שתף קטע נבחר
 

פלמנקו ושאנסון: מה נשמע בפסטיבל מדיטרנה

אגדות הפלמנקו טומטיטו וחוזה מארסה במופע משותף, הפאדו המודרני של כריסטינה ברנקו, מחוות לשאנסיונרים מובילים וגם אמני אינדי צעירים. המלצות לפסטיבל מדיטרנה שמביא את קולות הים התיכון לאשדוד

פסטיבל מדיטרנה מגיע לאשדוד בפעם השביעית, עם מאות מוזיקאים, אמנים ושפים שמביאים את הקולות, הצלילים והטעמים של הים התיכון לשבוע של הופעות בעיר הדרומית. הפסטיבל שיתקיים בין ה-14 ל-21 ביוני בעשרה מוקדים שונים באשדוד, יציג לצד הקונצרטים והמופעים גם תערוכות וסרטים. אספנו עבורכם כמה מהמופעים שאסור להחמיץ.

 

פלמנקו, רבותיי

שני מופעי פלמנקו ספרדיים ינחתו בפסטיבל הקרוב באשדוד ויביאו איתם ניחוח ספרדי. הראשון הוא המפגש בין נגן הפלמנקו טומטיטו לבין זמר הפלמנקו חוזה מרסה - שניהם מוערכים מאוד בתחומם. טומטיטו שיתף פעולה עם שלל אמנים בעולם, מפאקו דה לוסייה ועד אלטון ג'ון ופרנק סינטרה. במשך שנים ניגד לצד קאמארון דה לה איסלה, מגדולי זמרי הפלמנקו של כל הזמנים. חוזה מרסה, שהתחיל את דרכו בגיל 13 נחשב לאחד הקנטאורים המובילים של דורנו. השניים שחררו בשנה שעברה אלבום חדש De Verdad שחוזר אל שורשי הז'אנר הקלאסי ואותו הם יעלו במופע בפסטיבל. שתי אגדות חיות על במה אחת.

 

המופע השני הוא פלמנקו בגרסתו הפיזית, כלומר המחוללת. "גרנדה", הפקת מקור מיוחדת לפסטיבל תעלה לבמה 11 נגנים ורקדנים מספרד וישראל – הם יביאו לאשדוד את הרוחות של גרנדה והמסורת של ממלכת אל-אנדלוס בתיבול התרבות הצוענית שנתנה לפלמנקו את הנגיעה הצבעונית. הרקדנית והכוריאוגרפית הספרדייה לה מונטה, הרקדנית והכוריאוגרפית הישראלית ירדן עמיר ואשף גיטרה, עופר רונן – יובילו את המופע בשיתוף פעולה מהפנט שעוסק בנשיות ובכישוף.

 

טומטיטו וחוזה מארסה, 17 ביוני, משכן

"גרנדה", 20 ביוני, בית יד לבנים

 

חדש-ישן

המופע הבא מגיע לא רחוק מספרד, מהמדינה השכנה פורטוגל, מולדת הפאדו. שמו של הפאדו נגזר מהמילה הלטינית גורל, והמוזיקה המסורתית הזו הביעה מאז ומתמיד געגועים, מלנכוליה וערגה. כיום הפאדו, כמו סגנונות מוזיקליים אחרים, מוצא עצמו דר בכפיפה אחת עם ז'אנרים כמו ג'אז. הלב של הפאדו נשמר, אבל הוא נשמע קצת אחרת. זה בדיוק מה שעושה כריסטינה ברנקו, כשהיא משלבת בין המסורת והגישה הקלאסית, למוזיקה עדכנית והבעה ייחודית. ברנקו בכלל רצתה להיות עיתונאית אבל סבא שלה הכיר לה את אמליה רודריגז, הדיווה של הפאדו - ומשם הדרך הייתה קצרה לקריירה בינלאומית. לארץ היא מגיעה, לא בפעם הראשונה, במסגרת סיבוב ההופעות לאלבומה האחרון Branco.

 

כריסטינה ברנקו, 18 ביוני, משכן

 

שאנסון, גבירותיי

גם השאנסונים הצרפתים יזכו לשני מופעי מחווה בפסטיבל מדיטרנה הקרוב בדגש נשי. הראשון שייך לזמרת סאפו, שתצדיע במופע שלה לברברה, מזמרות השאנסון הגדולות ובין השתיים כמה קווי דמיון - מוצא יהודי, חרות אמנותית. סאפו שנולדה במרוקו ומתגוררת בצרפת, ביקרה בארץ לא אחת. הפעם היא מגיעה עם המופע הקברטי שלה שנולד מאלבום המחווה לברברה, בו היא נותנת פרשנות חדשה לקלאסיקה.

 

 

סאפו (צילום: Pierre Terrasson)
סאפו(צילום: Pierre Terrasson)

מחווה נוספת שתעלה בפסטיבל היא זו של המוזיקאית פאולין דופואי הנקראית "קונטרברסנס". דופואי החליטה לקחת את הקלאסיקות של ז'ורז' ברסאנס ולהאיר אותן באור חדש, להעמיד את הקונטרבס עליו היא מנגנת במרכז הבמה. עם נגן לא שגרתי לצידה המנגן על צעצועים היא מייצרת מופע מינימליסטי, ממזרי לפרקים עם זווית נשית חזקה. לצידה תתארח קורין אלאל, מהמוזיקאיות הוותיקות והמוערכות בישראל.

 

סאפו, 20-19 ביוני, אודיטוריום מונארט

"קונטרברנסנס", 18 ביוני, בית יד לבנים

 

ממרוקו באהבה

הפקה מיוחדת נוספת לפסטיבל היא שיתוף הפעולה בין נשות טטואן לנטע אלקיים. טטואן, עיר בצפון מרוקו שהייתה בירת מרוקו הספרדית מציינת את ההשפעה החזקה של ספרד על התרבות והמוזיקה המרוקאית. מי שניגנו את המוזיקה הזו בתחילה עבור נשות האצולה היו נגנים עיוורים שאפשרו לנשים לרקוד. עם היעלמות תזמורות העיוורים הנשים לקחו את המושכות והבעלות על המוזיקה. הקונצרט הוא האירוע הרביעי בין מופעי Judeo-Araab המחברים את המוזיקה הערבית והיהודית. נטע אלקיים, שמבצעת וכותבת מחדש מוזיקה צפון אפריקנית וקנתה לה שם עולמי, תשיר עם נשות טטואן שירי עם מקומיים ושירים מהרפרטואר היהודי.

 

"ג'ודו ערב 2019", 19 ביוני, משכן

 

נשות טוטאן (צילום: אסטוואנת חי)
נשות טוטאן(צילום: אסטוואנת חי)

נטע אלקיים (צילום: אסטוואנת חי)
נטע אלקיים(צילום: אסטוואנת חי)

 

כרטיס חופשי

ערב הסיום החגיגי, "מהים התיכון אל העולם ובחזרה", הוא אחד המעניינים בפסטיבל ובו תוכלו לראות שלושה מופעים שונים. ייפתחו אותו צמד האינדי לולה מארש, המורכב מיעל שושנה כהן וגיל לנדאו שחוזרים לארץ אחרי שכבשו במות בכל העולם וזכו להצלחה גדולה מעבר לים. אחריהם תעלה לבמה גאיה סו אקיול, אמנית רב תחומית מהסצנה הצעירה באיסטנבול שמשלבת מופע ויזואלי עם אינדי פופ ופסיכדליה טורקית (מסורת ארוכת שנים וצבעונית עד מאוד). את הערב יחתום אחד משיתופי הפעולה המרתקים שנרקמו בסצנת האינדי המקומית - קותימאן אורקסטרה ושי צברי. קותימאן וצברי עיצבו כל אחד בתחומו צליל ייחודי, המפגש ביניהם הוליד את השיר "רק בלילות" ועל הבמה צפוי בליל של צלילים פסיכדליים לצד קולות הלבנט של צברי - היכונו לזוז.

"מהים התיכון אל העולם ובחזרה", 20 ביוני, משכן

 

תגליות

פסטיבל מדיטרנה מארח בכל שנה מופעים בינלאומיים גדולים אבל לא שוכח להעניק מקום גם ליצירה מקורית ומקומית. במת השואוקייס של הפסטיבל תארח השנה במשך חמישה ימים, עשרה מופעים של אמנים צעירים בארץ שיוצרים מוזיקה המתכתבת עם הסגנון הים תיכוני של הפסטיבל. בין היתר תוכלו למצוא שם את הרכב הגרוב פאנק התימני בינת' אל פאנק, את ההרכב האפריקני של סנגיט, את מופע הרוק האוריינטלי של יוסי סאסי והאוריינטל אורקסטרה, את הפולק האמהרי של תמרדה והרוק המזרחי של לירון עמרם.

 

בימת שואוקייס, 20-16 ביוני

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Javier Salas
טומטיטו וחוזה מארסה
צילום: Javier Salas
לאתר ההטבות
מומלצים