דרום אפריקה לא תחזיר את השגריר שלה לישראל
אחרי שהוחזר להתייעצויות בעקבות הרג אנשי חמאס בעזה, שרת החוץ הודיעה שלא ישוב במחאה על מדיניות הממשלה. היחסים בין המדינות כעת יעסקו בעיקר בנושאים קונסולריים. משרד החוץ: "בודקים את הנושא"
דרום אפריקה הודיעה אתמול (שישי) כי בעקבות החלטתה לשנמך את היחסים עם ישראל היא מחזירה את השגריר בישראל לארצה לצמיתות. שרת החוץ, לינדווי סיסולו, אמרה כי מדובר בשלב ראשון בצינון היחסים במחאה על מדיניות הממשלה הישראלית, ובעקבות החלטה קודמת בעניין מדצמבר 2017.
לפי סיסולו, גם השגריר הישראלי בפרטוריה ליאור קינן צפוי לחזור לישראל, ובמשרד החוץ אומרים כי הנושא ייבדק. ההחלטה מורידה למעשה את רמת היחסים בין המדינות לדרג של "משרד אינטרסים". כלומר, לנציגות בישראל לא יהיה מנדט פוליטי או מסחרי והיא לא תעודד שיתופי פעולה - אלא תעסוק רק בנושאים קונסולריים ובעידוד היחסים בין העמים.
השגריר בישראל הוחזר בעבר להתייעצויות לאחר שצה"ל הרג עשרות אנשי חמאס בהפגנות ברצועת עזה. בדברים שנשאה סיסולו במכון הדרום אפריקני ליחסים בינלאומיים אמרה כי מפלגת השלטון ANC אינה מקיימת יחסים עם ישראל, וכי בכוונתה לגרום לממשלה לאמץ את ההחלטה בהקדם.
ממשלת דרום אפריקה נחשבת לאחת העוינות ביותר לישראל בעולם. הממשלה הדרום אפריקנית מנהלת דיאלוג עם החמאס, וכמה משריה אף שבתו רעב לאות הזדהות עם שביתת האסירים בבתי הכלא בישראל.
הפגנות נגד ישראל וקריאות להחרימה הם דבר שבשגרה במדינה, ובכירים במפלגת השלטון קראו מעת לעת לסילוק השגריר קינן. עם זאת, שתי המדינות ממשיכות לקיים יחסים דיפלומטיים ומשתפות פעולה, בין השאר בתחום התיירות המושך ישראלים רבים לדרום אפריקה מדי שנה.
אחת הסיבות לכך שישראל אינה מסלימה את המשבר עם הממשלה המקומית היא הקהילה היהודית והציונית הגדולה בדרום אפריקה, המונה כ-65 אלף בני אדם. בקיץ 2017 הגיעה משלחת של חמישה חברי כנסת לביקור בדרום אפריקה, וחרף החרמתם מצד מפלגת השלטון התקיימו מפגשים עם שרים וחברי פרלמנט.