צה"ל לתושבי עזה: "הישמרו לכם" | זה הקמפיין ברשת
בכיר בג'יהאד האיסלאמי אמר לאחר פגישה עם המצרים כי לא צפויה אלימות ב"צעדות המיליון", אבל הצבא בדריכות שיא. הרמטכ"ל סייר באזור, בצבא פנו בסרטון לעזתים והזהירו: "הישארו במרחק 300 מטרים לפחות מהגדר". פדרר או מפר סדר: זהו קמפיין צה"ל ברשתות אל מול הכתבות בעולם
ערוכים בגבול - וגם ברשתות החברתיות: צה"ל ריכז כוחות בגבול הרצועה לקראת מחר, אז מתכוונים הפלסטינים לקיים את "צעדות המיליון", ובמקביל ניטש גם קרב ההסברה. הרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי, אישר היום (ו') בשטח את תוכנית ההיערכות לאירועי סוף השבוע במרחב אוגדת עזה, ובאותו הזמן התקיימה פגישת משא ומתן בין המשלחת המצרית לבין הנהגת חמאס על רגיעה בעזה בתמורה להקלות ישראליות. לאחריה יצאו מסרים פייסניים. בכיר בג'יהאד האיסלאמי אמר כי לא צפויה אלימות ובהודעה רשמית של הזרוע הצבאית נאמר: "אמחנו קוראים מחר להתנגדות בדרכים לא אלימות. אנו מזהירים את האויב הציוני מפגיעה בדם הפלסטיני. הרג אזרחים יוביל למלחמה".
לפני ההפגנות המתוכננות ראש מנהלת התיאום והקישור לרצועת עזה, אל"ם איאד סרחאן, פנה ישירות לתושבי הרצועה באמצעות "אלמונסק", עמוד הפייסבוק בערבית של מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף כמיל אבו רוקון. "אתם מעוניינים לסיים את השבת בחיק משפחתכם או בתקריות על גדר הגבול? צה"ל לא יסבול ניסיונות לפגוע באזרחים, חיילים ובגדר הביטחון", אמר. "כל הפרה כזו תגרור תגובה קשה. דמכם יקר מכל הצעדות האלה. היו במרחק של 300 מטרים לפחות מהגדר. הישמרו לנפשותיכם".
אחר הצהריים היה אחד מימי השישי השקטים בשנה האחרונה בגבול עזה. 800 פלסטינים התפרעו במספר מצומצם של מוקדים, יידו אבנים והשליכו בקבוקי תבערה ומטענים לעבר גדר המערכת. כוחות צה"ל פעלו מולם באמצעים לפיזור הפגנות ואפשרו את המשך העבודות החקלאיות ואת הגישה לאזרחים גם בקרבת הגבול. השקט היה צפוי - ההפגנות היום בוטלו לטובת מחר.
הערב קיימו חברי המשלחת המצרית פגישת עדכון עם חברי ועדת ההיגוי של צעדות השיבה. הפגישה החלה בתום פגישת משא ומתן נוספת שהתקיימה בין המשלחת המצרית לבין הנהגת חמאס על רגיעה בעזה בתמורה להקלות ישראליות. בכיר הג'יהאד האיסלאמי וחבר ועדת ההיגוי של צעדות השיבה חאלד אל-בטש אמר עם סיום הפגישה כי "מחר צפוי להיות יום ללא אלימות שבו נעשה התכנסות גדולה כדי לשלוח מסר לעולם שאנו עומדים בשורה אחת נגד עסקת המאה וכדי לדרוש את שבירת המצור מעל רצועת עזה".
מנהיג חמאס איסמעיל הנייה שוחח היום עם שר החוץ הקטארי ועדכן אותו בשיחות מול בכירי המודיעין המצרי בנוגע למתווה הרגיעה. בכיר הג'יהאד בטש מסר כי שר החוץ הקטארי הבטיח להנייה כי ארצו תמשיך להזרים סולר לתחנת הכוח בעזה עד לסוף השנה הנוכחית וכי קטאר הביעה את מוכנותה להמשיך לספק מענקים כספיים לרצועת עזה. המשלחת המצרית תשהה בסוף השבוע ברצועת עזה כדי לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות בשטח מחר.
לקראת שבת בחן היום הרמטכ"ל כוכבי את המוכנות במרחב אוגדת עזה, לאורך גדר הגבול ובמוקדי הפרות סדר המרכזיים הצפויים במרחב. במסגרת זאת הוצגה לכוכבי היערכות הכוחות והמענה לתרחישים שונים. מפקד "עוצבת הפלדה", תא"ל עודד בסיוק, הציג את מוכנות כוחות התגבור ואת התוכניות המבצעיות השונות בתרחישים של הסלמה. הרמטכ״ל שוחח עם מפקדי החטיבות ומפקדים נוספים לקראת האירועים.
כך ישפיע הגשם
הגשם שצפוי מחר בצהריים ישפיע על הנעשה בשני צדי הגבול. הוא לא רק יקשה על הבערת צמיגים, אלא גם עשוי להקשות על התצפיות הקרקעיות והאוויריות ועל יכולת הדיוק של הצלפים. מהומות המונים בגדר הגבול תחת גשם שוטף עלולים לצאת משליטה מהר יותר, ולהוות סיכון גדול יותר בשני צידי המתרס
לקראת "יום האדמה", ושנה לקמפיין השיבה, עמודי צה"ל באנגלית, צרפתית וספרדית בכל הפלטפורמות ברשת החלו מאמש בקמפיין StopHamas#. קמפיין מקביל, תחת התגית "לשווא", מתקיים במדיה הערבית. כחלק מהקמפיין, העלה דובר צה"ל בערבית, סא"ל אביחי אדרעי, כמה פוסטים באינסטגרם ובפייסבוק, שנועדו להראות כי האלימות של חמאס אינה מועילה לו. הפוסטים, והציוצים בטוויטר, מנסים להראות בנוסף כי המטרות שחמאס מעוניין להשיג אינן באות לידי מימוש.
"כל אדם יכול ליצור", נכתב בכותרת כל אחת מהתמונות. מתחת לתמונה הימנית, הלקוחה מהפרות הסדר ברצועה, נכתב "חושך" - ומתחת לשמאלית "אור". בתמונה שמאלית זו נראה למשל הטניסאי רוג'ר פדרר, אל מול מפר סדר עם מחבט. "טניס זה ספורט אצילי, אבל אתם צריכים לדעת איך משחקים את זה, משום שטרור וספורט לא הולכים יחד! חנכו את ילדיכם לספורט, לא לטרור", נכתב שם.
הכותרת ב"גרדיאן": "שנה של שפיכות דמים"
הקמפיין הזה מתקיים על רקע כתבות בעולם על שנה לצעדות השיבה, כתבות שלעתים בוחרות בנקודת המבט הפלסטינית. ב"גרדיאן" הבריטי, מהעיתונים החשובים בעולם, הקדישו פרויקט מיוחד לשנה לצעדות השיבה, וכתבו בכותרת: "רצועת עזה - 190 הרוגים ו-28 אלף פצועים בשנה של שפיכות דמים". בתחילת הכתבה צוין כי "לפני שנה, פלסטינים הלכודים בעזה החלו בהפגנות בגבול ישראל שנועדו להימשך שישה שבועות. גברים, נשים וילדים דרשו הכרה בזכויות הפליטים הפלסטינים בעזה וביתר המקומות; את זכות השיבה לבתיהם בישראל; ואת הסרת המצור שגרם לחייהם להפוך לבלתי אפשריים".
בהמשך הכתבה ב"גרדיאן" נכתב כי "צלפי צה"ל ירו אז אש חיה, והרגו עשרות. התגובה הזו הובילה לזעם ברחבי העולם, אך לא נפסקה. שנה עברה, וההפגנות נמשכות. לאלפים יש פציעות ירי ברגליים. רחובות עזה מלאים בנכים על כיסאות גלגלים. ילדים, עיתונאים ואנשי רפואה נהרגו, אפילו אם עמדו הרחק מהגדר. האו"ם אמר כי צה"ל ביצע פשעי מלחמה, וירה במכוון באזרחים".
בצה"ל אמרו כי מטרת הקמפיין היא שיקוף המציאות הישראלית בגבול הרצועה והשגת לגיטימציה עבור פעולות צה"ל, על ידי חשיפת האמת על חמאס ועל המציאות על הגדר בשנה האחרונה, והצגת הפעולות האלימות של חמאס. הקמפיין כולל סרטונים ושימוש בכלים דיגיטליים שונים, על מנת להגיע לקהלי יעד מגוונים.
"במהלך השנה האחרונה התקיים תהליך הפקת לקחים, חידוד מסרים ולמידה לעומק של הרשתות החברתיות על מנת לנצל אותן טוב יותר, ובקמפיין StopHamas# כללים אלו יושמו", הוסיפו בדובר צה"ל. "מעבר ליצירת לגיטימציה, בפעילות ברשתות החברתיות בשפות השונות מתקיים גם מאמץ נגד הדה-לגיטימציה ברשת. דבר זה בא לידי ביטוי בתגובות לעובדות שאינן נכונות, תיקון טעויות מקצועיות של עיתונאים ומערכות תקשורת בעולם ואף פרסום סטירי של אמירות מוגכחות ומרוחקות מהמציאות". בצבא ציינו כי הקמפיין מתקיים בתיאום מול משרד החוץ ומטה ההסברה הלאומי, ובשיתוף ארגונים יהודיים, אושיות רשת ואקטיביסטים תומכי ישראל בעולם.