הפוליטיקאים עם הכי הרבה מגיבים מזויפים
11 אחוזים מהתגובות בעמוד הפייסבוק של בנט הן של פרופילים מזויפים, נתניהו וגנץ במקום השני והשלישי. מומחה: "רואים את זה אצל כל המועמדים"
פרופילים מזוייפים ובוטים ברשתות החברתיות היו בכותרות לכל אורך מערכת הבחירות שתגיע מחר לסופה. היום (ב') התארח באולפן ynet ד"ר יהונתן שלר מהמכון הטכנולוגי בחולון HIT וחשף בעמודים של אילו פוליטיקאים מסתתרות הכי הרבה תגובות של "פייקים".
ד"ר שלר לא טוען שמדובר בפרופילים מזויפים שהמועמדים מפעילים בעצמם, אלא כאלה שמגיבים בעמודים שלהם - לחיוב או לשלילה. "בעצם עקבנו אחרי דפי הפייסבוק של כל ראשי המפלגות", סיפר ד"ר שלר, "זה היה מעניין כי ראשי המפלגות השתנו במהלך הקמפיין, הסתכלנו על האנשים שמגיבים בדפים וניסינו לנתח את התגובות ולזהות מי מהם פרופילים לא אותנטיים".
הבדיקה של ד"ר שלר העלתה כי מתחילת מרץ בעמוד של נפתלי בנט, יו"ר מפלגת הימין החדש, היו הכי הרבה מגיבים מזויפים - 11 אחוזים. מדובר במהפך, אחרי שבבדיקה הקודמת ניצבה במקום הראשון שותפתו איילת שקד שנדחקה הפעם הרחק לאחור. אחרי בנט נמצא יו"ר הליכוד בנימין נתניהו עם 8 אחוזים, ובמקום השלישי - יו"ר כחול-לבן בני גנץ עם 7 אחוזים. יאיר לפיד ואבי גבאי בתיקו עם 6 אחוזים ואחריהם משה פייגלין עם 5 אחוזים.
- באחוזים, כמה פייקים כאלה יש?
"בסביבות ה-10 אחוזים. זה יותר טוב מפעם שעברה, אז איילת שקד הובילה עם 22 אחוזים. זה ירד משמעותית. אני יכול להגיד גם שאחרי החשיפה שהייתה באולפן של ynet ראינו שהיו בוטים שהפסיקו לעבוד ושבועיים אחר כך הם חזרו לעבוד אצל בנט".
- יש שיוויון בין נתניהו לגנץ, אין צד שהוא יותר טהור וצדיק מהשני.
"נכון, יש אצל כולם בוטים ופרופילים לא אותנטיים. רואים את זה אצל כל המועמדים גם מבחינת הלייקים וגם מבחינת התגובות, תגובות שחוזרות על עצמן, זה אמצעי שכולם משתמשים בו".
- תמשיכו לעקוב אחרי פרופילים פיקטיביים גם אחרי הבחירות?
"בטח, זה אחד הדברים הכי מעניינים, בואו נראה איזה אנשים ממשיכים לעבוד אחרי הבחירות ואיזה אנשים הולכים לישון בארבע השנים הקרובות".