שתף קטע נבחר

 

איפה הן הבחורות ההן: המחסור בנשים בהתעמלות המכשירים

בזמן שהגברים רושמים הצלחות פעם אחר פעם, התעמלות המכשירים לנשים בישראל לא מצליחה להתרומם ושלחה רק נציגה אחת לשבע האולימפיאדות האחרונות. המחסור במתקנים, במאמנים וההעדפה לענף האמנותי המצליח הן חלק מהבעיות אבל מאמן מכבי צפון, אהרון ליטווין, עדיין אופטימי: "מקווה שהאולמות החדשים יביאו שינוי"

שימו לב לנתון המדאיג הבא: בשבע האולימפיאדות האחרונות ישראל שלחה רק נציגה אחת בענף התעמלות מכשירים - ולריה מקסיוטה ללונדון 2012. בעוד אצל הגברים אפשר לראות פריחה: נבחרת מלאה שהשתתפה באליפות העולם בדוחא בשנה שעברה ושישה מתעמלים שיפתחו היום (שלישי) את השתתפותם באליפות אירופה בפולין, ביניהם ארטיום דולגופיאט ואלכס שטילוב שנמצאים בטופ העולמי, המצב אצל הנשים לא נראה מזהיר.

 

נבחרת הנשים הבוגרת כמעט ולא קיימת ולמעשה, לתחרות הכי חשובה ביבשת, נסעה מתעמלת אחת בודדת – אופיר נצר, שבכלל עברה להתאמן בספרד בתחילת השנה, כאשר שאר הספורטאיות לא הצליחו לעמוד בקריטריון שהוצב בפניהן. אז למה ענף התעמלות הנשים לא מצליח להתרומם?

 

מקסיוטה. המתעמלת היחידה ב-7 האולימפיאדות האחרונות (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
מקסיוטה. המתעמלת היחידה ב-7 האולימפיאדות האחרונות(צילום: אורן אהרוני)

 

"מצב הבנות הוא בכי רע"

מי שמכיר מקרוב את הבעיות הוא אהרון ליטווין, מאמן מכבי צפון, שהיה האחרון להוביל מתעמלת לאולימפיאדה - מקסיוטה לפני שבע שנים: "אצל הבנות יש כל מיני בעיות, למרות המינימום הנמוך. יש לנו היום רק שלוש בנות שיכולות להגיע לתחרויות בינלאומיות, כשיש עוד כמה פצועות אבל לא ברמה מספיק טובה", סיפר המאמן.

 

"לפני כמה שנים רציתי לבצע שינויים בתרגילים יותר קשים ורק עכשיו הביאו מאמן מחו"ל שמיישם את זה. מאמנות לא עברו השתלמויות תקופה ארוכה, חסר ידע ובנוסף אין לנו מספיק אולמות בארץ. רק עכשיו פתחו ברמת השרון ובקריית אונו אבל זה לא מספיק. בנוסף, בונים אותם ללא מקום לקהל. אני מקווה שאולי עכשיו יבוא השינוי, ואולי נראה את זה לקראת פריז 2024".

 

המנהל המקצועי של המשלחת לאליפות אירופה בפולין, ג'קי וישנייה, ניסה גם הוא להסביר את המצב, ולא נשמע אופטימי במיוחד: "אין יותר מידי אגודות בארץ, הצפיפות במרכז בהדר יוסף גואה ומצב הבנות הוא בכי רע".

 

ארטיום דולגופיאט (צילום: AP)
דולגופיאט. הגברים דווקא בטופ העולמי(צילום: AP)

 

למה כן מצליחים בגברים?

"יש לנו מאמנים משוגעים בגברים, כמו סרגיי וייסבורג שנותן את כולו עם עוזר מאמן אוקראיני. בנשים יש 6-5 מאמנות צעירות לא מאומנות, חסרות ניסיון וידע, אבל זו תופעה של השנים האחרונות בעולם. יש להן הרבה מוטיבציה ורצון ללמוד, אבל כל זה לוקח זמן".

 

"האיגוד מנסה לעשות עכשיו מאמצים, עם מאמן זר מרוסיה שבא כמה פעמים לארץ, אבל הוא לא קבוע וזה לא מצב אידיאלי, כי כל המאמנים הטובים תפוסים עם חוזים עד למשחקים האולימפיים והעסק קצת קפוא עכשיו, כשגם אני מנסה לעזור עם הקשרים שלי וזה לא פשוט".

 

התעמלות אמנותית – כן, התעמלות מכשירים – לא

גל העלייה הגדול מברית המועצות לשעבר בתחילת שנות ה-90 הביא לישראל לא מעט מאמנים ומאמנות שספגו מבית את החינוך הסובייטי, הביאו לכאן את שיטות האימון ובעיקר ניסו לבנות תשתית שתקדם את הענף.

 

נבחרת ההתעמלות אמנותית (צילום: איגוד ההתעמלות )
נבחרת ההתעמלות אמנותית. הנשים מעדיפות את הענף הזה(צילום: איגוד ההתעמלות )

 

בעוד שבהתעמלות האמנותית הזרעים נשתלו היטב ובשנים האחרונות קוצרים שם את הפירות עם המאמנות אירה ויגדורצ'יק, אלה סמופלוב ונטשה אסמולוב, והספורטאיות שלהן: מאור טוקייב, אירה ריסנזון, נטע ריבקין והנבחרת לדורותיה. במכשירים, ההצלחה מתורגמת בעיקר לבנים.

 

"היום אנחנו במגמת שיפור", מספרת שלי מתתיהו המתאמת באיגוד מטעם "אתנה" (המועצה הציבורית לקידום נשים בספורט) וראש המשלחת לאליפות אירופה. "הכנו תוכנית מקצועית חדשה והתאמנו אותה יותר למצב העכשווי. אנחנו מתחילים להכשיר דור חדש מקצועי יותר, שמים תשומת לב רבה על הדור הצעיר, עשינו מיונים לסגל צעירות בתקווה להנחיל עבודה נכונה, אבל את הפירות של זה נראה רק בשנים הקרובות".

 

למה הבנות מצליחות בהתעמלות אמנותית ולא בהתעלמות מכשירים?

"כי זה שתי אוכלוסיות שונות. באמנותית מבוסס יותר אצל יוצאי חבר העמים, ששולחות את הבנות שלהן ויודעות שאולימפיאדה זה פעם בחיים ואפשר להשלים בגרויות יותר מאוחר ובמכשירים האוכלוסייה יותר ישראלית. מה גם שענף ההתעמלות מכשירים הוא אחד משלושת ענפי היסוד האולימפיים ביחד עם השחייה והאתלטיקה, ולכן הוא נחשב הרבה יותר פופולרי ויותר קשה להצליח בו".

 

ויגדורצ'יק. הביאה כבוד בענף ההתעמלות אמנותית (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
ויגדורצ'יק. הביאה כבוד בענף ההתעמלות אמנותית(צילום: אורן אהרוני)

 

יש תקווה

אז בעיות יש, אבל השאלה האם האיגוד מודע להן והאם הוא עושה משהו על מנת לתקן אותן. החדשות הטובות הן שהתשובה חיובית. בכל ענפי ההתעמלות רשומים כיום כ-6000 ספורטאים וספורטאיות ב-103 אגודות פעילות, כאשר מתוכם 177 מתעמלים בהתעמלות מכשירים לבנים בשבע אגודות ברחבי הארץ.

 

אבל המספר המפתיע הוא אצל הנשים, כשבעקבות פתיחת אולמות חדשים הוכפלה כמות האגודות והיא מונה כיום 20: ממכבי באר שבע בדרום ועד גילגולים כרמיאל בצפון, בהן 632 מתעמלות מכשירים. בפן המקצועי, בתחילת השנה הובא לארץ הרוסי גנאדי אלפסוב, מאמן בעל שם עולמי, במטרה שיקים את הנבחרת, אך כיוון שלא ניתן היה לו להישאר בישראל בקביעות, שוב מחפשים מאמן על שיעזור להצעיד קדימה את הנבחרת הבוגרת.

 

אופיר נצר באליפות אירופה בגלזגו (צילום: getty image)
נצר באליפות אירופה בגלזגו(צילום: getty image)

 

מי שנהנית מהצמיחה האחרונה היא מאמנת מכבי קריית אונו נופר אמיר, שתזכה אחרי פסח לעבור לאולם חדש. "נלחמנו עשר שנים על אולם ובסוף זה קרה, דבר נדיר עד היום", מספרת המאמנת. "המתנו והפעלנו לחץ, לאחר הבחירות המקומיות ראש העיר ישראל גל היה חלק מזה, ביחד עם ראשי האגודה והתקציבים שהגיעו מהעירייה וזכינו לראות עכשיו אולם חדש שמיועד רק להתעמלות מכשירים".

 

זה עוזר להביא עוד מתעמלות צעירות?

"זה מאוד יקדם את המתעמלות שמתאמנות עכשיו, שאין להם כמעט ציוד, זה יביא עוד ילדות צעירות, כי כבר עכשיו שומעים על האולם החדש והורים מתקשרים אלי ושואלים מתי פותחים אותו ומתי אפשר לבוא להתאמן".

 

ישראל גל ראש עיריית קרית אונו. דאג לבניית אולם חדש (צילום: צביקה טישלר ) (צילום: צביקה טישלר )
ישראל גל ראש עיריית קרית אונו. דאג לבניית אולם חדש(צילום: צביקה טישלר )

 

לפי מה בוחרים האם הילדה להתעמלות אמנותית או מכשירים?

"רוב ההורים שולחים קודם להתעמלות מכשירים ואחרי זה לענפים אחרים, כי יודעים שיש בו הבסיס להכול. לא רק גמישות, לא רק עבודה אנאירובית, לא רק כוח מתפרץ, או שיווי משקל. זה מקנה לילד את הכול ולכן הוא יכול להצליח לאן שלא יפנה".

 

איך את מסבירה את זה שיש הצלחה בגברים בענף ובכמעט 30 שנה ראינו רק מתעמלת אחת באולימפיאדה?

"פשוט לא היה מנטור לאומי ורק עכשיו נכנס. רק תחשוב, איזו עוד מדינה לא מקיימת אימונים של נבחרת? עכשיו אולי חוסר הסדר והארגון יסתיים. גם התנאים שהיו למאמנים לא היו מתאימים ועכשיו רואים את השיפור. כששילוב של הידע, הניסיון, התנאים, הארגון וכמובן המנטאליות שנבנית יש סיכוי להתקדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
אופיר נצר
צילום: אורן אהרוני
מומלצים