עשרות הפגינו נגד סגירת מסגרות לנערות בסיכון: "לוקחים להן את הבית"
המפגינים, בהם עובדי ובוגרות מעונות לנערות בסיכון, חסמו את צומת עזריאלי בתל אביב בדרישה להקים ועדת חקירה על הכוונה לסגור חמש מעונות ברחבי הארץ. משרד העבודה והרווחה: "אף נער או נערה לא ייפגעו"
עשרות בני אדם הפגינו היום (ו') בצומת עזריאלי בתל אביב נגד כוונת משרד הרווחה, לטענתם, לסגור חמש מסגרות לנערות במצבי סיכון בירושלים ובצפון בחודשים הקרובים. המפגינים, בהם עובדי ובוגרות המסגרות, לצד אנשי ארגון "כוח לעובדים" ואיגוד העובדים הסוציאליים, חסמו חלקית את הצומת ודרשו להקים ועדת חקירה בנושא הרפורמה ברשות חסות הנוער שלדבריהם תביא לסגירה.
לטענת המפגנים, מטרת הרפורמה שמקדם משרד הרווחה היא לצמצם את המעונות הפועלים במתכונת פתוחה לטובת אלה הפועלים במתכונת סגורה. במשרד הרווחה הכחישו לחלוטין את הטענות ואמרו כי אין כוונה לסגור את המעונות, אלא רק לצאת למכרז חדש להפעלתם. ההפגנה סמוך למתחם קרית הממשלה החלה עם תום צעדה שערכו כמה ממובילות המאבק מירושלים לתל אביב.
המעונות שעליהם ניטשת המחלוקת הם בית אריאל, אורנים ובית הצברית בירושלים, בית סנונית בכפר רופין ומעונית עפולה. בית הצברית היא המסגרת היחידה בארץ המיועדת לצעירות מעל גיל 18. לטענת המוחים, משרד הרווחה מתכוון לסגור את המעונות בחודשים יוני-יולי הקרובים ולפזר את הנערות למקומות אחרים, בעוד שלדברי המשרד מדובר רק בשיפוץ של חודשיים במהלך החופש הגדול, שבסיומו המעונות ישובו לפעול, לאחר שייבחר מפעיל במכרז חדש.
מאיגוד עובדי חסות הנוער נמסר: "משרד הרווחה מנהל בשנתיים האחרונות מדיניות עקבית של סגירת מסגרות פתוחות לנוער בסיכון הכוללות שילוב בקהילה. בשנה החולפת נסגרו ארבע מסגרות כאלה. בכולן נעשה מאמץ עילאי לשקם את אמון הילדים הפגועים הללו בחברת המבוגרים.
"הנערים והנערות הללו עוברים דרך הרואית כדי לחזור לדרך נורמלית - ללמוד בבית ספר, להתנדב בקהילה ולעבוד; והנה במחי יד מבהיר משרד הרווחה שהוא מעדיף את בני הנוער הללו נעולים, רחוק מהעין הציבורית". באיגוד מוסיפים כי ההחלטה מנוגדת לעמדת הצוותים המקצועיים העובדים עם הנערים והנערות.
ניצן נהון, בוגרת מעון "בית אריאל" שעובדת כיום כמדריכה במסגרות לנוער בסיכון אמרה: "בחודשים האחרונים משרד הרווחה 'מייבש' מספר הוסטלים לנערות בסיכון והפסיק להפנות אליהם נערות במטרה לסגור את המסגרות, כביכול בעקבות תת-תפוסה.
"בפועל, מדובר במסגרות ותיקות ומקצועיות ונערות רבות מחכות להיכנס אליהן. בעבור נערות רבות, המסגרות האלו הן הצלת חיים של ממש, כפי שמעידות בוגרות רבות וכן נערות ששוהות במסגרות כעת.
לסגור את ההוסטל, לשפץ ולפתוח מחדש הוסטל בנוסח אחר זה לקחת לבנות האלו את הבית. לא קמנו יום אחד להיאבק כי משעמם לנו, אלא כי אנחנו לא מוכנות שינהגו בבנות האלו כחסרות אונים ובצוותים כאילו הם שקופים. יש להן קול ומגיע להן להישמע".
ממשרד העבודה והרווחה נמסר בתגובה: "חוזה ההתקשרות עם המסגרות המדוברות מסתיים על פי החוק. בהתאם לכך, המשרד נערך לפרסום מכרזי הפעלה חדשים שאליהם רשאים לגשת גם מפעילי המסגרות הקיימות. בהוסטלים בירושלים יתבצע שיפוץ מדורג כך שבזמן שהוסטל אחד בשיפוץ השניים האחרים ימשיכו לפעול.
המשרד מדגיש כי טובתם של בני הנוער עומדת לנגד עינינו ואף נער או נערה לא ייפגעו מהתהליך. ברשות חסות הנוער פועלים מעל 60 מסגרות פתוחות ותשעה מעונות נעולים. כל הנערות ישובצו במסגרות המתאימות להן תוך מתן רצף טיפולי מיטבי".