שתף קטע נבחר

הזוכים בפסטיבל הקולנוע של וילנה

הסרט הלבנוני "כפר נחום" של נאדין לבקי זכה בפרס חביב הקהל בעוד ש"ריי וליז" של האמן ריצ'רד בילינגהם זכה בפרס הסרט המצטיין. במהלך הפסטיבל הוקרנו גם חמישה סרטים ישראלים

אם הגאון מווילנה היה חי ופועל כיום, קרוב לוודאי שהוא היה מבלה בפסטיבל קינו פוואסריס ה-24, שנערך החודש בבירת ליטא. מדובר באחד מפסטיבלי הסרטים המתעצמים של אירופה, ובין האורחים שלו אפשר היה למצוא את אדינה פינטילי, הבמאית הרומנייה שזכתה בשנה שעברה ב"דב הזהב" פסטיבל ברלין עם יצירתה "אל תיגע בי". ובכלל אפשר היה להבחין בנוכחות נשית מרשימה בהיצע הסרטים, ברשימת האורחים ובמכלול הזכיות, וזאת כיאה לתקופתנו המנסה לעשות אפליה מתקנת, וכיאה למדינה המארחת המונהגת על ידי אישה – הנשיאה דליה גריבאוסקאיטה.

 

בטקס הסיום שנערך בסוף השבוע בווילנה עלו לבמה לא מעט יוצרות, כדי ללקט את הפסלונים. גם פרס חביב הקהל הוענק לסרט, שבויים על ידי אישה – "כפר נחום", החזק והאנושי של הבמאית הלבנונית נאדין לבקי. הסרט מציג קשר הנרקם בין ילד פליט לבין עובדת זרה הוצג לראשונה בקאן ומאז לא מפסיק לקטוף פרסים - ואף היה מועמד לאוסקר הסרט הזר.

 

מתוך הסרט הלבנוני
מתוך הסרט הלבנוני "כפר נחום"

בתחרות הראשית והרשמית של הפסטיבל וילנה התמודדו סרטי ביכורים אירופאיים, והזוכה הגדול בפרס הסרט המצטיין הוא "ריי וליז" של צלם הסטילס ואמן הווידאו המוערך ריצ'רד בילינגהם. היוצר הבריטי נהג בעבודתו לצלם ולתעד את משפחתו הענייה והלא מתפקדת – אבא אלכוהוליסט ואימא דשנה, מוזנחת ומקועקעת במשכנם המלוכלך והמבולגן. גם בסרטו הראשון והאוטוביוגרפי, בילינגהם שב בעזרת שחקנים למחוזות ילדותו ולדירה המטונפת שבה גדל בברמינגהם, ימי שלטונה של מרגרט

תאצ'ר. בילינגהם מתבונן בילדותו ובהוריו המנוחים בזעם, באהבה, בחרטה ואפילו בגאווה, והתוצאה נוגעת ומטלטלת.

 

כדאי לציין שמחוץ לתחרות הראשית, היה לקולנוע הישראלי ייצוג נאה באגפים השונים של הפסטיבל. "שיתוף הפעולה בין הקולנוע הישראלי עם פסטיבל קינו פוואסריס מתקיים זו השנה החמישית, מאז פתיחת הנציגות הדיפלומטית הישראלית בליטא בחודש ינואר 2015", אמר אמיר מימון, השגריר הראשון והנוכחי של ישראל בליטא. "השנה הוקרנו חמישה סרטים ישראליים: סרט קצר שהוא הפקה משותפת של ישראל וליטא וארבעה סרטים באורך מלא: 'תל אביב על האש', 'פרה אדומה', 'עץ תאנה' ו'יונתן אגסי הציל את חיי'. כל אחד מן הסרטים הוקרן כמה פעמים ואם מספר הצופים מייצג הרי שבכל אחת מן ההקרנות האולמות היו מלאים. מסקר שערכה הנהלת הפסטיבל עולה כי 'יונתן אגסי הציל את חיי' הינו אחד מן הסרטים המועדפים על הקהל הליטאי".

 

מתוך הסרט
מתוך הסרט "עץ תאנה"(צילום: דניאל מילר)

עבור השגריר מימון ההקרנה שהייתה הכי מרגשת באופן אישי הייתה זאת של "עץ תאנה", סרטה של הבמאית עלמוורק דוידיאן, המתרחש על רקע מלחמת האזרחים באתיופיה. "באופן אישי, הסרט ריגש אותי במיוחד שכן הוא החזיר אותי לשנים 1990-1992 עת שימשתי כסגן שגריר ישראל באתיופיה. בסמוך מאד לפתיחת הנציגות באדיס אבבה הבירה פרצה המלחמה בין המורדים לשלטון הרודן קולנול מנגיסטו היילה מריאם שהסתיימה עם כיבוש אדיס הבירה ב-28 לחודש מאי 1991. המראות בסרט, החשש של הצעירים מגיוסם הכפוי לצבא הרודן, אותנטיים ביותר ותואמים את שזכור לי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים