הסקר האחרון לפני הבחירות: כחול לבן מובילה ב-4 מנדטים
לפי סקר "ידיעות אחרונות", כחול לבן מקבלת 30 מנדטים מול 26 של הליכוד, אבל גוש הימין-חרדים עדיין מוביל עם 63 מנדטים. בשאלת ההתאמה לראשות הממשלה, נתניהו מוביל וכך גם בשאלת הסיכויים להרכבת ממשלה
מפלגת כחול לבן מצליחה לפתוח פער של ארבעה מנדטים על הליכוד, אבל יו"ר המפלגה המובילה בני גנץ יתקשה להרכיב ממשלה. כך עולה מממצאי סקר "ידיעות אחרונות" שנערך על ידי ד"ר מינה צמח ומנו גבע. גוש הימין-חרדים עדיין נשאר הגוש הגדול, אך כ-40% מהנשאלים עדיין לא החליטו למי יצביעו בבחירות הקרובות.
כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
מפלגת כחול לבן שומרת על הפער ומקבלת 30 מנדטים (לעומת 31 מנדטים בסקר הקודם שנערך ב-28 במרץ) מול הליכוד שמקבל 26 מנדטים (לעומת 27 בסקר הקודם). מפלגת העבודה מטפסת ל-11 מנדטים, חד"ש-תע"ל עם שבעה מנדטים, כך גם יהדות התורה, ואילו הימין החדש מקבלים שישה מנדטים.
חמש מפלגות מקבלות 5 מנדטים: ש"ס, איחוד מפלגות הימין, מרצ, זהות וכולנו. בל"ד-רע"ם מקבלת ארבעה מנדטים, וכך גם ישראל ביתנו. מפלגת גשר בראשות אורלי לוי-אבקסיס לא עוברת את אחוז החסימה ומקבלת 2.2% מהקולות.
הסקר נערך בימים רביעי וחמישי בקרב 1,023 מרואיינים במדגם מייצג של כלל האוכלוסייה בישראל בגילאי 18 ומעלה. טעות הדגימה המרבית בסקר 3.1%+.
בשאלת ההתאמה לראשות הממשלה, נתניהו מוביל בפער גדול. על השאלה "מבין האישים הבאים, מי מתאים יותר לדעתך להיות ראש הממשלה?", נתניהו מקבל 41% ואילו גנץ 32%. על השאלה "מבין האישים הבאים, מי אתה רוצה שיהיה ראש הממשלה לאחר הבחירות הקרובות?", הפער קטן מאוד - נתניהו עם 36% ואילו גנץ עם 35%. הציבור עדיין משוכנע שנתניהו הוא בעל הסיכויים הגבוהים ביותר להרכיב ממשלה: 58% לעומת 21% לגנץ.
למרות היתרון של כחול לבן במספר המנדטים, תמונת הגושים עדיין מקשה על גנץ להרכיב ממשלה. גוש הימין-חרדים מחזיק ב-63 מנדטים מול גוש המרכז-שמאל שעומד על 57 מנדטים, ובלי המפלגות הערביות עומד על 46 מנדטים בלבד.
בהנחה שגנץ לא יקים ממשלה עם הערבים, האפשרות שלו היא לנסות ולהרכיב ממשלה עם משה פייגלין, שכבר הכריז שאין לו שום עדיפות בין נתניהו לגנץ. כמו כן הוא יכול לפנות למשה כחלון ואולי יצליח לשכנע גם אחת מהמפלגות החרדיות להצטרף (למרות שהכריזו שלא יישבו עם יאיר לפיד).
נתניהו נראה עדיין בעל הסיכויים הגדולים להרכיב את הממשלה, אולם מדובר במהלך מורכב וקשה מאוד פוליטית. נתניהו יכול להקים קואליציה צרה של 63 מנדטים עם לא פחות מ-7 מפלגות קטנות, שכל אחת מהן יכולה להיות לשון המאזניים. מדובר בצרה צרורה מבחינת נתניהו, במקרה כזה זו תהיה הממשלה הסחיטה והלחיצה ביותר.
ממצא משמעותי ודרמטי מתייחס לשאלה אם הציבור החליט למי הוא מצביע. לפי הנתונים נראה שהציבור הישראלי די מבולבל ולא הצליח לגבש עדיין דעה, גם אחרי שלושה חודשים של מערכת בחירות יצרית וסוערת. 61% מהנשאלים החליטו סופית למי להצביע, 26% אמרו כי יחליטו בימים הקרובים ואילו 13% אמרו שיחליטו רק ביום הבחירות עצמו, כלומר כמעט 40% עדיין לא יודעים למי יצביעו ביום שלישי הקרוב.