דיכטר נגד גנץ: "אין לו שום מעצורים"
לאחר שבני גנץ האשים את ראש הממשלה ש"עשה עוד ספין פוליטי" מהחזרת גופתו של זכריה באומל, אמר אבי דיכטר כי זו "אמירה אומללה". באשר למצב בעזה אמר כי יש לגבש מהלך צבאי ארוך טווח לעזה
יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ח"כ אבי דיכטר, תוקף את יו"ר כחול לבן בני גנץ, שהאשים את ראש הממשלה בנימין נתניהו בספין פוליטי סביב השבת גופתו של זכריה באומל אחרי 37 שנים. "אני שמח שנתניהו עשה עוד ספין פוליטי - אבל יותר שמח שזכריה שב למשפחתו", אמר גנץ מוקדם יותר. בריאיון לאולפן ynet הגדיר זאת דיכטר "אמירה אומללה, אומללה שבעתיים כשהיא באה מרמטכ"ל לשעבר.
"אנחנו כבר רגילים לזה. אני חושב שראש הממשלה נתניהו כבר התרגל לזה שמאשימים אותו במהלכים ביטחוניים כאילו הם מהלכים פוליטיים", אמר דיכטר. "הגעתו של נשיא ברזיל לכאן - מאשימים אותו בעיתוי פוליטי. זה שהוא פתח משרדים מאוד משמעותיים, רשמיים של ברזיל בירושלים, זה נזנח הצידה, אבל ההבאה שלו הייתה כאילו פוליטית. זה שראש הממשלה יצא למבצע של חיסול המנהרות בצפון, האשימו אותו בעיתוי פוליטי, אפילו שר הביטחון התפטר".
דיכטר אומר כי אין חדש בהאשמות של ראשי ממשלה ברתימת נושאים ביטחוניים למערכות הבחירות: "מנחם בגין ז"ל הפציץ את הכור ב-1981 בעיראק, והאשימו אותו אז גם כן בעיתוי פוליטי. הדבר שכואב לי עכשיו, אנחנו ימים לפני הבחירות, ואתה שואל את עצמך מי זה המועמד לראשות הממשלה, רמטכ"ל לשעבר, שאין לו שום מעצורים כשמדובר בראש ממשלה מכהן".
למה זה כל כך חשוב לקפוץ למוסקבה עכשיו להצטלם עם פוטין?
"הקשר האישי עם נשיא רוסיה הוא נכס אסטרטגי של מדינת ישראל, לא של ראש הממשלה. ראש הממשלה רק פיתח את הקשר הזה. צריך להבין, רוסיה היא לא מדינה ידידה לישראל כמו ארה"ב. כיו"ר ועדת החוץ והביטחון שפוגש את העמיתים, את ועדות החוץ והביטחון הרוסיות, גם אצלם וגם אצלנו כל חצי שנה, ואתה שומע מהם, אנחנו מדברים איתם על איראן, הם אומרים - 'אתה מתכוון לבעלת הברית שלנו איראן'.
"כשאנחנו מדברים איתם על ארגון הטרור חיזבאללה, והם אומרים 'אתה מתכוון לכוחות הקרקע שלנו'. זאת אומרת, ברוסיה רואים את איראן ואת חיזבאללה באור לא שונה, באור הפוך מכפי שאנחנו רואים את זה. בתוך המציאות הזו, ראש הממשלה מצליח להגיע להידברות".
עוד אמר כי "הרוסים לא ביקשו את אישורה של ישראל להגיע לסוריה. הם הגיעו באוקטובר 2015, הייתי אומר באופן מפתיע מאוד מבחינת כל סוכנויות המודיעין, גם שלנו. אף אחד לא חזה את ההגעה הרוסית באוקטובר 2015. ישראל הייתה המדינה המובילה בחיזוי הזה, היא ידעה על זה שבועיים לפני. במציאות שהתהוותה ולא אנחנו יצרנו, שמעצמה בסדר הגודל של רוסיה מחליטה לעגון במזרח התיכון, חשוב שאנחנו נהפוך את הלימון הזה לפחות למה שדומה ללימונדה".
באשר למצב המתוח בגבול רצועת עזה, אמר דיכטר כי "חמאס מונה כיום 30 אלף חיילים חמושים, ועבר תהליך הצטיידות ואספקה מאוד משמעותי מאיראן. גנץ היה רמטכ"ל בתקופות מסוימות, הוא ליווה את התהליך הזה, נלחם בו כמו כולנו. אבל כשאתה מסתכל על רצועת עזה, זו ישות טרור עם יכולות צבאיות שמ-2007 שולט בה חמאס באופן מעשי ופורמלי".
מה הפתרון?
"בסוף הדרך, עזה תהיה מפורקת מהיכולות הצבאיות שיש לה".
מה זה בסוף הדרך? מה יקרה עד סוף הדרך?
"בחיים המדינתיים, בוודאי מול תשתית טרור צבאית כמו שיש בעזה, אתה צריך להחליט מתי העיתוי האופטימלי מבחינה מדינית, מבחינה ביטחונית, מבחינה צבאית, כדי לצאת למהלך כזה. עיתוי אופטימלי נקבע על ידי התייעצות של כל המרכיבים: ראש הממשלה, שר החוץ, ועדת החוץ והביטחון, הקבינט, הצבא וגורמי ביטחון אחרים".
מהי הבטחת הבחירות של הליכוד לתושבי עוטף עזה והדרום?
"קודם כל, אני תושב אשקלון, ואני מכיר את החיים האלה מהחיים בשטח. ברור לחלוטין שברמה הטקטית הממשלה הזו רוצה להגיע לשקט ברצועת עזה. השקט הזה יש לו הרבה מאוד מרכיבים שנפרצו לצערנו, כולל בתקופה האחרונה. ממשלת הליכוד יודעת היטב את סוף הדרך בעזה, יהיה פירוק תשתיות הטרור הצבאיות. אפשר לעשות את זה בשתי דרכים, אחת - עם הסתברות מאוד-מאוד קטנה עד אפסית שזה יקרה - זו הדרך המדינית. זה יחייב מעורבות של סעודיה, מצרים".
לדברי דיכטר, במקביל לשקט שנשמר יש לתכנן להשמיד את תשתיות הטרור הצבאיות. "אמרתי קודם שהדרך המדינית מועדפת, אבל הסיכוי שלה הוא קלוש מאוד, הדרך הכוחנית-צבאית היא הדרך האלטרנטיבית, שאותה צריך לבנות לא רק מבחינה צבאית, צריך לבנות לה קונסטרוקציה צבאית. מהלך כזה זה לא יהיה מהלך של חודשיים-שלושה, חווינו את זה ביהודה ושומרון, אנחנו למודי ניסיון בדבר הזה. לכן, כשרוצים ללכת למהלך אסטרטגי אי אפשר לעשות את זה בשבועיים, רק מהאוויר. אין ניצחון על טרוריסטים רק מהאוויר".
דיכטר חמק מתשובה ישירה לשאלה אם כחול לבן תוזמן לממשלה אם הליכוד ינצח: "המהלך, מבחינת הליכוד, יש לו שותפים מסורתיים, אנחנו שנים עובדים עם השותפים האלה, התגבשה שפה. פוליטיקה היא אמנות הפשרות וההתפשרויות, אבל בתוך האמנות הזו אתה קובע איזושהי מסורת, ואני חושב שנתניהו יותר מגובש במסורת הזו".
באשר לקידום החוק הצרפתי, שעשוי לחלץ את נתניהו מעמידה למשפט, אמר דיכטר: "אני מכיר את האמירות של נתניהו באופן מפורש, ואני מכיר גם את אלה שיוזמים את הצעת החוק. גם מכאן וגם מכאן, גם אם יהיה חוק כזה, הוא לא יחול על ראש ממשלה מכהן, ולכן זה לא רלוונטי לגבי נתניהו. הוא מבין כמו שמציעי החוק מבינים, שזה לא חוק שיחול עליו, גם אם יהיה כזה".