שפעמיים נכשלה מיי בניסיונה לזכות באישור הפרלמנט הבריטי להסכם שגיבשה עם האיחוד על תנאי הפרישה של בריטניה ממנו ועל היחסים העתידיים בין הצדדים, ביקשה השבוע מיי מבריסל לדחות את תאריך הפרישה המיועד מ-29 במרץ ל-30 ביוני. האיחוד הסכים בתגובה לדחות את הברקזיט רק עד 22 במאי, וגם זאת אך ורק בתנאי שהפרלמנט הבריטי יאשר בשבוע הקרוב את ההסכם שגיבשה בריסל עם מיי. אם הפרלמנט לא יאשר אותו גם הפעם, הפרישה תידחה ל-12 באפריל בלבד.
אורי גלר לתרזה מיי: "אמנע ממך את הברקזיט בטלפתיה"
מיי אותתה בסוף השבוע כי יש סיכוי גבוה שכלל לא תביא בשבוע הקרוב את ההסכם להצבעה שלישית בפרלמנט אחרי כישלונותיה הקודמים. היא אינה מצליחה לשכנע את האיחוד האירופי להכניס בהסכם שינויים שבמסגרתם יעשה האיחוד ויתורים נוספים לבריטניה, כאלה שישכנעו את חברי הפרלמנט להצביע בעד ההסכם.
בתוך כך, אמש נערכה בלונדון הפגנת ענק נגד הברקזיט, ומאות אלפי אנשים השתתפו בה. הם דרשו מהממשלה לקיים משאל עם חדש על השאלה אם בריטניה צריכה לפרוש מהאיחוד.
אזרחי בריטניה, נזכיר, הצביעו ב-2016 ברוב של 52% מול 48% במשאל עם בעד עזיבת האיחוד האירופי. אף שתרזה מיי הייתה מהמתנגדים לפרישה, היא הסכימה להתמנות לראש הממשלה ולקבל על עצמה את התפקיד לנהל את תהליך הפרישה, "הברקזיט", כדי לממש את רצון העם. עם זאת, בשנתיים וחצי של תכנונים ומשא ומתן עם האיחוד לא הצליחה מיי להביא לפרלמנט הסכם על תנאי הפרישה שישכנע את המחוקקים.
מתנגדי ההסכם שהביאה מיי לפרלמנט, גם במפלגתה שלה, טוענים ברובם כי ההסכם מוביל ל"ברקזיט רך" בלבד, כלומר שמדובר בהסכם פרישה שישאיר את היחסים בין בריטניה לאיחוד הדוקים מדי, יקשה על הממלכה לחתום הסכמי סחר עם מדינות אחרות בעולם – ולמעשה ישעבד את בריטניה לאיחוד האירופי, משום שמצד אחד היא תישאר כפופה לחלק מתקנותיו ומצד שני לא תוכל עוד להשפיע ישירות על מדיניותו. מתנגדים אחרים, תומכי ההישארות באיחוד האירופי, טוענים כי כעת, משהציבור הבין עד כמה גדולות ומסוכנות השלכות הפרישה, יש לערוך משאל עם חדש, שבו לפי חלק מהסקרים ינצח המחנה התומך בהישארות.