ריבלין רומז: "אולי יש להטיל את הרכבת הממשלה על ראש המפלגה הגדולה?"
בשיחה עם תלמידים התייחס נשיא המדינה לאפשרות שלא יהיה רוב של 61 ממליצים על אף אחד מהמועמדים לראשות הממשלה: "מה עושה הנשיא כאשר אין רוב לאף אחד? מה השיקולים שצריכים להנחות אותו? אולי הסיעה הגדולה יותר? יש שאלות קשות"
נשיא המדינה ראובן ריבלין רמז היום (ג') כי אם לאחר הבחירות לא יהיה רוב של 61 של ממליצים לאף אחד משני המועמדים לראשות הממשלה – בנימין נתניהו ובני גנץ - הוא עשוי להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על ראש המפלגה הגדולה ביותר.
בשיחה עם תלמידי ותלמידות י"ב בבית שמש אמר ריבלין: "מה עושה הנשיא כאשר אין רוב לאף אחד? מה השיקולים שצריכים להנחות אותו? אולי הסיעה הגדולה יותר? האם לאדם שקיבל יותר המלצות יש יותר סיכוי לשכנע את השאר להרכיב איתו קואליציה? אלו הן שאלות קשות".
בישראל מופקדת בידי נשיא המדינה הסמכות על מי להטיל את הניסיון להרכיב ממשלה. אחרי שיוגשו לו התוצאות הרשמיות של הבחירות יזמן אליו ריבלין את נציגי הסיעות להתייעצות כדי להתרשם מהם למי הסיכוי הרב ביותר להרכיב ממשלה.
שיקול הדעת של הנשיא נרחב מאוד, היות ש"חוק יסוד: הממשלה" קובע: "משיש לכונן ממשלה חדשה יטיל נשיא המדינה, לאחר שהתייעץ עם נציגי הסיעות בכנסת, את התפקיד להרכיב ממשלה על אחד מחברי הכנסת שהסכים לכך".
בדרך כלל מטיל הנשיא את הרכבת הממשלה על מנהיג הרשימה שזכתה במספר המושבים הרב ביותר בבחירות, אולם הדבר לא הכרחי. העיקרון שאמור להנחות את נשיא המדינה הוא מיהו ראש הרשימה בעל הסיכוי הרב ביותר להרכיב ממשלה. ואכן, בבחירות 2009 למשל, זכתה קדימה במושב אחד יותר מאשר הליכוד (28 לעומת 27). מנהיגת קדימה דאז, ציפי לבני, קראה לנשיא פרס להטיל עליה את הרכבת הממשלה, אולם הוא בחר דווקא בנתניהו, אחרי שנוכח בהתייעצויות עם נציגי כי לממשלה בראשותו תמיכה רחבה יותר בכנסת.
ברוב הסקרים שנערכו בישראל במערכת הבחירות הנוכחית נראה שיהיה רוב לגוש הימין שיצביע לנתניהו, אולם מפלגה או שתיים שלא יעברו את אחוז החסימה עשויות לשנות את הנתון.
לאחרונה טען ראש הממשלה נתניהו שיש לקונה בחוק שדורשת לתקן. על הרקע הזה נולדה ההצעה לחוק גדעון סער (שלא אושרה בסוף), שלפיה הנשיא יוכל להטיל את הרכבת הממשלה רק על חבר כנסת שהוא ראש מפלגה.
הנשיא ריבלין
צילום: יוסי זליגר
מומלצים