פציעה בשרירי הכתף: מה הדרך הנכונה לטפל?
פציעה בשרירים המייצבים של הכתף היא פציעה שכיחה היכולה לפגוע עד מאוד באיכות החיים. כיצד ניתן לטפל בה במינימום כאבים ומקסימום הצלחה? התשובות לפניכם
אחת הפציעות השכיחות בהגעה לאורטופד או פיזיותרפיסט היא קרע בשרירים המייצבים של הכתף. תפקידם של שרירים אלו, הידועים גם בשם שרירי השרוול המסובב, או בשמם היותר מוכר באנגלית - ה-Rotator Cuff, הוא לסובב את הזרוע פנימה והחוצה, ומכאן מקור שמה של הקבוצה.
כתבות נוספות:
שיעור ראשון: תנוחות הבסיס ביוגה שכולם צריכים להכיר
הדרך הקצרה לקוביות: 3 מאמני כושר חושפים את הסוד
לאחר שכמעט איבדה את חייה בשריפה - נעמה מצאה תקווה ברכיבה
עם השנים, מחקרים שבאו לבדוק מהו הטיפול האופטימלי בפציעה זו הראו עדיפות דווקא לטיפול הפיזיותרפי, על פני האופציה הניתוחית. עם זאת, יש לבדל בין נזק לשריר לבין כאב וירידה תפקודית. שכן, ברבים מהמחקרים, למרות שהקרע בשריר נותר בעינו, התפקוד והכאב של המטופל הגבילו אותו, ובמקרים רבים שביעות רצונו ממצבו הייתה גבוהה.
לא למהר להיכנס לחדר הניתוח
ההבנה של חשיבות השיפור התפקודי מעל הנזק הקיים, שופכת אור חדש על משמעות הפיזיותרפיה בשיקום בעיה זו לאחר ניתוח, כמו גם ללא ניתוח. מחקר בנושא בדק במשך שנתיים 381 מטופלים ללא סימפטומים עם קרע ב-Rotator Cuff בגיל ממוצע של 62.
המטופלים ביצעו 6-12 שבועות של פיזיותרפיה ממוקדת ל-RC ובעיקר תרגילי חיזוק, מתיחות, שחרור רקמה רכה ומוביליזציות מפרקיות. לאחר 6 שבועות 9% מהמטופלים בחרו לעבור הליך ניתוחי. לאחר 12 שבועות 6% נוספים בחרו אף הם לעבור ניתוח, ובמהלך השנתיים 26% מטופלים בסה"כ ביצעו ניתוח ל-RC.
בשונה מהם, כמעט 75% מהמטופלים נמנעו מניתוח באמצעות טיפולי הפיזיותרפיה, וזאת למרות שסבלו מקרע משמעותי ב-RC. כלומר, הטיפול הפיזיותרפי הוכיח עצמו ככלי מועדף לטיפול בבעיות של קרעים ב-RC לעומת ניתוח, לרבות קרעים משמעותיים. מסיבה זו נראה כי יש להעדיף את הטיפול הפיזיותרפי כטיפול ראשוני לשיקום ופתרון בעיות של קרע ונזקים ל RC, טרם הכניסה לחדר הניתוח, גם במקרי קרע מלא.
מכאיב פחות, יעיל יותר
יעילות השיקום השמרני לעומת הניתוחי נשמרת גם בבדיקה לאורך שנים, כולל לאחר 5 שנים עם/ללא ניתוח. הדבר נמצא יעיל גם בבעיות של כאב בקדמת הכתף, המכונות "צביטה בכתף" – Shoulder Impingment, או בשם היותר מדוייק ומעודכן – Sub Acromial Pain Syndrome - כאב בקדמת הכתף, באזור שמתחת לעצם האקרומיון בשכמה.
המפתחות להצלחה תלויות בתוכנית שיקום נכונה, מדורגת ומותאמת אישית במסגרת הפיזיותרפיה, אשר מטרתה להחזיר למטופל את השליטה המלאה בכתף, לרבות יכולות ספורטיביות והשגת טווחי עבודה מלאים. צינורות העבודה החשובים להתמקדות בעת השיקום צריכים להתמקד בעבודה על טווחי תנועה ותנועתיות, חיזוק השרירים והשבה לפונקציות רצויות.
פציעה ב-RC תלווה לרוב בהגבלות של הרקמה הרכה, ובטווח הרחוק גם בנוקשות של קפסולת המפרק ואפילו מגבלה מפרקית. מכאן נובע שישנה חשיבות אדירה לשיפור והחזרת טווחי התנועה לטווח מלא, נורמלי ותפקודי כמו גם לשיפור יעילות התנועה תחת עומס ובמנחים שונים (Mobility). .
על כל הנ"ל הטיפול ייתן מענה, בנוסף לשיעורי בית שלרוב יקבל המטופל הכוללים שיפור תנועתיות עמוד השדרה החזי, שיפור תנועתיות השכמות על כלוב הצלעות, שחרור עצמי לשרירים באזורים אלה ובכתף, מתיחות דינמיות ועוד.
לאחר ובמקביל לשיפור טווחי התנועה של מפרק הכתף וחגורת הכתפיים, יושם דגש בשיקום על חיזוק השרירים. המטרה היא לחזק את כל השרירים המקומיים - מייצבים ומניעים כאחד, לרבות שרירים מרוחקים יותר, הפעילים בתבניות מורכבות יותר.
סובלים מפציעה בחגורת הכתף? היעזרו בתרגילים הבאים לחיזוק השרירים:
להחזיר לשריר את הכוח
חיזוק השרירים מאפשר לשפר את היציבות הדינמית ושיווי המשקל שמייעלים את התנועה. הדגש יהיה להחזיר את התנועתיות ובמקביל לשפר את הכוח ויכולת השליטה בתנועה שהושגה. זאת על ידי סיבוב חיצוני של הכתף במנחים שונים בהם היד מעל גובה הכתף והראש, שליטה בלימתית, אקצנטרית ועוד.
העבודה תיעשה בשלבים מסוימים תחת כאב נסבל והדבר תקין לחלוטין באם רמת הכאב לא עוברת את אזור ה-3-4 בסולם כאב של 0-10. השאיפה היא לא לעבוד בכאב, אך יש להבין שצפוי כאב כלשהו בשלבים ראשונים של הנעה והעמסה - עבודה הדרגתית זו תוביל לשיפור בשיקום הקרע.
לסיכום, המטרה בשיקום של כל בעיה, לרבות בעיית RC בכתף, היא קביעת מטרות טיפול וקביעת תוכנית טיפול ואימון שתאפשר חזרה מדורגת ומותאמת לקצב ויכולות המטופל.
שיפור טווחי התנועה והתנועתיות המפרקית, חיזוק השרירים ושיפור יציבות ושיווי המשקל , יהוו את הבסיס לשיקום ויאפשרו חזרה לתבניות התנועה הפונקציונאליות של המטופל - בין אם אלו תבניות של פעולות יומיומיות בסיסיות, או תבניות מורכבות ברמות קושי גבוהות, דוגמת פעילות ספורטיבית בעלת דרישות כוח, סיבולת, זריזות וכדומה.
הכותב הוא פיזיותרפיסט
מוסמך, בעל קליניקת " Physio Fitness +" לטיפול בבעיות אורטופדיות, פציעות ספורט ושיקום תנועתי