שתף קטע נבחר
 

מהפך: כולם רוצים את תיק האוצר

למרות שחלק גדול מהאידיאולוגיה של המפלגות הסתכם ב"כן ביבי - לא ביבי", המצעים הכלכליים-חברתיים במערכת הבחירות הנוכחית תפסו מקום מרכזי בשיח - והציעו מגוון רחב של דעות כלכליות. כמה דיברנו כלכלה, מתי הפך האוצר לתיק נחשק ומה נזכור לכחלון מהקדנציה האחרונה? טור אישי

מערכת הבחירות הנוכחית היא כנראה המלוכלכת ביותר שהייתה בישראל מאז יום הקמתה. כשהנרטיב המנחה הוא בעד ביבי או נגדו, המהות האמיתית של מערכת הבחירות במדינה דמוקרטית נשכחת לגמרי ואיתה גם ההזדמנות לבחון לעומק כיצד עבדה הממשלה בשבילנו בקדנציה האחרונה, מה ואיך אפשר לשפר. ואת הקלישאה השחוקה של "החיים עצמם" נשאיר בצד הפעם.

 

המאני טיים: סיכום העמדות הכלכליות של המתמודדים

מחירי הדיור, יוקר המחיה ומיסים: ההבטחות הכלכליות של המפלגות

זכות הבחירה: האם המעסיק יכול לחייב אתכם לעבוד ביום הבחירות?

 

לאורך השבועות האחרונים פירסמו המפלגות השונות את המצעים שלהן ובתוכם גם את המצע הכלכלי-חברתי, זה שלצד השקט הביטחוני, משפיע באופן הנרחב ביותר על חיי האזרחים, מפתרונות דיור, דרך יוקר מחיה ועד שירותי הבריאות.

 

>> לסיפורים הכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 (צילום: אוהד צויגנברג ) (צילום: אוהד צויגנברג )
(צילום: אוהד צויגנברג )
 

כשמסירים את ערפל הקרב שמאפיין את הבחירות, רואים בניגוד לשנים קודמות מגוון רחב של דעות כלכליות - מקפיטליזם קיצוני של פייגלין ועד לסוציאליזם שדוגל בהגדלה משמעותית של תקציבים חברתיים בקרב מפלגות השמאל.

 

כמעט כל אחד יכול למצוא את המצע שאליו הוא מתחבר בגישה הכלכלית שלו.

 

הבטחות לחוד וגירעון לחוד

לצד המרוץ לראשות הממשלה, ניתן לראות כבר לא מעט פוליטיקאים שלוטשים עיניים לעבר תיק האוצר, זה שבעבר התרחקו ממנו כמו מאש, אך הפך מאז המחאה החברתית ב-2011 לקרש קפיצה לפופולריות ציבורית.

 

למרבה הצער, לשר האוצר הבא לא מחכה עבודה פשוטה בכלל. עם גירעון שחורג מהיעד הממשלתי וסממנים של האטה, מרחב התמרון הופך למוגבל. זו הסיבה שצריך לקחת את ההבטחות של הפוליטיקאים גם בעירבון מוגבל במידה מסוימת.

 

לא כל הבטחה להגדלת תקציבים במיליארדים תעמוד במבחן המציאות. אבל אפשר ללמוד מההבטחות הללו על הלך המחשבה ועל הדרך שאולי יתווה המועמד של אותה מפלגה, אם אכן יגיע למשרד האוצר.

שר האוצר משה כחלון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שר האוצר משה כחלון(צילום: גיל יוחנן)
 

לטוב ולרע: כחלון הבטיח - וקיים

הרבה ביקורת אפשר להשמיע על תפקודו של שר האוצר הנוכחי משה כחלון, כמו על הגדלת הגירעון, אבל אי אפשר לקחת ממנו דבר אחד שמבדל אותו לעומת קודמיו במשרד. כחלון הוציא לפועל כמעט את כל התוכניות שעמדו בבסיס המצע שלו בבחירות הקודמות לכנסת. על התוצאות של המהלכים אפשר לחלוק כמובן (חלק מהתוכניות יצרו את התוצאה הפחות רצויה), אבל את יכולת הביצוע אי אפשר לקחת מכחלון.

 

לכן, למרות שבסופו של דבר מדובר בהבטחות על הנייר בשלב זה, חשוב לקרוא את המצעים הכלכליים והחברתיים של המפלגות השונות, לפחות של אלו מביניהן שלא זילזלו בבוחרים ודאגו להכין מצע מסודר מראש.

 

שיהיו לכולנו בחירות מוצלחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
משרד האוצר
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים