שתף קטע נבחר
 

הגירעון מחכה לשר הבא: האם בקרוב נחזור לשלם מע"מ על פירות וירקות?

הגירעון החריג בתקציב ייאלץ את הממשלה החדשה לצמצם או לבטל חלק מ-80 הפטורים והטבות המס הקיימים היום. אילו פטורים בסכנה, באילו לא יעזו לגעת, וכמה כסף המדינה תחזיר לקופה?

אילו פטורים ממס מחכים לביטול בממשלה הבאה? הממשלה שתקום בעוד מספר שבועות תיאלץ לצמצם מיידית את הגירעון בתקציב, שחורג כבר ביותר מ-10 מיליארד שקל ממה שנחזה - ועלול לגדול עוד אם לא יטופל מיד. כך מזהירים בנק ישראל, חברות דירוג האשראי וכלכלני ארגונים כמו ה-OECD וקרן המטבע הבינלאומית.

 

הגירעון הגדול: איך הוא משפיע עלינו?

היום שאחרי הגירעון: תוכניות "נטו" יבוטלו, המע"מ יועלה

"45 שנה לא ראיתי יד נדיבה כמו של שר האוצר הנוכחי"

 

במשרד האוצר אין ספק שיהיה צורך לבצע מיד מהלכים לצמצום הגירעון. אחת ההמלצות של הארגונים, בנק ישראל וגורמים במשרד עצמו, היא לצמצם משמעותית פטורים ממס. את חלקם האוצר ניסה לבטל בשנים האחרונות ללא הצלחה, אך בשל מצב קופת המדינה והעובדה שנהיה רחוקים מהבחירות הבאות - מוערך שחלק מהפטורים אכן יבוטלו או יצומצמו.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

משה כחלון בראיון באולפן YNET (צילום: אבי מועלם )
שר האוצר משה כחלון(צילום: אבי מועלם )

רוב הפטורים קשיחים

כיום קיימים כ-80 פטורים שונים ממס, ובהם הטבות לפנסיה ולשוק ההון, פטורים למקבלי קצבאות, לעולים, לסטודנטים, לחיילים משוחררים, למשפחות נזקקות ועוד. רוב הפטורים קשיחים, ואין ספק שפטורים לפריפריה או לבעלי מוגבלויות לא יבוטלו, אולם על שולחן האוצר מונחות הצעות לביטול או צמצום פטורים, שבהחלט עשויות להתממש.

 

הפטור החלקי הקיים על השכרת דירות למגורים (עד 5,090 שקל בחודש) שווה למדינה 1.3 מיליארד שקל בשנה. עד כה נמנעו מלפגוע בפטור זה למרות ההמלצות של רשות המסים מחשש ששכר הדירה יעלה והמס הנוסף יוטל על השוכרים. באשר לרוכשי דירות, במשך שנים לא רצו באוצר לפגוע בפטור ממס שבח לדירה ראשונה (שגורע מהכנסות המדינה 4.3 מיליארד שקל בשנה), אולם קיימות גם הצעות להפחית את הפטור ולגבות לפחות סכום נמוך. הסיכויים שהחלטה כזאת תאושר נחשבים לנמוכים.

 

באוצר שוקלים גם לאמץ את המלצות ועדת זליכה להנמכת תקרת הפטור הכולל ממס בהכנסות לנכים (עד 700 אלף שקל שנה לנכים 100%), בטענה שאין סיבה לפטור ממס כשלנכה הכנסה כה גדולה.

   ()

יישקל צמצום הפטור על רכישות מוצרים באמצעות האינטרנט (עד 75 דולר פטור מכל המסים כולל מע"מ, ועד 400 דולר פטור רק ממכס), ששווה למדינה אובדן הכנסות של 500 מיליון שקל. הפטור המוחלט ממע"מ על פירות וירקות עולה למדינה "קצת" יותר - 3.3 מיליארד שקל. כל הניסיונות לבטל את הפטור הזה, שנחשב בלתי מוצדק לחלוטין, עלו בתוהו.

 

הפטור ממע"מ באילת, שנועד לעודד את התיירות ולסייע לתושבים המרוחקים, שווה 860 מיליון שקל בשנה, וב-2019 יתקרב למיליארד שקל. ברשות המסים טוענים שאין סיבה לפטור הזה, שגורם יותר ויותר למעשי מרמה ברכישת מוצרים פטורי מע"מ באילת ומכירתם במרכז הארץ.

 

אי הארכת הוראות השעה לפטורים ממכס ומסי קנייה על אלפי המוצרים במסגרת תוכניות נטו שיזם שר האוצר הנוכחי, משה כחלון, תכניס למדינה עשרות מיליוני שקלים בשנה, מתוך פטורים על מכס ומס קנייה בסכום כולל של 5.4 מיליארד שקל.

 

גם לחברות ולעסקים

ההטבות בחוק לעידוד השקעות הון מסתכמות באובדן הכנסות בהיקף עצום של 6.5 מיליארד שקל בשנה. העלאת המס בשיעור מועט לא תבריח מכאן חברות, אך תוסיף 2-1 מיליארד שקל להכנסות המדינה.

 

התוכנית לצמצום הטבות המס של הסדר הסולר, שמעניק הטבות בין השאר לבעלי משאיות או מוניות ומורי נהיגה, כבר נמצאת בביצוע - אך צפוי צמצום נוסף, שכן ההסדר עולה למדינה 3.6 מיליארד שקל בשנה.

 

הטבת המס על הכנסות מהימורים מגיעה ל-1.9 מיליארד שקל בשנה, וזאת כשנגבה מס בשיעור של 35% על זכייה או קבלת פרס בסכום של 35 אלף שקל (משתכרים שכר גבוה אמורים היו לשלם 47%). המס הזה כבר הועלה לאחרונה אולם קיימות הצעות להעלותו לשיעור של 40%־50% לזכיות ופרסים בשווי 100 אלף שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר משה כחלון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים