לראשונה מאז ההפיכה: תאילנד בוחרת
הקלפיות בממלכה נפתחו כחמש שנים לאחר שהצבא הדיח את הממשלה, ובתום מערכת בחירות סוערת במיוחד. בדקה ה-90 פרסם המלך קריאה חריגה: "מנעו מאנשים רעים ליצור כאוס"
הקלפיות בתאילנד נפתחו הלילה (א'), שעון ישראל, לראשונה מאז ההפיכה הצבאית ב-2014 ולאחר מערכת בחירות סוערת בין ראש הממשלה המכהן, ראש הצבא שתפס את השלטון בכוח וכעת מבקש את אמון הציבור, לבין תומכי ראש הממשלה לשעבר תקסין צ'ינוואט שהודח בהפיכה קודמת ב-2006. המתח הרב התבטא בהצהרה שפרסם מלך תאילנד, שבה קרא לציבור למנוע מ"אנשים רעים" לעלות לשלטון ו"ליצור כאוס".
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
כל תחנות הטלוויזיה בתאילנד שידרו שוב ושוב את ההצהרה הנדירה של המלך, מאהה וג'ירלונגקורן, רגע לפני פתיחת הקלפיות. הוא קרא גם לממשלה, לחיילים ולמשרתי הציבור "לדאוג לביטחון הלאומי".
בדבריו, הזכיר המלך אמירה של אביו, המלך המנוח בומיבול אדוליאדג', מ-1969, שבה קרא לציבור "לתמוך באנשים טובים שימשלו בחברה ולמנוע מאנשים רעים ליצור כאוס". יורשו קרא לציבור "לזכור ולהיות מודע" לדברי אביו, שהלך לעולמו ב-2016.
אזהרת המלך מפני "כאוס" פורסמה, כנראה, לא בכדי: המדינה האסיאתית חוותה שני עשורים של חוסר יציבות פוליטית ומחלוקות עזות. מערכת הבחירות הנוכחית, הראשונה כאמור מאז ההפיכה הצבאית ב-2014 שבה חונטה צבאית הדיחה את הממשלה ותפסה את השלטון, הסתמנה כסוערת במיוחד. בעין הסערה – מאבק בין החונטה השמרנית השלטת לבין מחנה ראש הממשלה לשעבר ואיל התקשורת תקסין צ'ינוואט.
ראש הממשלה המכהן ומי שהוביל את ההפיכה הצבאית לפני כחמש שנים, פראיוט צ'אן-אוצ'ה, מבקש מהציבור להאריך את כהונתו כדי לטרפד את השפעתן של מפלגות גדולות שאינן מיושרות עם הצבא. פוליטיקאים מכל הזרמים במדינה חוששים מחוקי הבחירות החדשים שיזם מחנה פראיוט, שמגבילים את יכולתן של מפלגות גדולות לקבל רוב משמעותי בבית הנבחרים.
מהצד השני עומדות מפלגות שמזוהות עם ראש הממשלה לשעבר תקסין, שניצחונו בבחירות ב-2001 סימן מהפכה פופוליסטית בשלטון. תקסין הודח בהפיכה צבאית ב-2006 ומאז חי בגלות כדי להימנע מעונש מאסר, אך המפלגות המזוהות עמו ממשיכות לרוץ בכל מערכת בחירות מאז.
סודארת קיורפאן, מנהיגת מפלגת "פאו תאי" שמזוהה עם מחנה תקסין, אמרה כי תילחם כדי להתגבר על המכשולים החוקתיים נגד מפלגתה, שפראיוט מנסה לקדם. "ב-2014 הם לקחו את השלטון בנשק, בהפיכה. ב-2019 הם מנסים לקחת את הכוח מהאנשים באמצעות חקיקה עקומה במסגרת החוקה", אמרה על ראש הממשלה המכהן.
הציבור נרגש, מפולג וצעיר
אשת העסקים אפייאדה סוורצ'ורן, שהגיעה לקלפי בבנגקוק, אמרה כי "אנשים רוצים להצביע, הם נרגשים". ואכן, הצהרת המלך עשויה לעודד מצביעים להגיע לקלפיות באחוזים גבוהים במיוחד. עם זאת, היא הוסיפה, "הציבור מחולק לשניים".
הבחירות הנוכחיות מסתמנות, לצד הסערה הפוליטית, גם בשיא של מצביעים חדשים שיגיעו לקלפי בפעם הראשונה. ההאשטאג הפופולרי ביותר בתאילנד היום היה oldenoughtochooseourselves# (גדולים מספיק כדי לבחור בעצמנו).
בתאילנד כ-51 מיליון בעלי זכות בחירה, שיוכלו להצביע ב-92,320 תחנות הצבעה. ההצבעה צפויה להינעל היום בשעה 12:00, שעון ישראל.
אף שתאילנד היא מונרכיה חוקתית בדומה לבריטניה, בית המלוכה במדינה מחזיק בכוח משמעותי, ומוגן מפני ביקורת באמצעות חוק מחמיר נגד גינוי הארמון. ההצהרה האחרונה של המלך היא הפעם השנייה בתוך חודשיים שבה התערב במערכת הבחירות הנוכחית.
הפעם הקודמת שעשה כן הייתה כשמנע למעשה מאחותו הבכורה, הנסיכה אובולרטנה, מלהתמודד לראשות הממשלה במסגרת מפלגה שקשורה לתקסין. המלך קרא לכניסתה לפוליטיקה של אחותו הנסיכה צעד "מאוד לא-ראוי", והמפלגה שבה התמודדה פורקה מאוחר יותר בהוראת בית משפט.