היסטוריה באלג'יריה: הנשיא התפטר אחרי 20 שנה
המחאה העממית הצליחה: סוכנות הידיעות הרשמית הודיעה כי הנשיא הקשיש והחולה עבד אל-עזיז בוטפליקה, שבשנים האחרונות כמעט לא נראה בציבור, הגיש את התפטרותו. בחודשים האחרונים הפגינו המונים ברחובות נגד שלטון בוטפליקה, שרבים מאמינים כי יועציו משתמשים בו כבובה
סוכנות הידיעות הרשמית של אלג'יריה הודיעה הערב (יום ג') כי הנשיא ב-20 השנים האחרונות, עבד אל-עזיז בוטפליקה, התפטר מתפקידו בתום חודשים של מחאה עממית נגדו. התפטרותו הופכת את המחאה האלג'יראית להתקוממות עממית מוצלחת נדירה בעולם הערבי, כזו שכמותה לא הייתה מאז ימי "האביב הערבי" בתחילת העשור.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
רק אתמול הודיעה לשכת הנשיאות האלג'יראית שבוטפליקה נכנע ללחץ ויעזוב את התפקיד "במהלך החודש", אבל צבא אלג'יריה שהתייצב בשבועות האחרונים לצד המפגינים לא הסתפק בהודעה הזו, והערב קרא מפקד הצבא לבוטפליקה לפרוש מיד. זמן לא רב אחר כך מסרה סוכנות הידיעות הרשמית כי בוטפליקה הגיש את התפטרותו.
זמן קצר אחרי ההודעה יצאו מאות תושבים לחגוג ברחובות הבירה אלג'יר. הם הניפו את דגלי המדינה, ובערוץ הממלכתי, שהעביר שידור חי מהחגיגות, צעק אחד מהם "אללהו אכבר".
מיליוני אלג'יראים הפגינו בחודשים האחרונים ברחבי המדינה בדרישה שבוטפליקה יעזוב את התפקיד יחד עם צוות נאמניו. מאז שלקה בשבץ ב-2013 נראה הנשיא בפומבי רק לעתים נדירות, ומתנגדיו טוענים שיועציו משתמשים בו למעשה כבובה כדי לנהל את המדינה כרצונם.
המחאה נגד בוטפליקה החלה אחרי שהוא הכריז בסוף השנה שעברה שירוץ לכהונה נוספת, חמישית במספר. הבחירות לנשיאות היו אמורות להיערך החודש, אך בלחץ ההמונים הודיע בחודש שעבר בוטפליקה כי הבחירות נדחות וכי הוא לא יתמודד בהן.
עם זאת, בהודעה ההיא לא נמסר מתי ייערכו הבחירות, ולפיכך לא היה ברור ממנה מתי יפרוש, ולכן המונים המשיכו להפגין נגדו. גם הודעתו אמש שיפרוש "עד סוף החודש" לא סיפקה את מתנגדיו.
אין זמן לבזבז
קודם לכן הערב קרא מפקד צבא אלג'יריה להדיח מיד את בוטפליקה מהתפקיד. "אין עוד זמן לבזבז", אמר מפקד הצבא, אחמד גאיד סלאח. שעות לפני כן ישב מפקד הצבא, שהוא גם סגן שר ההגנה, בראש ישיבה של קציני צבא בכירים כדי לדון ביישום נוהל בחוקה שלפיו מתבצעת הדחתו של נשיא מכהן.
"החלטתנו ברורה ובלתי ניתנת לשינוי", הודיע אחר כך גאיד סלאח. "אנחנו תומכים בעם עד שדרישותיו יזכו למענה מלא ורצונו יסופק לחלוטין". בישיבה שבה השתתף אמר גאיד סלאח כי "כנופייה" מקיפה את הנשיא וכותבת את כל ההצהרות בשמו.
להדיח את הבובה מאלג'יר / פרשנות
לא ברור מה יקרה באלג'יריה כעת, משום שרוב המשבר שעובר על המדינה מנוהל מאחורי הקלעים. לפי חוקת אלג'יריה יו"ר הבית העליון של הפרלמנט, עבד אל-קאדר בן-סלאח, שהוא בעל בריתו של בוטפליקה, אמור לכהן כנשיא הזמני – למשך 90 יום לכל היותר. במהלך שלושת החודשים האלה יש להיערך לבחירות.
ההפגנות שהתחוללו באלג'יריה בחודשים האחרונים היו דבר חריג, משום שאלג'יראים רבים נמנעו במשך שנים מעיסוק פומבי בפוליטיקה בשל חששם מנקמה של כוחות הביטחון רבי העוצמה או פשוט משום שכבר לא גילו עניין במתרחש.