ישראל עם הימין ונתניהו: אלו התוצאות לפני "קולות החיילים"
בתום ספירת שלוש הקלפיות האחרונות שארכה כמה שעות התוצאה נותרה בעינה ומבטיחה לבנימין נתניהו ניצחון סוחף בראש גוש ימין יציב. בערב תחל ספירת "המעטפות הכפולות", שבסופה עשויים לחול שינויים בתחתית: נפתלי בנט ואיילת שקד מעט מתחת לאחוז החסימה
בחירות 2019 מסמנות את המשך הסחף לכיוון הימין עם ניצחון מוחץ של הגוש שאותו הוביל ראש הממשלה בנימין נתניהו - בדרך לממשלה חמישית בראשותו. אתמול (יום ד') הושלמה ספירת הקלפיות הרגילות (ללא המעטפות הכפולות, "קולות החיילים") שתושלם ביום או ביומיים הבאים. התוצאה נותרה יציבה: גוש הימין-חרדים זכה ב-65 מנדטים לעומת לעומת 55 של המרכז-שמאל והמפלגות הערביות. הליכוד וכחול לבן קיבלו 35 מנדטים כל אחת. צפו כאן במפת הבחירות המתעדכנת, מכל יישוב ויישוב ומכל קלפי וקלפי.
ספירת שלוש הקלפיות האחרונות ובהן 1,500 קולות ארכה כמה שעות משום שהן הועברו לייעוץ משפטי ולבדיקה קפדנית בגלל בעיות בפרוטוקולים. הערב תחל ספירת המעטפות הכפולות, שבסופה יתקבלו התוצאות הרשמיות. בתחילת השבוע יתחיל נשיא המדינה ראובן ריבלין בהתייעצויות עם הסיעות השונות שלאחריהן הוא צפוי להטיל את משימת הרכבת הממשלה על נתניהו. פגישותיו עם הסיעות יועברו בשידור חי.
למעשה, לליכוד יש 34 מנדטים כיוון שבמקום ה-28 ברשימה לכנסת הוצב אלי בן דהן מאיחוד מפלגות הימין. כחלק מההסכם של נתניהו עם הבית היהודי והאיחוד הלאומי, שהבטיח את הריצה המשותפת של הבית היהודי ועוצמה יהודית, בן דהן יוכל לחזור לסיעת הבית היהודי לאחר הבחירות.
יהדות התורה וש"ס קיבלו שמונה מנדטים כל אחת. מפלגת העבודה בהנהגת אבי גבאי התרסקה לתוצאה הגרועה בתולדותיה - שישה מנדטים, אל מול 24 של המחנה הציוני ב-2015. גם חד"ש-תע"ל של איימן עודה ואחמד טיבי עם שישה מנדטים. ישראל ביתנו, שבחלק מהסקרים האחרונים הייתה בסכנה לא לעבור את אחוז החסימה, שמרה על כוחה עם חמישה מנדטים, מספר זהה לאיחוד מפלגות הימין.
מרצ וכולנו של משה כחלון הצליחו לעבור עם ארבעה מנדטים. גם רע"ם-בל"ד עוברת לפי שעה עם ארבעה מנדטים. גם אם הימין החדש תעבור את אחוז החסימה, אין זה אומר בהכרח שרע"ם-בל"ד תרד מתחתיו. התפלגות קולות המעטפות הכפולות והסכמי העודפים יכריעו את תמונת המנדטים הסופית.
איחוד מפלגות הימין (3.66%), מרצ (3.64) וכולנו (3.56) לא נמצאות במרחק רב מאחוז החסימה, שעומד על 3.25%. הימין החדש של נפתלי בנט ואיילת שקד - שקיוו לקבל את תיקי הביטחון והמשפטים - נמצאת מעט מתחת לאחוז החסימה (3.14%). כמה אלפי קולות חסרים להם, ולכן הביטוי "מחכים לקולות החיילים" - רלוונטי מתמיד עבורם. זהות של משה פייגלין (2.51%) רחוקה מהסף, ונמצאת כרגע מחוץ לכנסת. גשר של אורלי לוי אבקסיס (1.74%) לא צפויה לעבור את אחוז החסימה.
סופרים את המעטפות הכפולות
מספר המעטפות הכפולות (חיילים, דיפלומטים, אסירים ומאושפזים) עומד בדרך כלל על כ-200 אלף קולות. בבחירות הקודמות היו 232,681 קולות במעטפות הכפולות מתוך 4,210,884 קולות, כך שהם היוו כ-5.5% מסך הקולות. התוצאות הסופיות יפורסמו בחמישי בערב או בשישי בבוקר. לפי הודעת ועדת הבחירות המרכזית, שיעור ההצבעה במערכת הבחירות הנוכחית עמד על 67.9%.
בבחירות ב-2015 נספרו 230 אלף קולות של חיילים, אסירים, מאושפזים ואחרים. הם הבטיחו את המנדט ה-30 של הליכוד והוסיפו מנדט אחד למרצ. מהתוצאות לפני ארבע שנים ניתן היה לראות את ההבדלים בין הצבעתם לבין ההצבעה הכללית. שיעור התמיכה בבית היהודי בקרב החיילים היה גבוה כמעט פי שניים מבאוכלוסייה הכללית, גם הליכוד ויש עתיד זכו לתמיכה רבה ביותר - והבדל מרכזי נוסף נראה אצל מפלגה שלא עברה את אחוז החסימה - עלה ירוק.
כניסת הימין החדש במקום רשימת רע"ם-בל"ד עשויה לשנות את המפה הפוליטית ולחזק את כוחו של נתניהו, שכבר כעת נהנה מתמיכה של 65 ח"כים. אם הימין החדש יעבור את אחוז החסימה והרשימה הערבית תישאר בחוץ - ייהנה נתניהו מ-69 ח"כים בקואליציית הימין הרחבה שלו.
נשיא המדינה ראובן ריבלין ביקר הבוקר בכנסת וצפה בספירת הקולות על ידי ועדת הבחירות המרכזית. בהודעה מטעם בית הנשיא נמסר כי הוא הודה לעמלים על ספירת הקולות ולחברי ועדת הבחירות הפועלים בחודשים האחרונים, להבטחת מהלכה התקין של מערכת הבחירות. "אתם המימוש המקצועי והמסור ביותר לפעילותה של הדמוקרטיה הישראלית", אמר. "בזכות כל אחד ואחת מכם אנו סמוכים ובטוחים כי רצון העם מקבל את הביטוי המדויק ביותר, וכי זכויותיו של העם לבחירות הוגנות ולמידע מאומת ומדויק נשמרות".