בגלל פגם – שתלים דנטליים נשרו; מטופלים דורשים מיליונים פיצויים
תחליף עצם שנועד לעבות את הלסת עבור שתלים דנטליים לא התקשה בגלל פגם במוצר ולמטופלים נגרמו נזקים קשים. לאחר שמשרד הבריאות הודיע על איסוף המוצר - הנפגעים דורשים מיליונים כפיצוי
בעקבות הפגם הודיע משרד הבריאות בחודש נובמבר האחרון, כי יש להפסיק להשתמש בתחליף העצם, Bioactive bone שמו, אשר מיוצר על ידי חברת ibi השווייצרית.
בבקשה לתביעה הייצוגית דורשים המטופלים, אשר ספגו לטענתם נזקים דנטליים קשים ביותר בשל הליקוי, פיצויים בעשרות מיליוני שקלים.
קיראו עוד:
שתלים בשיניים: לאיזה נזק הם עלולים לגרום?
שתלים דנטליים: כל הסיכונים, הסיכויים והמחירים
השתלות שיניים ממוחשבות: כל מה שחשוב לדעת
השתלת שיניים מצריכה במקרים רבים עיבוי של עצם הלסת. אחת הדרכים הנפוצות שבהן מעבים רופאי שיניים את העצם הינה באמצעות החדרת תחליף עצם לסינוסים. תחליף העצם מתקשה בחללי הסינוס, דבר המאפשר לרופאים להבריג ללסת העליונה את השתלים דנטליים ולהבטיח את יציבותם.
התובעים מתארים כי פגם בתחליף העצם שייצרה החברה השוויצרית מנע ממנו להתקשות. השתלים לא יוצבו על ידי התחליף, אשר נותר במצב ספוגי, ונפלו או נזקקו להחלפה.
החומר שווק בארץ לרופאי שיניים החל משנה 2016. בכתב התביעה מתואר כי "לאחר התחלת שיווק החומר החדש החלה להתגלות הקטסטרופה. שתלים שהוברגו לחומר לא היו יציבים. חלקם נופלים, חלקם מתנדנדים".
התובעים מוסיפים ומתארים כי בנוסף לחוסר היציבות של השתלים, החומר הפגום שהוזרק גרם בחלק מהמקרים לזיהומים ולדלקות.
"שישה או תשעה חודשים לאחר החדרת החומר לגופם, במקום להמשיך בטיפול, המטופלים היו צריכים לטפל בנזקים קשים שנגרמו להם. חלק מהם נאלצו לעבור הליך כירורגי להוצאת החומר הפגום וניקוי חלל הסינוס משאריותיו", תואר בתביעה שהוגשה על ידי משרד עורכי הדין גיל רון, קינן ושות'.
הפגם במוצר התגלה, כך מפרטים התובעים, בעקבות מספר מקרים של נשירת שתלים. ד"ר טובי לזרוביץ, מומחה בשיחזור עצמות הפנים מבית החולים שיבא שבתל השומר, אשר מטופליו סבלו מהנזקים, פנה אל משווקת תחליף העצם בארץ, חברת אלפא-ביו טכ, ודרש מהם לבדוק את המוצר.
לאחר שלא קיבל מענה לפנייתו, פנה ד"ר לזרוביץ בחודש אוגוסט האחרון אל משרד הבריאות ודיווח על הבעיה. במקביל הוא העלה את הנושא בפורום אינטרנטי של כירורגים של פה ולסת וגילה כי רופאים נוספים נתקלות בבעיות קשות לאחר שימוש במוצר.
חרף תלונות של רופאי שיניים נוספים, תחליף העצם שווק עד חודש נובמבר. בתחילת נובמבר יצא משרד הבריאות בהודעה אל רופאי השיניים בה נכתב כי "לאחרונה התקבלו מספר דיווחים על פגם בתחליף עצם מחברת אלפא-ביו. יש להפסיק את השימוש במוצר. במידה ונעשה שימוש בשנה אחרונה במוצר יש לבדוק קלינית את המטופלים". בעקבות הודעת משרד הבריאות פרסמה אלפא-ביו הודעת הפסקת שימוש ואיסוף המוצר.
"עברה שלושה הליכים כירורגיים בגלל הפגם"
בתביעה מתארים המטופלים את הנזקים הכבדים שנגרמו להם כתוצאה מהשימוש במוצר הפגום. כך למשל, ס', תושבת אזור המרכז, נאלצה לעבור הליך להשתלת שיניים קדמיות.
לפני ההשתלה בוצע בס' הליך של הרמת סינוס ועיבוי עצם הלסת. בהליך הותקנו חמישה שתלים בפיה של המטופלת. כשהיא הגיעה לביקורת שנועדה לוודא שהתחליף התגבש התגלה כי החומר נזל. ס' נשלחה לצילום CT שבעקבותיו הוחלט להוציא את השתלים ולהתחיל בשנית את ההליך.
לאחר הוצאת החומר בהליך כירורגי נוקה האזור והוחדר שוב התחליף של חברת ibi. "רק לאחר מכן התברר שהחומר פגום. ס' נאלצה לעבור שוב הליך כירורגי של הוצאת החומר ולהתחיל את התהליך מחדש", נכתב בתביעה.
מגישי התביעה דורשים לפצות כל מטופל ב-30 אלף שקלים בגין הפגיעה באוטונומיה שלו. "לעיתים רחוקות מובא בפני בית המשפט בתביעה ייצוגית מקרה כה חמור", מסכמים המטופלים את טענותיהם, "הציבור בוטח בחברות המייצרות חומרים המוחדרים לגוף האדם. למרבה הצער הנתבעות מעלו באמון הציבור. הן גרמו נזקים קשים במיוחד, ואף המשיכה בשיווק החומר גם כשהיה ידוע להן כי הוא פגום".
מחברת אלפא-ביו נמסר כי: "על פי מדיניות החברה איננו מוסרים התייחסות בעניין הליך התלוי ועומד בערכאה משפטית".