צמחונות גמישה: הדרך הבריאה ליהנות מכל העולמות
ללכת 'עם' ולהרגיש 'בלי'- זה הטרנד החדש בתזונה בריאה שנקרא פלקסיטראיניזם - קצת צמחונות וקצת אכילת בשר, ובעיקר הרבה מאוד גמישות
בעולם אידיאלי, היינו כולנו אוכלים כל היום רק מזון בריאות, ללא מוצרים מעובדים, עומדים בדיוק בדרישות התזונתיות המומלצות על פי המחקרים המעודכנים, אלא שכידוע, יש רצוי ויש מצוי וכשמצוי נוגע לצלחת שלנו.
קיראו עוד על תזונה בריאה:
התזונה הבריאה ללב: 10 מאכלים מומלצים
"אין אמת אחת בתזונה": 5 דיאטנים מסבירים איך לאכול בריא
מחקרים רבים הוכיחו את היתרונות שיש לצמחונות הן על בריאותנו, הן על בעלי החיים והן בהיבט הקיימות, אבל מה לעשות שאנחנו אוהבים בשר וגדלנו בבית שהבשר בכל ארוחה הוא המרכז? בדיוק בשביל זה נולד הפלקסיטריאניזם: 'פלקס'= גמיש, 'טריאניזם' לקוח מהמילה וג'טריאניזם כלומר צמחוני גמיש.
המשמעות היא: הפחתה של מוצרי בשר.
ישנן ורסיות יישום שונות של השיטה - החל מיומיים בשבוע ללא בשר ועד בשר רק בסופי שבוע. אפשרות נוספת היא אכילת בשר רק באירועים מיוחדים וכדומה. הרעיון הכללי הוא להוריד מהכמות שהיינו רגילים עד יום, כל אחד בדרכו ולהמשיך להפחית בהדרגה עד מקום שנוח לנו ואנו חיים איתו שלום. גם יוזמות כגון "יום שני ללא בשר" ("Meatless Monday ) הן יישום של הצמחונות הגמישה.
יתרון בריאותי משמעותי לפלקסיריאניזם
מחקרים רבים תומכים בצמחונות אשר הולכת וגדלה בעולם והיום מונה מאות מיליונים. אולם לא כולם יכולים להיות צמחוניים. הפתרון הוא הפחתה. חשוב לזכור שכאשר מפחיתים הדגש צריך להיות על אוכל בריא, טרי, כמה שפחות מעובד כגון פירות, ירקות, קטניות, דגנים מלאים. מאכלים בריאים ואיכותיים היום הם נגישים וזמינים ומקלים על היישום היומיומי.
אז יהיו כמה שירימו גבה ויאמרו שהם אוכלים כך כבר שנים. צודקים. אלא שבעידן שבו כל דבר צריך להיות מוגדר ומקוטלג, כך גם הצמחוני הגמיש יזכה לתואר מכובד אשר קיבל בשנים האחרונות מקום במילון וובסטר המפורסם.
וכאשר יש הגדרה, גם אלו שמפחיתים יכולים להרגיש טוב וכך זוכה גם טרנד שמיש שכזה לסקירה ספרותית: על פי אנליזה מחקרית שנעשתה בשנה שעברה וסקרה 25 מחקרים, נראה יתרון בריאותי משמעותי לפלקסיריאניזם: הפחתת משקל גוף, שיפור בריאות במטבולית, הפחתת לחץ דם, הפחתת הסיכון לסוכרת סוג 2 ואפילו הפחתת סמני דלקת במחלות מעי כגון קרוהן.
בצורת אכילה שכזו, יש פה למעשה חזרה לדרך האכילה של האדם הקדום אשר ליקט את מזונו הצמחי ואכל בשר רק מדי פעם, ביום ציד מוצלח וכך למעשה היה גם הוא צמחוני גמיש. אלא שבעולם המודרני, בתרבות השפע הפכנו להיות צרכני בשר מסיביים.
הגיע הזמן לעשות צעד קטן לאחור. אמנם מוצרי בשר מקנים לגוף שלנו חלבון איכותי אלא שניתן לקבל חלבון גם מקטניות, טופו, מוצרי חלב ועוד. ואם כבר בשר- איכותי ולא מעובד.
בהיבט ההתנהגותי, חשוב לציין שישנם אנשים שהאמצע קשה להם ולכן יבחרו לרוב בגישה הקיצונית, בעיקר בכל הנוגע לתזונה שלהם. דוגמה נפוצה היא בקרב אנשים עם הרגלי אכילה לא בריאים הסובלים מהשמנת יתר שבאופן חד מגיעים לקצה השני, שבו יש הרבה מאוד לאווים וגבולות גזרה חדים שאינם משאירי מקום רב לתימרון.
באופן פרדוקסלי, חלופות מעטות, יכולת תמרון קטנה וגבולות חדים דווקא מקלים לעיתים קרובות על אנשים לעשות שינוי. החיסרון בכך הוא יכולת יישום לאורך זמן. הקצה הוא מתיש ומעייף ויוצר חסכים.
דרך האמצע היא קשה יותר ליישום כיוון שמגדילה אופציות לבחירה אבל היא משתלמת לאורך זמן כיוון שמאפשרת אורח חיים שפוי נטול חסכים שאינו מתיש את הגוף והנפש.
שירי נקש היא דיאטנית קלינית