שתף קטע נבחר

 

קולות מהשטח: הבחירות מגיעות למגזר הערבי

על פי הסקרים, יותר מ-40% מאזרחי ישראל הערבים הודיעו שכנראה לא יצביעו בבחירות. יצאנו לעיר טירה ושמענו אכזבה קשה מתפקוד חברי הכנסת הערבים ש"רק מדברים ומתעסקים בפלסטינים" - לצד כמה הפתעות: חנן סיפרה כי היא "חושבת להצביע לביבי", ומוחמד הפתיע: "אצביע לפייגלין"

 

קולות מהשטח בעיר טירה    (צילום: ירון שרון כתב: אסף קמר)

קולות מהשטח בעיר טירה    (צילום: ירון שרון כתב: אסף קמר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הבחירות לכנסת ה-21 כבר ממש מעבר לפינה ובוחרים רבים כבר מתכננים את ההגעה לקלפי. במגזר הערבי המצב קצת שונה. לפי סקרים, יותר מ-40% הודיעו שלא יצביעו או שטרם החליטו אם יצאו לקלפי. רגע לפני הבחירות יצאנו לעיר טירה שבשרון כדי לברר עם התושבים למי הם יצביעו ואם הם יוצאים אל הקלפי?

 

כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

בחירות 2019 טירה קולות מהשטח (צילום: אסף קמר )
טירה(צילום: אסף קמר )

בחירות 2019 קולות מהשטח טירה אינפו ()

מפה מפת טירה אינפו גרפיקה ()

העיר טירה שממוקמת צפונית לכפר סבא וסמוך למחלף אייל בכביש 6, הוכרזה באופן רשמי כעיר רק בשנת 1991. היא מפורסמת בעיקר בזכות השוק הגדול והססגוני של ימי שבת, שמושך אליו בסופי השבוע מאות ישראלים. בשנת 1948, יום לפני הכרזת המדינה, נהרגו 28 לוחמי ההגנה בקרב הקשה והעקוב מדם על טירה. גופות הלוחמים עברו התעללות, וחלקן אפילו לא הובאו לקבורה בקבר ישראל עד היום.

 

אבל קצת יותר מ-70 שנה אחרי מלחמת העצמאות, וכ-50 שנה מסיום המשטר הצבאי באזור, נראה שאורח החיים המערבי השתרש בעיר בהצלחה יתרה. סיור קצר ברחובות טירה התוססת מגלה מגוון קולינרי עשיר מלבד החומוס והשווארמה המסורתיים. אוכל מקסיקני, עופות בגריל, נקניקיות והמבורגרים ואפילו בתי קפה מודרניים עם כריכים מושקעים וברי סלטים עשירים. גם השלטים הרבים בעברית, החיוכים של התושבים המקומיים והניקיון ברחובות משרים אווירה נעימה של דו קיום.

 

בבחירות הקודמות לכנסת, ב-2015, גרפה הרשימה המשותפת את מרב הקולות של התושבים - 94.98% מהקולות. אחריה בפער ניכר מאוד נמצאת מרצ עם 2.68% מהקולות ואז המחנה הציוני, הרשימה הערבית, הליכוד, יש עתיד וכולנו. גם מפלגות כמו הבית היהודי, ש"ס, ישראל ביתנו ואלי ישי קיבלו קולות בטירה - אבל פחות מעשרה קולות.

בחירות 2019 קולות מהשטח טירה אינפו ()

בניגוד למערכת הבחירות המוניציפאלית הלוהטת ורווית היצרים שעברה על טירה ועל יישובים אחרים במגזר הערבי, דווקא הבחירות הכלליות לכנסת עוברות מתחת לרדאר וניכר כי על השיח הציבורי השתלטה האכזבה והאדישות.

 

עם זאת, נאסר פייסל, תושב העיר שלמד בפנימיית הכפר הירוק, טען כי "יש תחרות של הקצנה והסתה נגד הערבים בין הפוליטיקאים היהודים בימין ובמרכז. הם חושבים שמי ששונא יותר את הערבים יקבל יותר מנדטים. אני תושב ישראל, ורוצה היגיון וצדק לכל חלקי החברה". הוא סיפר שהוא עדיין לא בטוח למי יצביע. "אצביע כנראה לרשימה המשותפת, לאחד הפיצולים. אבל עדיין לא החלטתי, זה לא הכי חשוב כי כמעט ואין הבדל בין הרשימות".

 

במסעדת השווארמה המפורסמת של האחים סמארה פגשנו את איימן שביטה, תושב העיר גם הוא, שסיפר: "אני אצביע לרשימה הערבית המשותפת". אולם מדובר בתשובה מבלבלת, כי הרשימה המשותפת שאיחדה לראשונה מאז קום המדינה את כל המפלגות והזרמים הפוליטיים במגזר הערבי התפצלה לאחרונה.

 

שביטה הסביר את כוונתו. מסתבר שגם בל"ד-רע"ם וגם חד"ש-תע"ל מגדירות את עצמן כרשימות משותפות. "אני מצביע כל השנים למפלגת חד"ש. יהודים עם ערבים למען דו קיום. הבעיה המרכזית שלנו היא האפליה והיעדר זכויות האדם לאזרחי כל המדינה".

בחירות 2019 טירה קולות מהשטח (צילום: אסף קמר )
בניין העירייה בטירה(צילום: אסף קמר )

מנסור נעים, בעל החומוסייה הפופולרית שמול בית העירייה, עדיין לא החליט למי יצביע. אבל בכל זאת, הסביר מה מכעיס אותו: "אנחנו אוכלוסייה של 20 אחוזים מאזרחי מדינת ישראל וראש הממשלה מתעלם מאיתנו. אלה לא בחירות דמוקרטיות, אלא הסתה. ביבי מגדיל את השנאה ויוצר פילוג בין האזרחים הערבים והיהודים של מדינת ישראל".

 

גם עו"ד הדיל תלאווי סיפרה על כעסה על ההקצנה וההשתלחויות של מנהיגי הימין בתושבי המדינה הערבים: "באופן אישי, תעמולת הבחירות של הליכוד מאוד מעצבנת. אני לא רוצה שביבי ינצח את הבחירות כי אני רוצה שלום, וביבי לא יעשה שלום".

  (צילום: ירון שרון)
"תעמולת הבחירות של הליכוד מעצבנת". תלאווי(צילום: ירון שרון)

אולם תלאווי סיפרה שהיא לא מרוצה גם מההנהגה הערבית. "הנושא הפלסטיני חשוב לנו, אבל חשוב לי שהנציגים שלנו יפעלו יותר בנושאים החברתיים. הכי חשוב זה להשקיע בחינוך של דור העתיד ולחסל את האלימות במגזר הערבי, כי אנחנו רוצים לגדל את הדור החדש, הילדים שלנו, בחברה ללא אלימות וללא שחיתות שלטונית. כולנו רוצים שלום".

 

בהמשך, פגשנו באחת המסעדות המקסיקניות הפופולריות בעיר את חנן זבארגה, כשהיא לבושה במדי אחות לבנים. הופתענו מאוד כשסיפרה על עמדתה הפוליטית. "אני חושבת להצביע לביבי", סיפרה. "המפלגות הערביות רק מדברות, ובליכוד עזרו לנו לפתור בעיות בעירייה. ביבי יביא לנו ביטחון".

 

מלבד זבראגה, לא מעט מתושבי העיר סיפרו לנו על הסיוע מצד פוליטיקאים מהימין בפתרון בעיות בחיי היום יום, ובעיקר בתחום המוניציפאלי – היתרי בנייה ומניעת הריסות בתים, ולכן הם מחזירים להם טובה ותומכים בנתניהו.

  (צילום: ירון שרון)
"חושבת להצביע ביבי". חנן זבארגה(צילום: ירון שרון)

בחירות 2019 טירה קולות מהשטח (צילום: אסף קמר )
(צילום: אסף קמר )

  (צילום: ירון שרון)
"אצביע לפייגלין". מוחמד עטא(צילום: ירון שרון)

אחד המסרים הקבועים שנשמע בטירה, היה האכזבה הקשה מתפקוד חברי הכנסת הערבים, שלטענת המרואיינים הרבים עוסקים בעיקר בבעיה הפלסטינית ומייצרים כותרות לעיתונים.

 

איברהים בשארה סיפר שלדעתו נבחרי הציבור הערבים לא פועלים מספיק למען איכות חיי ערביי ישראל, ולכן החליט לבחור דווקא במרצ. "צריך להחליף את הפוליטיקאים הערבים, הם רק מדברים ומתעסקים בפלסטינים. אני רוצה שהמנהיגים שלי יתעסקו ברחובות שלנו ובחיים שלי, כאן בטירה".

 

בעל בית הקפה והאספרסו בר, מוחמד עטא, מאמין בדו קיום וחשוב לו מאוד לפתור את בעיית האלימות במגזר הערבי. אך למרבה ההפתעה, הוא מתכוון להצביע למועמד יהודי, מתנחל וחובש כיפה. "אצביע לפייגלין. לא בגלל הקנאביס, אלא כי הוא מדבר יפה ויש לו מצע כלכלי מעניין", הוא סיפר.

 

סאמר עזאם סיפר לנו שגם הוא מתכוון להצביע למפלגה בראשות תמר זנדברג. "חברי הכנסת הערבים רק מדברים, תוצאות אין. הפוליטיקאים הערבים מתעסקים בפלסטינים שם, אבל כאן הם לא עושים שום דבר. אף אחד מהם לא מדבר על מה שקורה בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף קמר
שלטי בחירות בטירה
צילום: אסף קמר
מומלצים