שתף קטע נבחר

להבין את הבחירות: גלגולו של פתק

רגע לפני שאתם יוצאים אל הקלפי - כדאי שתכירו את הגלגולים השונים שיכולים לעבור על הפתק שתכניסו למעטפה. מהפתק הנודד - שיעניק מנדט למפלגה אחרת בגוש, דרך הפתק המבוזבז - שנשלח לפח, ועד לפתק המורד - שלא באמת משפיע

יום הבחירות מגיע. אתם קמים בבוקר, הולכים לקלפי, לוקחים פתק, שמים אותו במעטפה, משלשלים לתיבה ועכשיו אתם בטוחים שהפתק הזה יגשים בדיוק את מה שרציתם. אז זהו, שממש לא בטוח. לפעמים, מתברר, לפתק יש חיים משלו. פחות משבועיים לבחירות - הזדמנות מעולה להכיר את שלושת סוגי הפתקים המתעתעים: הפתק המבוזבז, הפתק הנודד והפתק הלבן.

 

 

בימוי: אסף קוזין, הפקה: פז מור, תוכן: נועה גליקשטיין-קרן, עריכת וידאו ואנימציה: תמר אברהם.

 

כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

 

מצביעים בבחירות לכנסת. שלושה פתקים מבלבלים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מצביעים בבחירות לכנסת. שלושה פתקים מבלבלים(צילום: EPA)

הפתק הראשון הוא הפתק המבוזבז. זה פתק שחושב שהוא יכניס נציג לכנסת, עד שהוא נתקל במספר המבהיל 3.25. למה מבהיל? כי זה אחוז הקולות שמפלגה צריכה לקבל כדי שתוכל בכלל להיות מיוצגת בכנסת. אחוז החסימה, בקיצור. לא קיבלה? כל הקולות האלה נזרקים לפח.

 

בבחירות הקודמות הושלכו ככה כ-190 אלף פתקים. כמעט שישה מנדטים. אלי ישי, עלה ירוק ועוד - כולם לא קיבלו מספיק קולות. הפעם, לפי חלק מהסקרים, אפילו מפלגות כמו כולנו, ישראל ביתנו, ומרצ ייאבקו כדי לעבור את אחוז החסימה.

 

הקולות שהולכים לאיבוד: הכל על אחוז החסימה ופתק לבן

 

אחוז החסימה בחירות 2019 ()
אחוז החסימה עולה עם השנים

למה בכלל צריך את אחוז החסימה? קביעת רף הכניסה לכנסת נועד למנוע ריבוי של סיעות קטנות וכך להפחית את הסחטנות כלפי המפלגות הגדולות ולהפוך את הפלת הממשלה למשימה הרבה פחות קלה. חיזוק המשילות.

 

שתי עובדות נוספות מחזקות את הצורך באחוז החסימה. הראשונה, עד היום רק שתי ממשלות מתוך 34 שרדו קדנציה מלאה. עובדה נוספת היא שלא פחות מ-47 רשימות נרשמו בבחירות הקרובות בוועדת הבחירות המרכזית. חלקן כבר אמנם הספיקו לפרוש, אך עדיין מדובר במספר גבוה של רשימות שמתמודדות על 120 המושבים.

 

הפתק הנודד

גלגול שנוסף של פתק ההצבעה הוא הפתק הנודד. מדובר בפתק שעושה את הבלתי ייאמן ועובר ממפלגה אחת למפלגה אחרת. איך זה קורה? בגלל מנגנון שקוראים לו הסכמי עודפים.

 

הקולות שמחליפים מפלגות: הכל על הסכמי העודפים

 

לאחר שכל הקולות הכשרים נספרים, מחלקים אותם ב-120 וככה קובעים כמה קולות שווים מנדט, כלומר מושב בכנסת. אבל כמו בחיים עצמם, המספרים לא תמיד מסתדרים ולכל מפלגה יש עוד כמה קולות שלא מספיקים כדי לייצר מנדט שלם. במקרה כזה, נכנסים לתוקף הסכמי העודפים.

בחירתו 2019 חלוקת מנדטים אינפוגרפיקה ()

הסכמי העודפים נחתמים עוד לפני הבחירות בין מפלגות עם השקפת עולם דומה וקובעים שהקולות העודפים של מפלגה אחת יעברו למפלגה האחרת, כדי שירכיבו מנדט נוסף ולא יילכו לאיבוד. הצבעתם ליכוד? הקול שלכם אולי נדד בכלל לבית היהודי. בחרתם מרצ? הפתק שלכם עשוי לנדוד לעבודה. ולהיפך.

 

הסכמי העודפים נכנסים לתוקף רק אם שתי המפלגות עוברות את אחוז החסימה. אם אחת מהמפלגות לא קיבלה 3.25% מהקולות, אף פתק לא ינדוד לכיוונה או לכיוון המפלגה השנייה והוא פשוט יילך לפח.

 

הפתק המורד

ויש גם את הפתק המורד. זה הפתק הלבן. מי ששם אותו בקלפי חושב שהוא הולך נגד הזרם, שהוא מוחה נגד הפוליטיקאים, שהוא מראה לעולם מה זה. אבל האמת העגומה היא שהוא לא עושה כלום. סתם מבזבז את זמנו ואת זמנם של חברי ועדת הקלפי.

קלפי ורשימת המפלגות. מי שלא מוצא את הפתק של המפלגה יכול לרשום את שמה בכתב ידו על הפתק הלבן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קלפי ורשימת המפלגות. מי שלא מוצא את הפתק של המפלגה יכול לרשום את שמה בכתב ידו על הפתק הלבן(צילום: AFP)

בניגוד למקומות אחרים בעולם, בישראל זה פתק פסול שאפילו לא טורחים לספור ולא משפיע בשום צורה על תוצאות הבחירות. מי ששם אותו בקלפי, יכול באותה מידה להישאר בבית. למה בכל זאת מוצאים פתקים לבנים בקלפיות? המטרה האמיתית שלו היא לאפשר לבוחר לכתוב עליו את אותיות המפלגה המועדפת עליו במקרה שהפתקים הרגילים אזלו.

 

ולסיום, אם תהיתם מה עושים עם כל הפתקים אחרי הבחירות - הם נשארים במחסני ענק בכנסת למשך תקופה, ואז פשוט נשלחים למחזור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים