שתף קטע נבחר

 

מה תעשה איראן עם הזרים שנלחמו בסוריה?

כדי לעזור לאסד לנצח את המלחמה גייסה איראן רבבות שכירי חרב מהמזרח התיכון. כעת, כשתפקידם בסוריה מסתיים, היא צריכה להחליט מה לעשות איתם. לפי אפגניסטן איראן ממשיכה להפעיל את הלוחמים הזרים שחזרו הביתה, ומספקת להם נשק וכסף, כדי לחזק את ההשפעה באזור

למהדי לא היה מספיק כסף לקנות עטים ומחברות לבית הספר. כשמלאו לו 17 הוא עזב את ביתו באפגניסטן והגיע לאיראן, בתקווה להמשיך לאירופה ולמצוא שם עבודה. הוא מעולם לא הגיע לשם.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

במקום אירופה הגיע מהדי לסוריה, ונלחם שם במלחמת האזרחים בסוריה – מלחמה שמתרחשת אלפיים קילומטרים מהבית שלו. הוא אחד מעשרות אלפי שכירי חרב אפגנים שגייסה איראן, במטרה לסייע לבן הברית בשאר אסד. בסוריה מהדי מצא את עצמו בחזית, בקרבות קשים שבהם נהרגו רבים מחבריו למיליציה. המורדים והג'יהאדיסטים של דאעש ירו מטווח קרוב כל כך שמהדי יכול היה לשמוע אותם צועקים "אללהו אכבר" לפני נפילת המרגמה.

  (צילום: AP)
עבדאללה, שכיר חרב אפגני שלחם בסוריה(צילום: AP)

  (צילום: AP)
(צילום: AP)

איראן השקיע מאמץ אדיר לגייס שכירי חרב שיעים מהמזרח התיכון, ולהקים מיליציות שיעזרו לאסד לנצח את בני אמו. לא רק אפגנים התאמנו באיראן, קיבלו ממנה כסף ונשלחו לסוריה. גם צעירים מפקיסטן, עיראק ולבנון התגייסו למיליציות האיראניות. עכשיו, כשהמלחמה בסוריה מתקרב לסופה אחרי שמונה שנים, איראן שואלת את עצמה מה לעשות עם החיילים הזרים שלחמו בשדה הקרב. בשבוע שעבר דיווח "ניו יורק טיימס" שאיראן מקצצת את תקציב המיליציות שלה בסוריה, לאור המשבר הכלכלי שהחריף מאז חזרת הסנקציות האמריקניות.

 

מהדי והאפגנים האחרים, תושבי שכונות שיעיות עניות, חוזרים כעת לאפגניסטן. הם נתקלים בחשדנות גדולה. כוחות הביטחון האפגניים מאמינים שאיראן עדיין מפעילה אותם, הפעם ככוח חשאי שנועד לחזק את השפעתה של איראן על רקע הסכסוכים הבלתי פוסקים באפגניסטן. "כאן באפגניסטן אנחנו מפחדים. הם אומרים שכולנו מחבלים", אומר מהדי, בן 21 שגר בעיר הראת. הוא לא מוסר את שם משפחתו. מהדי חושש לביטחונו, והסכים להתראיין במכונית בפרברי העיר.

  (צילום: AP, Syrian Central Military Media)
רמטכ"ל איראן מוחמד באקרי (משמאל) צופה על הקרבות בחלב, 2017(צילום: AP, Syrian Central Military Media)

שכירי החרב האפגנים שחוזרים מסוריה עומדים בפני כמה איומים. כוחות הביטחון המקומיים מחשיבים אותם כבוגדים, והשלוחה של דאעש באפגניסטן הצהירה שתנקום בהם ושתרצח אותם. בחודש מאי שעבר חמושים של דאעש הסתערו על מסגד שיעי בהראת, פתחו באש והפעילו מטעני חבלה. 38 מתפללים נרצחו. באפגניסטן אזרח עלול להישלח לכלא גם אם רק הכיר אדם שנלחם בסוריה בשליחות איראן. גבר מבוגר בכפר ליד הראת מספר ששמונה גברים מהכפר שלו נהרגו בסוריה. כולם, הוא אומר, נקברו באיראן.

 

אחרי המפלות של אסד בקרבות עם המורדים ב-2013 וב-2014 הגבירה את איראן את הסיוע לנשיא סוריה. איראן שלחה מאות חיילים ממשמרות המהפכה, את חיזבאללה ומיליציות שיעיות שהוקמו בשנים האחרונות. המיליציה הגדולה ביותר היא יחידת פאטימיון, שלפי המומחים הגיעה בשיא ל-15 אלף לוחמים אפגנים. במשך השנים עוד רבבות אפגנים השתתפו במלחמה בסוריה, רובם מגיעים ממשפחות עניות במיוחד.

  (צילום: AP)
אפגנים עוברים את הגבול מאיראן. רבבות לחמו במיליציות בסוריה(צילום: AP)
 
  (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

בכיר במשרד הפנים האפגני אומר שקרוב לעשרת אלפים לוחמי פאטימיון חזרו לאפגניסטן. בממשלת אפגניסטן מאמינים שאיראן תנצל אותם כדי להתחזק באפגניסטן, במיוחד כשארה"ב מגבירה את המאמצים לסיים את המלחמה באפגניסטן אחרי 18 שנה. ביל רוג'יו, עורך האתר Long War Journal שמוקדש למלחמה האמריקנית בטרור, בטוח שאיראן תנצל את שכירי החרב כדי לחזק את כוחה באפגניסטן. "הציפייה היא שהאיראנים יקימו מחדש את המיליציות שלהם באפגניסטן בשלב מסוים. איראן לא נפטרת מסוכנים שהיא משקיעה בהם זמן וכסף", הוא אומר.

 

לפי הבכיר במשרד הפנים האפגני איראן כבר תומכת בשכירי החרב שנלחמו בסוריה וחזרו לקאבול ולאזור במיאן במרכז המדינה. הוא אומר שלפי סוכנויות המודיעין בכירים בממשלת איראן "ניהלו את הפעילויות" של הלוחמים האפגנים. בין השאר הם סיפקו להם נשק, כסף, ותשתית ל"הקמה מחדש" כמיליציה במידת הצורך. רוב האפגנים שלחמו במיליציות בסוריה עדיין תלויים באיראן מסיבות כלכליות.

מהניג העליון של איראן עלי חמינאי פגישה עם בשאר אסד  (צילום: EPA)
המנהיג העליון חמינאי מארח את אסד בטהרן(צילום: EPA)
  

כשמהדי עזב את אפגניסטן לאיראן ב-2015 הוא התחיל לעבוד כפועל בניין. הוא קיווה להרוויח מספיק כסף כדי להגר לאירופה. כשכבר היו לו מספיק כסף אירופה סגרה את שעריה. "התאכזבתי. הגעתי לאיראן כדי לנסוע לאירופה, ללמוד, לחיות חיים טובים יותר. נשארתי פה בלי כלום". חבר אפגני אמר לו שאיראן משלמת למי שיסכים להילחם בסוריה. אם יצטרף למיליציה הוא יוכל להרוויח 900 דולר בחודש. באותה תקופה הרוויח מהדי בקושי 150 דולר לחודש.

 

מהדי הגיע למרכז הגיוס בטהרן ומסר פרטים אישיים רבים. למחרת הוא הגיע לטירונות של 27 ימים בבסיס של משמרות המהפכה בדרום איראן. הוא הרשים את המפקדים, ועבר הכשרה כצלף. כשהטירונות נגמרה מהדי טס לדמשק עם 1,600 שכירי חרב נוספים. בדמשק פתחו הלוחמים הזרים חשבונות בנק. באותו היום ביקרו במקדש שיעי, לתפילה אחרונה לפני הקרב. למחרת הגיעו באוטובוס לחלב ונשלחו מיד לחזית. הקרב על חלב נמשך חודשים ארוכים, עם מאות הרוגים משני הצדדים הלוחמים. שכירי החרב האפגנים היו בקו האש.

קאסם סולימאני סולימני מפקד כוח קודס משמרות המהפכה איראן (צילום: MCT)
קאסם סולימאני ממשמרות המהפכה, שאחראי על כוח קודס - הלוחמים מחוץ לאיראן(צילום: MCT)
  

מהדי אומר שבאחד הקרבות נשלחו 800 אפגנים לקו האש. רק 200 חזרו בריאים ושלמים. "בדרך כלל בבוקר הייתי רואה שבע או שמונה גופות. בימים הראשונים ממש פחדתי. הפיצוצים היו כל כך חזקים". עבדאללה, לוחם אפגני נוסף, עדיין חולם בלילה על זוועות המלחמה. "ראיתי לוחמים אפגנים נדרסים על ידי טנקים כאילו שהם נמלים שמישהו דורך עליהם. הגופות היו מפוזרות בכל מקום".

 

מהדי חזר לאפגניסטן לפני שנה. למרות הכסף שקיבל מהאיראנים, מצבו לא השתפר. הוא עדיין עני ולא מצליח למצוא עבודה.לפי האיחוד האירופי 55% מתושבי אפגניסטן חיים מתחת לקו העוני. "אני לא יודע מה יהיה בעתיד", הוא אומר. "אולי אני אהיה גנב, אולי אני אחזור עוד הפעם לסוריה". למרות שרוב הלוחמים האפגנים חזרו הביתה יחידת פאטימיון עדיין פועלת בסוריה. חלק מהאפגנים נשארו בסוריה גם אחרי שחלקם במלחמה הסתיים. הם מקווים למצוא עבודה, בעיקר בתחום הבנייה במדינה ההרוסה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
עבדאללה, שכיר חרב אפגני שלחם בסוריה
צילום: AP
מומלצים