גנץ ונתניהו: ממערכת בחירות ממלכתית להכפשות הדדיות
רה"מ השווה את הרמטכ"ל לשעבר ליאיר לפיד כבר בהתחלה, אך גם קמפיין "אין ימין ואין שמאל" הפך עם הזמן למתקפה נגד נתניהו. תוך שלושה חודשים הביקורת המרוסנת הידרדרה לרמיזות לאי-שפיות, סחיטה ומעשים הגובלים בשחיתות
ביום שלישי הקרוב תגיע לסיומה אחת ממערכות הבחירות הסוערות שהיו בישראל. שני המועמדים המרכזיים, יו"ר הליכוד בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן בני גנץ, יתייצבו בקו הסיום אחרי מערכה יצרית, גדושה באירועים, הכפשות ועתירות. מה שהפך לאחת המערכות המלוכלכות שהיו פה, לא התחיל כך.
על ציר הזמן, ככל שהגרפים של הסקרים סיפקו תוצאות צמודות, ואחוזי ההתאמה לראשות הממשלה הצטמצמו בין שני המועמדים, הלכו והחריפו בהתאמה גם הטונים, המסרים והסגנון הבוטה.
כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
ב-29 בינואר, ואחרי שתיקה ארוכה וממושכת, נשא גנץ את נאומו הראשון - נאום פתיחת הקמפיין. ההתעניינות הציבורית והתקשורתית במועמד החדש הייתה בשיאה. גנץ עלה לבמה, חזר על סיסמת הבחירות שלו: "אין ימין ואין שמאל, ישראל לפני הכל", כשברור שבשלב הזה הוא שומר על ממלכתיות ולא תוקף אף אחד אישית. הוא הפגין ביקורת מרוסנת, דיבר על שלטון של מלכים ועל מלוכה, אך לא הזכיר את נתניהו בשמו.
ראש הממשלה הקשיב לנאום, והגיב לו. אבל כמו גנץ, גם הוא שמר על ביקורת עניינית וצייץ בטוויטר: "עוד נאום של לפיד. מי שאומר שהוא לא ימין ולא שמאל - הוא שמאל".
אלא שמאז, ועוד לפני החיבור עם יאיר לפיד, גנץ הבחין שהוא לא מתרומם והעלה הילוך בקמפיין. במערכת הפוליטית סברו רבים שלא ניתן לנצח את נתניהו, הקמפיינר הטוב ביותר בישראל, בסגנון מנומס ועדין.
הנאום השני כבר היה אגרסיבי יותר, הוא ביקר את נתניהו בחריפות, תוך אזכור שמו, והוביל גם את סדר היום. גנץ תקף את נתניהו אישית בנקודות הכואבות, אחרי שכמה ימים קודם לכן, ירדו בקמפיין הליכוד להכפשות אישיות והאשימו את גנץ בהפקרת החייל מדחת יוסף.
"כשאני שכבתי בתעלות הבוץ עם חיילי בלילות חורף קפואים, אתה עזבת את ישראל כדי ללמוד אנגלית במסיבות קוקטייל מפוארות", אמר גנץ. "בימים שבהם אני פיקדתי על יחידת שלדג במבצעים מסכני חיים, אתה פילסת את דרכך בין עמדות איפור באולפני הטלוויזיה. בשעה שאני הכשרתי דורות של מפקדים ולוחמים, אתה לקחת שיעורי משחק בסטודיו בניו יורק. בלילות המתח שבהם נרדמתי לשעת שינה חטופה עם מדים ונעליים, אתה נתניהו חדרת לחדרי המדידות של המעצבים הנחשבים בעולם ושבת בשלום לבסיסך במלונך היוקרתי".
ההאשמות מצד הליכוד על הפקרת מדחת יוסף, והנאום הזה מיד לאחר מכן, הזניקו את מערכת הבחירות לשיא חדש של הכפשות הדדיות. בליכוד שלפו את הקלף על החברה שניהל גנץ ופשטה את הרגל ואמרו על גנץ: "בניסיון הכלכלי היחיד בחייו הוא פשט את הרגל. נתניהו היה קצין מצטיין בסיירת מטכ"ל, נפצע בקרב עם מחבלים, נלחם בהסכם הגרעין הרע עם איראן והציל את כלכלת ישראל".
במקביל החלו חומרי הקמפיין להשתחרר ברשת וגם שם הסגנון הלך והפך בוטה מרגע לרגע.
בינתיים, בראיונות שנתנו אנשי כחול לבן בתקשורת הם החריפו את הביקורת האישית נגד נתניהו וגם בליכוד עלו לרמה גבוהה יותר של הכפשות. המסר: "גנץ, שמאל. חלש. פושט רגל" חזר שוב ושוב בסרטונים, כשבכחול לבן התעקשו להודות לנתניהו וחזרו על המסר "אנחנו נמשיך מכאן".
פרשת הצוללות מול הטלפון הפרוץ
שיא חדש של הכפשות נרשם שוב סביב שתי פרשות שהתפוצצו משני צידי המפה. לאחר שסוגיית המניות של נתניהו בחברה של בן דודו פורסמה, גיבשו בכחול לבן קו חריף כשטענו שנתניהו "מושחת" וכי מדובר בפרשה הביטחונית החמורה ביותר בתולדות מדינת ישראל. מנגד, פרשת הפריצה לטלפון הסלולרי של גנץ, שסביבה הוצג האחרון כחלש, סחיט וחסר אחריות.
בליכוד קפצו על הראיונות כמוצאי שלל רב ושינו את הקו של הקמפיין על מנת לרמוז שגנץ איננו כשיר. אנשי הקמפיין אף רמזו שהוא לא בריא בנפשו.
גנץ נראה לא שפוי. לא פחות מסכנה למדינה. שיהיה בריא
— יונתן אוריך (@jonatanu) March 25, 2019
גנץ מצידו המשיך לטעון שהטענות הן מסך עשן לפרשת שחיתות גדולה בה היה מעורב נתניהו עם בן דודו בפרשת הצוללות וכל מה שנעשה מסביב נועד על מנת לטשטש את התסבוכת שנתניהו נקלע לה.
עם פרסום דו"ח מבקר המדינה על התנהלות הרכש של משטרת ישראל, אנשי הליכוד ניצלו גם את הפרק שעסק בהתקשרות עם החברה שגנץ ניהל - וכינו אותו "פרשת 50 מיליון".
המפלגה כינסה מסיבת עיתונאים מיוחדת שבה דרשה לפתוח בחקירה פלילית נגד גנץ על ניסיון להוציא 50 מיליון שקל במרמה מכספי הציבור.
בין המלחמות האישיות, שירדו הכי נמוך שאפשר, עסקו בשני המטות באירועים נוספים שקיבלו טיפול מיידי. סרטון הקברים של הליכוד שזכה להתקפה קשה מצד כחול לבן, סתירות בגרסאות של גנץ שזכו לתקיפה דומה מהצד השני והאשמות בהקמת ממשלה עם הסיעות הערביות.
בעוד ארבעה ימים תסתיים מערכת הבחירות מהסוערות שהיו פה, והמנצח יתפנה למלאכת הרכבת הממשלה. אז גם יתברר אם כל אחד מהמועמדים באמת רואה בכהונת יריבו אסון גדול לעתידה של ישראל, או שכאשר הקמפיינים נגמרים גם ממשלת אחדות יכולה לעמוד על הפרק.