שתף קטע נבחר
 

מבצע במגדל דוד: פינוי נחיל דבורים מגובה של 25 מ'

לאחר שמבקרים במוזיאון מגדל דוד דיווחו כי נעקצו על ידי דבורים, אנשי המוזיאון פתחו במבצע בלשי לאיתורן. בסיוע של מתנדבי "מגן דבורים אדום" הם נדהמו לגלות נחיל דבורים גדול במעמקי חומת מגדל פצאל בגובה של 25 מ'. מתנדבי הארגון ומומחה לגלישת מצוקים הצילו את הנחיל והעתיקו אותו למקום מבטחים

 

צילום: יהודה ועקנין | מגן דבורים אדום, עריכה: ארז ארליכמן

צילום: יהודה ועקנין | מגן דבורים אדום, עריכה: ארז ארליכמן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אנשי מוזיאון מגדל דוד בירושלים הבחינו לפני כשלושה חודשים בדבורי בר שהחלו להתעופף לשטח מזנון המוזיאון ומבקרים במקום, ביניהם ילדים ומבוגרים דיווחו כי נעקצו.

 

"בנוסף, שמנו לב כי דבורים רבות נמצאו מתות באזור המזנון וחשבנו שזה יעבור תוך יומיים שלושה, אך לצערי, זה לא קרה", אומר ל-ynet יהודה וקנין, מנהל מחלקת אחזקה ופיתוח תשתיות במוזיאון מגדל דוד. "נדלקה לנו נורה אדומה שיתכן והתנחל בסמוך נחיל דבורים בתוך המצודה. כשקבוצות שהגיעו לבקר למוזיאון ובעיקר ילדים נעקצו, הבנו שיש לנו בעיה אמיתית והתחלנו לחפש היכן הן התמקמו".

 

פינוי הדבורים ממגדל דוד (צילום: יהודה וקנין, מוזיאון מגדל דוד | יוסי עוזיאל, גל פדידה, מגן דבורים אדום)
פינוי הדבורים ממגדל דוד(צילום: יהודה וקנין, מוזיאון מגדל דוד | יוסי עוזיאל, גל פדידה, מגן דבורים אדום)

הליך האיתור ארך מספר ימים עד שהבחינו אנשי המוזיאון בדבורים במגדל פצאל. בדיקה מדוקדקת עם משקפת וצפייה בדבורים, הביאה למציאת מקום הנחיל. "זה היה מבצע בילוש עד שגילינו בדיוק מהיכן הן יוצאות ונכנסות", הוא משתף. "יש לנו ניסיון בדברים רבים, אך לא עם דבורים".

 

אנשי המוזיאון יצרו קשר עם ארגון "מגן דבורים אדום" בה חברים מתנדבים מרחבי הארץ המוזעקים לסיוע בפינוי והעתקת של כוורות דבורים הנמצאות בסכנת ריסוס או השמדה.

 

יוסי אוד, מייסד הארגון ויוסי עוזיאל הגיעו לסדרת פגישות במוזיאון במטרה לסייע בפתרון לבעיית הדבורים. במוזיאון שכרו את שירותיו של גולש מצוקים מקצועי כדי לקבל תמונת מצב מדוייקת על מיקום וגודל הנחיל בחומה. "הוא גלש למטה עם ציוד צילום וגילה דבר מדהים – כוורת דבורים ענקית עם נחיל ולהערכת אנשי הארגון, מדובר בנחיל שנמצא שם לפחות חמש שש שנים", מציין וקנין.

 

הכנה לפינוי נחיל הדבורים (צילום: יהודה וקנין, מוזיאון מגדל דוד)
הכנה לפינוי נחיל הדבורים(צילום: יהודה וקנין, מוזיאון מגדל דוד)

 

"בתחילה הם היו נחושים לפנות את הנחיל, אך לאחר שראו כי במקומות רבים בארץ אפשר לחיות בדו קיום עם נחילי דבורים, הם החליטו להשאיר", אומר ל-ynet יוסי אוד. "כשאנשים החלו להיעקץ מהדבורים והתגלתה רגישות של אחד מאנשי הצוות בעל אלרגיה חריפה לעקיצות דבורים, הוחלט לפנות את הנחיל מהמקום", הוא מספר. "נחילים לרוב חיים בדו קיום בסביבה עירונית ולא עוקצים. יתכן עקב הרוחות העזות, הדבורים החלו לעוף נמוך יותר".

 

אורנה כהן, משמרת האתר, ליוותה את הליך הגלישה ואיתור נחיל הדבורים בחומת מגדל פצאל. "שמנו הגנות לקיר כדי שלא ייפגע במהלך הגלישה למטה והנחיתי היכן לבצע את העיגונים. כל מה שאנחנו עושים במצודה הוא לשמור על הישן, העתיק והקיים", היא מסבירה.

 

"הדבורים התמקמו על הקיר המערבל של מגדל פצאל בגובה של 25 מטר מעל החצר. על פי הצילומים, ישנו חור בקיר שנגרם כנראה עקב חדירת פגז, כי רואים פיצוצים אדירים באבן והוא חדר לעומק של כשני מטרים בקיר. בשלב מסויים, הדברים התנחלו שם. ציפורים מקננות יש לנו בשפע, אך דבורים, זו הפעם הראשונה". 

 

פינוי הדבורים ממגדל דוד (צילום: יהודה וקנין, מוזיאון מגדל דוד)
פינוי הדבורים ממגדל דוד(צילום: יהודה וקנין, מוזיאון מגדל דוד)

 

ביום חמישי הגיעו למקום אנשי הארגון, יוסי עוזיאל וגל פדידה, מומחה לגלישת מצוקים ונערכו לפינוי הנחיל. לאחר שהדבורים הוצאו מהמקום באמצעות מיסוך עשן, החל הליך הפינוי המורכב. "עיקר המאמץ הוא להוציא את חלות הדבש שלמות עד כמה שניתן יחד עם המלכה של הדבורים. אם המלכה לא תעבור יחד עם חלות דונג, סיכוי ההישרדות של הנחיל אינם גבוהים", מפרט יוסי אוד. "המלכה מטילה את הביצים בחלת הוולד, מהביצים בוקעים זחלים והזחלים מתגלמים לדבורים. בחלת הוולד שפונתה, נותרו זחלים שבקעו מהביצים ועומדים להתגלם".

 

הנחיל הועבר ל"חוות חופש לדבורים" בהרי ירושלים, אחת מתוך רבות שהוקמו על ידי העמותה ברחבי הארץ. לדברי אוד, מדובר באחת הכוורות הגבוהות ביותר בישראל מהן הועתק נחיל דבורים. "הנחיל הקודם שפינינו היה בתוך כוך במצוק בכרמל בנקודה היחידה באזור בה ניתן לגלוש ספנלינג ובעקבות עקיצות של גולשים, התבקשנו על ידי רשות הטבע והגנים לפנותו כדי לא להרוג את הדבורים".

 

מתנדבים מפנים נחילי דבורים שנמצאים בסכנת ריסוס

לדבריו, בשנים האחרונות המודעות לחשיבות הדבורים גדלה וישנה מגמת להפחתת הריסוסים והרג הדבורים. "זה שיא פעילות הדבורים בנחילים ואנחנו מקבלים מדי יום קריאות רבות מכל הארץ מאנשים לפנות נחילי דבורים שהתגלו בבית, בחור של המזגן בקיר, בקיר של החומה בגדר, בחצר או בעליית הגג. אנחנו מסייעים לפינוי נחילי דבורים במידה וישנה סכנת ריסוס לדבורים, אך מאות אנשים שפנו אלינו, החליטו להשאיר את הנחיל וחיים איתו בשלום. עם זאת, עדיין מגיעים אלינו דיווחים על ריסוסים של נחילים".

 

פינוי הדבורים ממגדל דוד (צילום: יהודה וקנין, מוזיאון מגדל דוד | יוסי אוד, יוסי עוזיאל, גל פדידה, מגן דבורים אדום)
פינוי הדבורים ממגדל דוד(צילום: יהודה וקנין, מוזיאון מגדל דוד | יוסי אוד, יוסי עוזיאל, גל פדידה, מגן דבורים אדום)
 

 

אוד מציין כי חוות החופש לדבורים קיימות באזורים רבים בארץ ומתנדבי הארגון הקימו אותן כדי לאפשר איקלום מחדש של הדבורים לאחר פינוי הנחילים. "אנחנו מאפשרים לדבורים לחיות באופן טבעי ללא מניפולציות אנושיות, במקומות בהם ישנה פריחה רבה. אנו נוהגים לשתול סביב הנחילים שתילים המכילים צוף וצמחי רפואה המסייעים לריפוי הדבורים. תחילה אנחנו מעבירים אותן לארגז קטן ולאחר שמגלים כי הן מתאקלמות היטב, מעבירים אותן לסלסלה מקש ומקווים כי באביב הקרוב הן תצאנה להקים התנחלות חדשה. כל נחיל דבורים מוליד מתוכו נחיל חדש בתקווה כי הדבר אכן יקרה באביב הבא", הוא מפרט. "הנחיל שהועתק נראה טוב לבינתיים ונעקוב אחריו בימים הקרובים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום :יהודה וקנין, מוזיאון מגדל דוד
פינוי נחיל דבורים מגדל דוד
צילום :יהודה וקנין, מוזיאון מגדל דוד
מומלצים