שתף קטע נבחר

אלפי שקלים יותר: הכירו את רפורמת הקנאביס הרפואי

כמה זה יעלה לחולים, האם יהיה קל יותר לקבל רישיון, אילו זני קנאביס יהיו זמינים בבתי המרקחת - והאם הם יהיו איכותיים יותר מהיום? כך תשפיע רפורמת הקנאביס הרפואי על המטופלים. מדריך

בעוד כשלושה שבועות צפויה להיכנס לתוקפה הרפורמה בקנאביס רפואי בישראל. כמה זה יעלה למטופלים, האם יהיה קל יותר לקבל רישיון, איך תבוצע החלוקה, והאם החולים צפויים להיפגע? "ממון" עושה סדר ברפורמה שמטרידה חולים רבים.

 

מתי הרפורמה תיכנס לתוקף?

הרפורמה הייתה אמורה להיכנס לתוקף בתחילת אפריל, אולם בימים האחרונים התקבלה הודעה שהיא תידחה עד לאחר הבחירות. מוערך שבעוד שלושה שבועות היא תתחיל בפועל. הרפורמה לא תיכנס בהדרגה — חולים שמחזיקים ברישיון יוכלו להמשיך ולקבל את הקנאביס הרפואי עד שרישיונם יפוג. כלומר, ההערכה שהתוכנית המלאה תיושם תוך חצי שנה לכל היותר.

 

קנאביס רפואי (צילום: shutterstock)
קנאביס רפואי. הרפורמה המלאה תיושם תוך חצי שנה לכל היותר(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד

המפעלים שמייצרים קנאביס רפואי בישראל. הצצה נדירה

אידוי, אכילה או הסנפה: כל הדרכים לצרוך קנאביס רפואי

  

מהם עיקרי השינוי?

משנת 2010 ניתנו בסך הכל 8 רישיונות גידול. במסגרת הרישיונות האלו המגדלים יכלו גם לגדל את הצמח, גם למצות אותו, גם לייצר ממנו מוצרים, לארוז, להפיץ ולמכור למטופל. משרד הבריאות היה מחלק את החולים שקיבלו רישיון בהגרלה בין המגדלים. במהלך השנים חלק מהמגדלים העבירו את ייצור המוצרים לחברות כמו בזלת ופאנקסיה. החל מכניסת הרפורמה החדשה תהיה הפרדה בין החוליות השונות. המגדלים יעבירו את הקנאביס למפעלים ומשם המוצרים יועברו למפיצים ואז לבתי המרקחת.

 

  ( )

האם המחיר ישתנה?

כן. המחיר בעבר עמד על השתתפות עצמית של 370 שקל למטופל לחודש — לא משנה כמות הקנאביס שאותה הוא צרך. כלומר, מטופל שצרך 10 גרם שילם כמו מטופל שצרך 100 גרם. מטופלים שבחרו במשלוח עד הבית שילמו עוד 100 שקל, כלומר העלות המקסימלית בחודש עמדה על 470 שקל. עם כניסת האסדרה כל בית מרקחת יוכל לקבוע את המחיר, וההערכה היא שהעלות ל־10 גרם תעמוד בין 110־170 שקל. המשמעות היא שמטופלים שצורכים 10־20 גרם ישלמו פחות ממה ששילמו בעבר, ומנגד חולים שצורכים 100 גרם ייאלצו לשלם הרבה יותר.

  

האם יהיה שינוי בזנים?

סביר להניח שכן. בעבר כל מגדל נתן בעצמו שמות לזנים שהוא ייצר ולא הייתה מערכת לרישום הזנים. כל מגדל היה ממליץ לחולים אילו זנים ובאיזו צורה לצרוך אותם. גם היום ברישיונות לא יופיע הזן אלא הכמות, צורת מתן התרופה (למשל תפרחת או שמן), ואחוז החומר הפעיל. לכן, לא בטוח שחולים שהיו רגילים לזנים מסוימים יוכלו למצוא אותם יותר.

  

האם המוצרים יהיו איכותיים יותר?

סביר להניח שכן. "עם כניסת הרפורמה נקבעו סטנדרטים לגידול ולייצור ונקבעו מערכות בקרה למניעת מתן תרופה מזוהמת לחולים, מה שלא היה קיים קודם לכן", מסביר אסי רוטברט, דירקטור ושותף בחברת פאנקסיה. "המוצרים לא היו אחידים והיו משתנים בצורה קיצונית, אפילו אצל אותו מגדל, בין הקיץ לחורף או בין אצוות. לפעמים היו פערים של עשרות ומאות אחוזים בחומר הפעיל בין אותו הזן", הוא מסביר. היצרנים יצטרכו לעמוד בתקן IMC-GAP והמפיצים בתקן IMC-GBT, תקנים מחמירים מאוד ודומים לסטנדרטים המחייבים ייצור של תרופות.

  

אופן קבלת הרישיון ישתנה?

כן. בעבר מטופל היה מקבל המלצה מהרופא ועם ההמלצה הזו הוא פנה ליק"ר (יחידת הקנאביס הרפואי) במשרד הבריאות, שהייתה מחליטה האם לאשר או לא. מדובר בתהליך ארוך ומורכב ביורוקרטית שלעיתים נמשך חודשים ארוכים. ברפורמה החדשה, רופאים שעוברים קורס ייעודי של משרד הבריאות יוכלו להנפיק בעצמם את הרישיון במקום. "הרישיונות יהיו הרבה יותר מפורטים ויופיעו בהם צורת מתן הקנאביס, הכמות וריכוז החומרים הפעילים", מסביר רוטברט, "יחד עם זאת לא מופיע בהם הזן".

 

איך תבוצע החלוקה?

עד היום היה ניתן להגיע לעמדות חלוקה בבית חולים אברבנאל או לנקודת חלוקה של תיקון עולם במרכז תל־אביב. מטופלים שרצו חלוקה עד הבית שילמו עוד 100 שקל. בעתיד המכירה תהיה רק בבתי המרקחת. חלק מבתי המרקחת בוחנים אופציה של חלוקה עד לבית המטופל.

  

האם החולה יוכל לבחור בין מוצרים שונים של חברות שונות?

כן. המטופל יוכל להגיע לבית המרקחת ולבחור בין מוצרים שונים — ובתנאי שהוא עומד בתנאי הרישיון שלו מבחינת כמות החומר, צורת הצריכה ואחוז החומר הפעיל. "רופא יכול להמליץ למטופל לרכוש שמן בריכוז של 15% THC ו־3% CBD, ועם כניסת הרפורמה החולה יכול לבחור אחד משלושה מותגים שונים שעל כולם כתוב את אותו ריכוז של חומר פעיל", מסביר רוטברט.

 

"הבעיה עם הרפורמה הזו שמשרד הבריאות נתן טווח טעות רחב מאוד של סטייה מכמות החומר הפעיל. כך יוצא שבמקרים מסוימים יהיה מצב שמטופל יקבל מוצר שמכיל 4% CBD או 18% THC. החולה יכול לקבל כפול או מחצית מכמות החומר שכתוב על האריזה וזה מצב שעלול להיות מסוכן לחולים".

 

האם צפויים להיות מוצרים נוספים?

כן. כיום ניתן לתת טיפול באמצעות תפרחות ושמנים. בעתיד ניתן יהיה לתת מוצרים נוספים שנמצאים כרגע בתהליכי רישום כמו טבליות, נרות ומשאפים. המוצרים החדשים ייכנסו לשימוש בתחילת שנת 2020. הרפורמה מאפשרת לקיים מחקרים נוספים על מוצרים חדשים ולכן צפויים להיכנס עוד ועוד מוצרים לשוק.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קנאביס רפואי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים