"הסוס השחור פייגלין": סיקור הבחירות בעולם
כתבי האישום, התמיכה מטראמפ, סיפוח ההתנחלויות ו"הברית עם ממשיכי כהנא". גם בעולם יודעים שהבחירות בישראל מתמקדות בראש הממשלה בנימין נתניהו ובקרב הצמוד שלו עם הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ. עוד מככבים: משה פייגלין ו"קמפיין הגעוואלד"
"למרות שהסקרים בישראל כבר טעו בעבר, אלה האחרונים מצביעים מצד אחד על ניצחון דחוק של מפלגת כחול לבן ומצד שני על רוב לגוש הימין שאותו תוביל מפלגת הליכוד". כך נכתב ב"אינדיפנדנט" הבריטי, שכמו רוב כלי התקשורת בעולם שם את הקרב בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לרמטכ"ל לשעבר בני גנץ במוקד סיקור הבחירות בישראל.
כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
ב"אינדיפנדנט" ציינו את האיחוד בין הבית היהודי והאיחוד הלאומי לעוצמה יהודית שיזם נתניהו וש"גרר התנגדות מכל הצדדים בפוליטיקה הישראלית וגם מתומכי ישראל בארה"ב", כאחד מהנושאים השנויים במחלוקת בבחירות. באתר הסבירו כי עוצמה יהודית מורכבת מ"ממשיכי הרב כהנא, שמפלגתו הוצאה מחוץ לחוק בישראל ובארה"ב" וכי "רבים חוששים שאם נתניהו ינצח תהיה לו את הממשלה הכי ימנית לאומנית קיצונית בכל הזמנים".
גם פרשת הפריצה האיראנית לטלפון של יו"ר רשימת כחול לבן בני גנץ הופיעה בסיקור הבחירות של העיתון הבריטי, כמו גם הסרטון הראשון שפרסם גנץ שבו נראה מניין ההרוגים בעזה תחת שירותו כרמטכ"ל במבצע צוק איתן.
ברשת החדשות NBC פורסם מאמר של דן שפירו, השגריר לשעבר של ארה"ב בישראל בתקופת ממשלו של ברק אובמה – שטוען כי הבחירות בישראל יהיו על דבר אחד בלבד – בנימין נתניהו. "הבחירות לא יהיו על ביטחון, לא על כלכלה, ובוודאי לא על הנושא הפלסטיני", כותב שפירו ומסביר כי הקרב המרכזי בבחירות הוא בין אלו שחושבים שהגיע זמנו של נתניהו ללכת ובין אלו שבטוחים שהוא חסר תחליף.
ברשת אל ג'זירה הגדירו את הביטחון, השחיתות והכלכלה כנושאים שעומדים במרכז הבחירות בישראל, וציינו כי למרות שישראל מוגדרת כ"סטארט אפ ניישן", שיעור העוני בה הוא בין הגבוהים ב-OECD, "בעיקר בקרב האוכלוסיה החרדית והפלסטינית (כך במקור)". הם ציינו כי ראש הממשלה המכהן נתניהו מנסה לזכות בקדנציה חמישית ולהיות ראש הממשלה שכיהן בתפקיד לזמן הארוך ביותר בתולדות ישראל, וכי מתחריו הם הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ, ושר האוצר ומגיש הטלויזיה לשעבר, יאיר לפיד.
בסוכנות הידיעות AP ציינו גם הם כי מדובר במירוץ צמוד בין נתניהו לגנץ והזכירו את הברית החזקה בין נתניהו לטראמפ. את גנץ תיארו כ"בעל הופעה טלווזיונית טובה" והוסיפו כי למרות שגנץ מוביל בסקרים לנתניהו יש סיכוי טוב יותר להרכבת הממשלה בזכות תמיכת מפלגות הימין הלאומני והחרדים.
ב-BBC פרסמו כתבה אחת בה תהו בכותרת "עד כמה ימינה תלך ישראל לאחר הבחירות?" ובכתבה נוספת מנו את חמשת הדברים החשובים ביותר שצריך לדעת על הבחירות בישראל: "זוהי מערכת הבחירות הצמודה ביותר בישראל מזה שנים", "ראש המפלגה שתקבל את כמות המנדטים הגדולה ביותר לא ירכיב בהכרח את הממשלה", "השלום עם הפלסטינים לא עומד על הפרק", "הדמוגרפיה בישראל תשחק תפקיד מרכזי", וכן, גם מפלגת זהות של משה פייגלין הגיעה ל-BBC והוא סומן כ"סוס השחור" של הבחירות שיכול להיות זה שיקבע מי יהיה ראש הממשלה, מכיוון שלא התחייב לאף אחד מהצדדים.
גם ב"גרדיאן" הזכירו את יו"ר מפלגת זהות משה פייגלין וציינו כי מדובר בליברטריאן וחבר לשעבר במפלגת הליכוד שמשך אליו מצביעים צעירים רבים בגלל תמיכתו בלגליזציה של קנאביס, וכי המצע שלו כולל גם את סיפוח הגדה המערבית. ב"ניוזוויק" הגדירו את פייגלין כתומך בקנאביס, בסיפוח ובבית המקדש השלישי וגם כ"הומופוב גאה". לפי המגזין האמריקני ראש מפלגת זהות הוא "ממליך המלכים" בבחירות.
דמותו של פייגלין ריתקה גם את סוכנות הידיעות רויטרס, שכתבה שהבטחתו של "מועמד הימין הקיצוני" ללגליזציה הקסימה בוחרים צעירים רבים ללא שייכות פוליטית – מה שתרם להצלחה בסקרים.
ב"גרדיאן" סיקרו את ביקורו של נתניהו בשוק מחנה יהודה בירושלים, ואף ציינו כי נתניהו "התלונן בפני תומכיו" שהם שאננים וחושבים ש"ניצחון הליכוד כבר מונח בכיס". ב"גרדיאן" אף הסבירו כי המתחרה של נתניהו, גנץ, טען שמדובר ב"קמפיין געוואלד של נתניהו - ביטוי ביידיש שמשמעותו בהילות" (כך במקור). על גנץ סיפור בעיתון הבריטי שהוא הציג עצמו כ"מועמד מאחד", המייצג את כל הסקטורים הפוליטיים בישראל.
באינדיפנדנט התייחסו גם לכתבי האישום נגד נתניהו וציינו כי "למרבה ההפתעה, הודעת היועמ"ש על הגשת כתבי אישום נגד נתניהו לא פגעה בו בסקרים, ומרבית שותפיו לקואליציה הכריזו כי ימשיכו לתמוך בו גם עם כתבי האישום".
מבחינת משמעות הבחירות לפלסטינים טוענים באינדיפנדנט כי אלה מודאגים מהצהרות הסיפוח של נתניהו אך מצד שני נתניהו נמנע מתקיפה צבאית משמעותית על עזה, ועל כך זכה לביקורת ממפלגתו של גנץ. בנוסף ציינו בעיתון הבריטי כי הנושא החשוב ביותר למגזר הערבי בישראל הוא חוק הלאום.
בסוכנות הידיעות רויטרס הסבירו כי למרות שגנץ ונתניהו פסלו את האפשרות של ממשלת אחדות בהחלט יכול להיות שאחת כזאת תוקם בכל זאת "אם שני המנהיגים יחליטו להתמודד יחדיו מול תוכנית המאה של הנשיא טראמפ". בסוכנות הידיעות אף הזכירו את התייחסותו של טראמפ לתוצאות הבחירות בכנס קואליציית היהודים הרפובליקנים שם אמר כי "זה יהיה קרוב, שניהם אנשים ראויים".