האיחוד האירופי: סוף למעבר משעון חורף לקיץ
הפרלמנט האירופי הצביע ברוב גדול בעד ביטול המעבר משעון קיץ לחורף החל ממרץ 2021. ההכרעה עוברת למדינות, שיכריעו באיזו עונה להישאר
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ההצבעה הייתה כשנתיים אחרי ההצעה המקורית להפסיק להזיז את השעון שעה קדימה באביב, ושעה אחורה בסתיו. ההצבעה היום היא אינה סוף פסוק, ותהיה הבסיס לשיחות עם המדינות החברות באיחוד האירופי על חוק סופי ומחייב בעניין.
המדינות יצטרכו להחליט אם לאמץ את ההחלטה בסוף מרץ 2021 - זמן המעבר לשעון הקיץ. כל מדינה שחברה באיחוד האירופי תצטרך להכריע באיזה שעון לבחור ואם להישאר עם שעון חורף או שעון קיץ. הנציבות האירופית רצתה לבטל את המעבר בין השעונים כבר החודש, אך בפרלמנט האירופי אמרו שצריך להיערך מראש להחלטה, ולכן הושגה פשרה על מרץ 2021.
החוק באיחוד האירופי דורש מכל 28 המדינות החברות להזיז את השעון שעה אחת קדימה, ביום ראשון האחרון של חודש מרץ. ביום ראשון האחרון של אוקטובר חייבות המדינות להזיז את השעון שעה אחורה. הנציבות האירופית הציעה לבטל את הזזת השעון בעקבות תוצאות סקר שנערך ביבשת – שהראה רוב גדול שתומך בהצעה.
בסקר האירופי השתתפו 4.6 מיליון איש. 84% מהם אמרו שהם רוצים לבטל את המעבר בין השעונים. המתנגדים ציינו שהסקר לא משקף מכיוון שרוב הנשאלים – כ-70% - הם גרמנים. בדו"ח שפורסם בפרלמנט האירופי נטען שיש קשר שינוי השעה למחלות קרדיולוגיות ובעיות במערכת החיסונית.
המעבר בין השעונים – שנהוג במדינות רבות בעולם - החל במלחמת העולם הראשונה כדרך לחסוך בחשמל ובכסף. רבות ממדינות האיחוד הזיזו את השעון במהלך משבר נפט בשנות השבעים בניסיון לחסוך באנרגיה. מאז 1996 כל מדינות האיחוד האירופי מזיזות יחד את מחוגי השעון באביב ובסתיו.