ילדי ניצולי השואה: מעשנים ושותים יותר ולא עוסקים בספורט
מחקרים רבים מצביעים על המשך השפעת השואה בדור השני. חוקרים מאוניברסיטת בר אילן מצאו עדות נוספת לפגיעה בדור השני לשואה - הם מעשנים יותר, שותים יותר אלכוהול ונמנעים מפעילות גופנית. החוקרים: "ייתכן שהטראומה הנפשית של ההורים עוברת לילדים"
עדות מדעית נוספת להשפעות השואה על הדור השני: חוקרים ישראלים מצאו כי ילדים לניצולי שואה הסובלים מפוסט טראומה, מדווחים על התנהגות מסוכנת הכוללת עישון, צריכה מופרזת של אלכוהול וחוסר פעילות גופנית.
המחקר שנערך על ידי פרופ' עמית שרירא מהחוג המשולב למדעי החברה באוניברסיטת בר-אילן ופורסם בכתב העת Psychiatry Research, בדק יותר מ-187 זוגות של הורים (ביניהם ניצולי שואה) וילדיהם (374 אנשים בסך הכל).
הסבל של הדור השני והשלישי
מחקר פורץ דרך: טראומת השואה עוברת בגנים
מחקר ישראלי: תסמיני פוסט טראומה גם בדור השני לשואה
איך זוועות השואה משפיעות גם על נכדי הניצולים?
התנהגויות מסכנות בריאות
ממצאי המחקר החדש מגלים כי העברת טראומה בין-דורית משפיעה לא רק על מצבם הנפשי של ילדיהם אלא גם על מצבם הבריאותי: פרופ' שרירא מצא עדויות לכך שילדיהם של ניצולי שואה הסובלים מהפרעה פוסט-טראומטית מדווחים על יותר התנהגויות מסכנות בריאות - עישון, צריכה מופרזת של אלכוהול וחוסר פעילות גופנית בהשוואה לילדיהם של ניצולי שואה ללא פוסט טראומה או לילדיהם של הורים שלא חוו את השואה.
פרופ' שרירא הוסיף כי קיימות ראיות ראשוניות שמנגנונים ביולוגיים מעורבים בתהליך.
התנהגויות מסכנות בריאות היו שכיחות יותר אצל ניצולי שואה הסובלים מתסמונת פוסט-טראומטית וכמו כן גם אצל ילדיהם - הדור השני. בקרב ניצולי שואה שסובלים מפוסט טראומה, נמצא ש-14% מעשנים בהווה, לעומת 7% בקרב ניצולים ללא פוסט טראומה ו-3% בקרב מי שלא נחשף לשואה.
עוד נמצא כי 21% משתמשים באלכוהול במידה רבה, לעומת 3% בקרב הקבוצות האחרות. 71% נמנעים מפעילות פיזית לעומת 55% בקרב ניצולים ללא פוסט טראומה ו-43% בקרב מי שלא נחשף לשואה.
בדור השני לניצולים פוסט טראומטיים, גם נמצאו התנהגויות מסכנות בריאות בשכיחות גבוהה יותר: 32% מעשנים (לעומת 20% בדור שני לניצולים ללא פוסט טראומה ו-12% בילדים שהוריהם לא נחשפו לשואה), 18% שתיית אלכוהול רבה (לעומת 0-2% בקבוצות האחרות). 46% נמנעו מפעילות פיזית (לעומת 14-21% בקבוצות האחרות).
פוסט טראומה גורמת לתהליך הזדקנות מהיר יותר
לדברי פרופ' שרירא, התוצאות מספקות נתונים חשובים לא רק על ניצולי השואה ועל צאצאיהם, אלא גם על אנשים מזדקנים שנחשפו לטראומה בעברם.
בנוסף, ניצולי שואה עם סימנים של פוסט טראומה (PTSD) וצאצאיהם דיווחו על בעיות רפואיות ומוגבלות, דבר המצביע על תהליך הזדקנות מהיר יותר.
"ניצולי שואה הסובלים מהפרעה פוסט-טראומטית, נוטים לפתח התנהגות מסכנות בריאות ולהעביר התנהגויות אלה לצאצאיהם", אומר פרופ' שרירא, "דבר שמשפיע על תפקודם גם אחרי שנים רבות. רוב צאצאיהם של ניצולי שואה גדלו להיות אנשים בעלי תפקוד תקין ובריא, אך קיימות קבוצות בעלות סיכון גבוה יותר לפתח תחלואה נפשית ופיזית שלגביהן יש להציע טיפול מתאים שיפחית את סבלם".