ראשי המפלגות שילחמו באי השוויון
בקרוב תגיש קרן רש"י לממשלה שתתגבש מתווה המלצות לתכנית לאומית לקידום מוביליות חברתית ולצמצום הפערים בחברה הישראלית בעקבות נתונים שמוכיחים כי אי השוויון בהזדמנויות בישראל כה מובהק בין הפריפריה למרכז, ובין יהודים וערבים. בינתיים רוב ראשי המפלגות כבר חתמו על האמנה, אך מה זה כולל? כל הפרטים
בשיתוף קרן רש"י
"אי השוויון בהזדמנויות בישראל כה מובהק, שלמעשה ניתן כיום לנבא ברגע הלידה בסבירות גבוהה את עתידו החברתי - כלכלי של כל ילד בישראל, רק על סמך מקום מגוריו. קיימים הבדלים ברורים בין סיכוייו בחיים של ילד תל אביבי לבין ילד ממגדל העמק, בין ילד ערבי לעומת בן גילו היהודי", כך על פי המתווה שגובש על ידי קרן רש"י.
לפי נתוני ארגון ה־OECD, בחינה של מספר מדדים הידועים בהשפעתם על מוביליות וביניהם חוסר שוויון בחינוך, בריאות, תעסוקה, הכנסות וכן הון חברתי ורישות של ההורים מעלה כי המוביליות בישראל נמצאת בירידה.
על מנת להילחם באי השוויון, קרן רש"י, פותחת בימים אלה במהלך ציבורי רחב היקף, תחת השם 'תכנית הקפיצה החברתית', במסגרתו תגיש הקרן מתווה לגיבוש מדיניות לאומית שתקדם את המוביליות החברתית בישראל. המתווה מתבסס על עשייה נרחבת של הקרן, ראיונות ומפגשים עם עשרות מומחים מהמובילים בארץ ואנשי מקצוע בתחומי הרווחה, הכלכלה והחינוך, סקירת מחקרים מהארץ ולמידה מהנעשה בעולם.
המתווה מתייחס למספר חסמים מבניים במציאות הישראלית המקשים על יצירת מוביליות: המצב בישראל כיום לפיו חלק ניכר מהמשפחות חיות במציאות שמשלבת בין חיי הישרדות בעוני, חיים בפריפריה ומגורים ברשות מקומית מוחלשת, מהווה שילוב שמכתיב ומנמיך משמעותית את הסיכוי שלהם למוביליות חברתית. למעשה, ככל שאי־השוויון במדינה גבוה יותר, כך המוביליות החברתית נמוכה יותר.
המתווה אף מציג מודלים מוצלחים בעולם מבריטניה, דנמרק, קנדה ונורבגיה, מהם עולה כי מדיניות לאומית לקידום מוביליות, צריכה להתבסס על העקרונות המנחים הבאים: רצף גילאי, ראייה מערכתית, חיזוק הרשויות המקומיות, יעדים ומדדים והתמקדות בתוכניות עם אפקטיביות מוכחת. עוד מודגש במתווה כי גם בממשלה ובשדה האזרחי, פועלים לעידוד שוויון ההזדמנויות, אולם הפעולות אינן מאוגדות לכלל מדיניות לאומית כוללת, הפועלת באופן מתואם באמצעות יעדים מדידים.
בעיקרי המלצות של המתווה נקבע, כי בשלב ראשון, שלושת הצעדים שעל הממשלה לנקוט עם הקמתה הם: לקיחת אחריות על ילדים מגיל לידה, מהפכה בחלוקת המשאבים לפריפריה והקמת רשות לשוויון הזדמנויות.
בשלב השני, על פי המתווה יש לפעול ליישום יתר ההמלצות לקידום מוביליות חברתית הנחלקות ל-8 נושאים עיקריים:
יצירת תכנית לאומית לקידום מוביליות, החלת תקצוב דיפרנציאלי בכל השירותים לאזרח - כולל בכל מוסדות החינוך מגן דרך החינוך הבלתי פורמלי עד מכינות, חיזוק יכולות הרשות המקומית במתן שירותים חברתיים, הרחבת אחריות המדינה לחינוך מגיל לידה, חקיקת חוק חינוך בלתי פורמלי, הגדלה משמעותית של מספר משתתפי שנת הי"ג לגווניה, פעילות למניעת נשירה מהאקדמיה של אוכלוסיות מרקע כלכלי חלש, באמצעות יצירת מענים וליווי בעת תקופת הלימודים ועוד.
בינתיים חתמו על האמנה רוב ראשי המפלגות. להלן הרשימה: בני גנץ - מראשי מפלגת כחול ולבן ומעמדה לראשות הממשלה, ראש הימין החדש - נפתלי בנט, יו"ר מפלגת גשר - אורלי לוי, יעקב ליצמן ממפלגת יהדות התורה, יו"ר מפלגת העבודה - אבי גבאי, יו"ר ש"ס - אריה דרעי, משה כחלון - יו"ר כולנו, ותמר זנדברג - יו"ר מרצ.
"תכנית הקפיצה החברתית אומרת דבר פשוט: לכל הילדים מגיעה הזדמנות שווה בחיים! שלושת הצעדים הראשונים של הממשלה שתוקם צריכה לבצע כצעד ראשון לקידום מוביליות חברתית הם: לקיחת אחריות על ילדים מגיל לידה, הובלת מהפכה בחלוקת המשאבים לפריפריה והקמת רשות לאומית לשוויון הזדמנויות", אומרת מיכל כהן, מנכ"לית קרן רש"י ולשעבר מנכ"לית משרד החינוך.
כהן הוסיפה כי "הגיעה השעה לקבוע מדיניות ברורה בנושא, שמטרתה ניפוץ המשוואה לפיה גורלם של ילדים נקבע לפי המקום בו הם נולדו, או רמת ההשכלה וההכנסה של הוריהם. אל לנו להשלים עם מציאות של פערים חברתיים אדירים ועם הפקרת עתידם של מאות אלפי ילדים בישראל. לשמחתי, כל ראשי המפלגות עימם נפגשתי הביעו התחייבות ליצירת הזדמנות שווה לכל הילדים בישראל ואני תקווה, כי הדבר יבוא לידי ביטוי בצעדים קונקרטיים בקווי היסוד של הממשלה הבאה".
בשיתוף קרן רש"י