שתף קטע נבחר
 

היסטוריה בדרך לירח: התחנות הבאות עד הנחיתה

ברשימה אחת עם ארה"ב, רוסיה, יפן, האיחוד האירופי, סין והודו: התמרון המוצלח הכניס את החללית הישראלית "בראשית" למסלול סביב הירח, ועוד שבוע נותר עד לנחיתה ההיסטורית. זה לוח הזמנים

ארצות הברית, ברית המועצות ורוסיה, יפן, האיחוד האירופי, סין, הודו - ועכשיו גם ישראלהתמרון המוצלח היום (ה') של החללית הישראלית "בראשית", הביא לכך שישראל היא המדינה השביעית בעולם שמצליחה לשגר חללית למסלול סביב הירח. אבל ההיסטוריה האמיתית, זו שתכניס את ישראל למועדון אקסקלוסיבי עוד יותר - שבו חברות עד כה רק שלוש מעצמות העל - עדיין לא התרחשה. זה צפוי לקרות בדיוק בעוד שבוע, ביום חמישי בסביבות 23:00, אז - לפי התכנון - "בראשית" תנחת על אדמת הירח.

 

"בראשית" מבצעת את תמרון "לכידת הירח"    (צילום: spaceIL והתעשייה האווירית)

"בראשית" מבצעת את תמרון "לכידת הירח"    (צילום: spaceIL והתעשייה האווירית)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בינתיים, החללית של עמותת spaceIL והתעשייה האווירית, שגודלה כגודל מכונת כביסה, עברה בהצלחה את כל המבחנים. אחר הצהריים היא נלכדה בכוח המשיכה של הירח, חודש וחצי אחרי השיגור מקייפ קנוורל שבפלורידה. בשונה מהתמרונים עד היום, שבהם הופעלו המנועים על מנת להגביר את מהירותה של החללית, היום הופעלו המנועים כדי להאט את בראשית ממהירות של 8,500 קמ"ש למהירות של 7,500 קמ"ש, ולאפשר לירח ללכוד אותה. וזה הצליח.

 

ביום ראשון תואט שוב מהירות בראשית. למחרת, יום שני, היא תתקרב עד למרחק של 400 ק"מ מהירח, וביום הבחירות, יום שלישי, היא תגיע למרחק של 200 ק"מ. מנכ"ל מפעל חלל בתעשייה האווירית, עופר דורון, ציין כי ביום רביעי אמורה החללית להגיע לגובה של 15 ק"מ מהירח, ובחמישי בסביבות השעה 23:00 היא אמורה לנחות על אדמת הירח.

 

יהונתן ויינטראוב, אחד ממייסדי spaceIL, לאחר התמרון המוצלח    (צילום: איתי נבו, מכון דוידסון)

יהונתן ויינטראוב, אחד ממייסדי spaceIL, לאחר התמרון המוצלח    (צילום: איתי נבו, מכון דוידסון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הדמיה של התמרון של החללית ליד הירח (הדמיה: spaceIL והתעשייה האווירית)
הדמיה של התמרון של החללית ליד הירח(הדמיה: spaceIL והתעשייה האווירית)

חדר הבקרה אחרי התמרון המוצלח (צילום: אלירן אביטל)
חדר הבקרה אחרי התמרון המוצלח(צילום: אלירן אביטל)

 

סלפי ממרחק של 235 אלף ק
סלפי ממרחק של 235 אלף ק"מ מכדור הארץ(צילום: spaceIL והתעשייה האווירית)

תמונה נדירה של כדור הארץ ממרחק של כ-16,000 ק
כדור הארץ ממרחק של כ-16 אלף ק"מ

אם אכן זה יקרה, ישראל תהיה רק למדינה הרביעית בעולם שמצליחה לרשום הישג כזה, אחרי הרוסים (לראשונה בינואר 1966, עם לונה 9), האמריקנים (הגיעו לירח לראשונה חמישה חודשים אחר כך, והיו בהמשך לראשונים וליחידים עד היום שמנחיתים עליו אסטרונאוטים) והסינים, שהנחיתו עד היום שני רכבי חלל על הירח - צ'נגה 3 ב-2013 וצ'נגה 4 בדצמבר אשתקד, בצד הרחוק של הירח.

 

אבל כבר בעצם הכניסה למסלול הירח נעשתה היסטוריה. בכך הצטרפה ישראל לאמריקנים ולרוסים, ששיגרו חלליות למסלול הירח כבר לפני יותר מ-60 שנה, ליפן (שיגרה לראשונה ב-1990), לאיחוד האירופי (לוויין סמארט 1 ב-2003), לסין (כמה שיגורים, הראשון ב-2007) ולהודו, ששיגרה את צ'נדריאן 1 ב-2008. עם זאת, בשונה מהמקרים הקודמים, זו הפעם הראשונה שחללית פרטית למעשה מתחילה להקיף את הירח.

שיגור החללית
שיגור "בראשית", לפני חודש וחצי(צילום: רויטרס)

החללית טרם המראתה לארה
החללית. בגודל מכונת כביסה(צילום SpaceIL/התעשייה האווירית לישראל. )

בעקבות התמרון המוצלח נכנסה בראשית למסלול אליפטי סביב הירח, שבו הנקודה הקרובה (פרילונה) רחוקה כ-500 ק"מ מהירח, והרחוקה (אפולונה) נמצאת עשרת אלפים ק"מ ממנו.ב-spaceIL ובתעשייה האווירית אמרו כי מעתה יבוצעו כמה תמרונים כדי לצמצם את ההקפות סביב הירח, ממסלול אליפטי אל מסלול מעגלי בגובה של 200 ק"מ מעל פני הירח.

 

בשונה מההקפות הארוכות סביב כדור הארץ, ההקפות הראשונות סביב הירח יימשכו כ-14 שעות, ולקראת הנחיתה כל הקפה סביב הירח תימשך כשעתיים בלבד. מטרת התמרונים שלאחר לכידת הירח היא להוריד גובה, ולהגיע לנקודה האופטימלית לביצוע הנחיתה האוטונומית של החללית ב"ים הרוגע" בשעות הערב של 11 באפריל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: spaceIL והתעשייה האווירית
הדמיה של התמרון
הדמיה: spaceIL והתעשייה האווירית
מומלצים