אלו הטעויות שהורסות את הכיריים שלכם
בימים הקרובים הכיריים יעבדו שעות נוספות. ואולם, מרבית התקלות שנגרמות בכיריים הן בשל ניקוי לא נכון שלהם. בין אם הכיריים שלכם פועלות על גז או על אינדוקציה, הנה כמה טעויות שבהחלט כדאי להימנע מהן. אתר "המקצוענים" עם הטיפים
תקלות רבות נגרמות לכיריים בשל ניקוי לא נכון או שימוש בכלים לא מתאימים במהלך הבישול. כדי שבמהלך הניקיונות שלפני חג הפסח, לא תגרמו ליותר נזק מתועלת, לפניכם המדריך לתחזוקה חכמה יותר של כיריים, וכל הטעויות שכדאי לכם להימנע מהן.
כך תשמרו על כיריים הפועלות על גז
"תחילה, תנו לכיריים ולכל חלקי המבערים להתקרר", מסביר רונן ששון מאלעי גז באתר "המקצוענים". "לאחר מכן, נקו אותם בעזרת מים וסבון כלים פשוט. רצוי להשתמש בספוג עדין ולא בסקוטש גס, אשר יכול לשרוט את המשטח".
השתדלו לנקות את הכיריים מיד לאחר השימוש. "כך הלכלוך לא יתייבש ויהיה קשה להסירו", מסביר עודד בן יקר, מנהל מוצרים של בוש וסימנס. "אם נשארו שאריות מזון או טיפות שמן, מעטות ככל שיהיו, הן יידבקו למשטח ויהיה קשה יותר להסיר אותן בהמשך. נקו את כל חלקי המבערים השונים, על מנת להבטיח כי הלהבה תוצת כהלכה גם בשימוש הבא".
מהן הטעויות שכדאי להימנע מהן?
היזהרו ממברשת ניקוי העשויה ממתכת: "נקו את המבערים ואת תומכי הסירים באמצעות מים וסבון", אומר בן יקר. "קרצפו אותם באמצעות מברשת רכה או סקוטש עדין".
חובה לייבש לפני השימוש: ייבשו היטב את המבערים ואת תומכי הסירים. בן יקר: "טיפות מים או שאריות אבנית שנשארו על-גבי הכיריים, עשויים להשאיר כתמים לאחר החשיפה לחום. לאחר ניקוי וייבוש של המבערים, ודאו כי החלקים השונים ממוקמים כהלכה".
הימנעו משימוש במנקי קיטור: "הם עלולים לגרום לחדירה של לחות לחלקים הפנימיים של הכיריים, לגרום לקורוזיה ולנזק לטווח ארוך", מוסיף בן יקר.
היזהרו מניקוי עם חומרי ניקוי סביב הכפתורים: אין להשתמש בחומרי ניקוי סביב ברזי ההפעלה (הכפתורים שמדליקים את הלהבות). ששון: "מעבר לכך שהסמלים המודפסים עלולים להימחק, ולהקשות על ההתמצאות בהפעלת הכפתורים, הנזק הגדול יותר הוא שמים עלולים לחדור אל מתחת לכפתורים אלו. בכך, פעולתם התקינה תשתבש, ויהיה קשה להדליק ולכבות את הלהבה. אם זה קורה באופן חד-פעמי זה לא נורא. ואולם, ניקוי תדיר עם חומרי ניקוי בסביבת כפתורי ההפעלה, לאורך זמן יפגע בפעילותם התקינה".
היזהרו מחומרי ניקוי בקרבת פתחי יציאת הגז: "אזורים נוספים שצריך במיוחד להיזהר משימוש בחומרי ניקוי חזקים בקרבתם הם פתחי יציאת הגז (הגיזות)", מסביר ששון. "באזורים אלו, בשום פנים ואופן אין להשתמש במים ובייחוד לא במסירי שומנים, שכן זה עלול לסתום את פתחי יציאת הגז ולשבש את פעילותה התקינה של הלהבה. אזור זה יש לנקות בעדינות בעזרת מטלית לחה בלבד. אם בכל זאת יש לכלוך באזור זה, ניתן לשפשף אותו עם מברשת שיניים נקייה, ללא חומר ניקוי כלשהו ולשאוב את זה. לא להכניס לאזור זה שום נוזל. מרבית התקלות הנגרמות לכיריים הן עקב שימוש במים ובחומרי ניקוי באזור זה".
היזהרו משימוש בנוזלים חומציים: אין להשאיר נוזלים חומציים, כמו מיץ לימון או חומץ על הכיריים. בן יקר: "נוזלים אלו עלולים להכתים את הכיריים ולפגוע במשטח הבישול".
חומרי ניקוי חזקים מדי יגרמו ליותר נזק מתועלת: אם תפעלו בהתאם להמלצות ותנקו את הכיריים לאחר הבישול, לא תצטרכו להשתמש בחומרי ניקוי חזקים. בן יקר: "מים וסבון כלים פשוט יעשו את העבודה. חומרי ניקוי חזקים עלולים לפגוע במשטח הבישול ובחלקי המבערים ולגרום לנזק בלתי הפיך".
כך תשמרו על כיריים אינדוקציה
"כיריים אינדוקציה מגיעות תוך זמן קצר לטמפרטורה גבוהה מאוד", מסביר בן יקר. "על כן, אין להניח לעולם חפצים דליקים על הכיריים. כדי לא לקחת סיכון, מוטב לא להניח לעולם חפצים כלשהם על הכיריים, למעט כלים ייעודיים, בעת הבישול. כמו כן, בשל התחממות המכשיר, אין לאחסן חפצים מתלקחים או תרסיסים במגירות שנמצאות ישירות מתחת לכיריים".
מהן הטעויות שכדאי להימנע מהן?
אסור להניח חפצים ממתכת על האינדוקציה: חפצים ממתכת המונחים על הכיריים מתחממים מהר מאוד. בן יקר: "לעולם אין להניח חפצים ממתכת על הכיריים, ביניהם: סכינים, מזלגות, כפות. יש להיות ערניים, כדי שלא לעשות זאת גם בהיסח הדעת במהלך הבישול".
ניקוי בקיטור? סכנת התחשמלות: אין להשתמש במכשירי ניקוי בלחץ גבוה או במכשירי ניקוי בקיטור. בן יקר: "מכשירים אלה עלולים לגרום להתחשמלות".
אחסון לא חכם של חפצים במגירה שמתחת לכיריים: אם ממוקמת מגירה מתחת לכיריים, אין לאחסן בה חפצים קטנים או חדים, מגבות נייר או מגבות מטבח. בן יקר: "חפצים אלה עשויים להישאב ולגרום נזק למאוורר או להזיק לתהליך הקירור. יש לשמור על מרווח מינימלי של 2 ס"מ בין תוכן המגירה לנקודת הכניסה של המאוורר".
רטיבות מתחת לסיר? סכנה: יש לדאוג שמשטחי החימום ובסיסי הסירים יהיו יבשים בזמן הבישול. בן יקר: "הסיבה היא שמעבר לרעש שתישמעו, הסירים יכולים לזוז ממקומם ואף במקרים חריגים במיוחד "לקפוץ", בשל נוזלים הנמאים בין משטח החימום לבין הסירים".
היזהרו משריטות: כלי בישול בעלי תחתית מחוספסת עלולים לשרוט את הכיריים. יש להימנע מלהשאיר סירים ומחבתות ריקים על משטחי החימום, נזק עלול להיגרם לכיריים ולסירים.
שמרו על לוח הבקרה ועל המשטח שסביב לכיריים: אין להניח כלי בישול חמים על לוח הבקרה או על אזור המחוונים. בן יקר: "חום גבוה עלול לגרום לנזק ללוח הבקרה ולפגוע בפעולת הכיריים. כמו כן, מומלץ שלא להניח כלי בישול חמים מסביב לכיריים על מנת למנוע פגיעה במשטח העבודה, בעיקר במשטחים רגישים כמו בוצ'ר עץ או קוריאן".
כדי למנוע נזק למסגרת הכיריים, השתמשו רק במים חמים עם מעט סבון כלים. הימנעו משימוש בחומרי ניקוי גסים או שוחקים, במגרדת לזכוכית או בעצמים חדים כלשהם.
זהירות, שביר: חפצים קשים או חדים הנופלים על הכיריים עלולים לפגוע בזכוכית, לגרום לשריטות ואף שבר.
פלסטיק בחום? טעות: אל תניחו כלי פלסטיק וחומרים הרגישים לחום על גבי משטח הבישול החם. הם עלולים להתעוות מהחום ולגרום נזק גם לכיריים.
ייבוש ימנע אבנית: ייבשו את המשטח על מנת למנוע כתמי אבנית. בן יקר: "לאחר הניקוי, דאגו לייבש את המשטח באמצעות מטלית יבשה. כך תבטיחו כי הכיריים יבריקו וישמרו לאורך זמן".
עוד כתבות בנושא:
סדר בגז: על מה אחראית החברה ועל מה הצרכן
הזמנתם חשמלאי? דרשו רישיון הסמכה
לא משחק ילדים: על חשמל ותאורת חוץ לגינה
בחרו בקפידה את חומרי הניקוי: כל שימוש בחומרי ניקוי שלא מותאמים לכיריים אינדוקציה יובילו לנזקים משמעותיים לכיריים. לכן, הקפידו למלא אחר הוראות היצרן. בן יקר: "לעולם אין להשתמש בנוזל ניקוי בלתי מדולל, בתכשירי ניקוי המיועדים למדיחי כלים, בחומרי ניקוי שיכולים לשחוק את הכיריים (כמו חומרי ניקוי המיועדים לניקוי תנורים או להסרת אבנית). כמו כן, היזהרו מחומרי ניקוי שיותירו שריות על הכיריים, וכן הימנעו משימוש בכריות קרצוף".
צריכים טכנאי גז? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"